Szabálytalanul nyerészkedtek eddig a kereskedők az autóvásárlókon?

A Fővárosi Ítélőtábla szerint törvénytelen szerződéseket kötött egy értékesítő

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ügyészség a fogyasztók védelmében indított pert a bíróságon az új gépjármű adásvételi szerződések kapcsán, a Fővárosi Ítélőtábla pedig elmarasztalta egy kereskedőt.

Közérdekű pert nyert a Pest Vármegyei Főügyészség egy több autómárkát is forgalmazó gépjárműkereskedő ellen az új autók értékesítése miatt. A Fővárosi Ítélőtábla a szerződések miatt hozott elmarasztaló ítéletet, ugyanis abban a vételárat úgy határozták meg, hogy annak bárminemű emelkedése esetén a különbözet kizárólag a vásárlót terhelte. Az Ítélőtábla szerint ez szabálytalan, hiszen a vevő nem feltétlenül ismerheti azokat a piaci körülményeket, amelyek jelentősen befolyásolhatják a költségeit, főleg akkor nem, ha a kereskedő ezeket nem részletezi a szerződésben. A bíróság szerint az eljárás akkor lehetett volna törvényes, ha az eladó rögzíti a szerződésben a gépjármű áremelkedésének lehetséges okait és mértékét. Szintén problémásnak találták a szerződések azon pontját is, amely kimondta, hogy áremelkedés esetén a fogyasztó nem mondhatja fel a kontraktust. Az ügyészség a mostani ügy mellett más újautó-kereskedővel szemben is indított pert, de jogerős ítélet eddig csak ebben az ügyben született.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?