Íme a hét gyorshajtási rekordere: mutatjuk, mennyit fizet!

60-as táblánál 219 km/órával száguldott a Mercivel, drága lett a fotó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A borsodi rendőrök a napokban a 37-es számú főúton egy olyan gyorshajtót fotóztak le, aki több mint háromszorosan lépte túl a sebességhatárt.

Mozgó rendőrautóból trafiztak a rendőrök a 37-es számú főúton, lakott területen kívül november 28-án, amikor egy útépítés miatt kihelyezett 60-as táblánál elsuhant mellettük egy 200 felett száguldó Mercedes. Jól látszik a fotón is, hogy alig sikerült bemérniük a rendőröknek, ám végül csak kiderült, hogy pontosan mennyi az annyi. A fotón végül 219 km/h szerepel, ami 3,65-szörös sebességtúllépést jelent. Bár ez teljesen egyértelműen nem derül ki, a rendőrségi közleményből arra következtethetünk, hogy nem sikerült utolérni a száguldozót, így a sofőrrel szemben kiszabott 300 000 forintos közigazgatási bírságot postán kapja majd meg a Mercedes üzembentartója.
Hirdetés
A képeken az is látszik, hogy rossz látási viszonyok közt, jelentős forgalomban és közel sem ideális tapadási körülményeket eredményező időjárás mellett készült a fotó, így aligha van mentsége a környezetére közvetlen veszélyt jelentő sofőrnek. Ne feledjük, a fizika nem hazudik, és ez a fékútnál mutatkozik meg igazán. Ezt manapság már nem is kell nekünk számolgatni, a "fékút kalkulátor" kifejezésre több internetes találat is a segítségünkre siet. Így pillanatok alatt derül ki, hogy 219 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 350 méter, amelyből a reakcióidő alatt, lassulás nélkül megtett út 30,5 méter. A megengedett 60 km/óránál ezzel szemben a teljes féktávolság alig több, mint 32 méter, így amennyiben egy hirtelen eléd kerülő akadálynál 60 km/h sebességgel épp meg tudtál volna állni, 219 km/órával haladva - 32,33 méter megtétele után - 218 km/h sebességgel ütközöl neki. Mindezt a lehető legjobb reakcióidővel és új gumikkal számoltuk a képen is látható útviszonyokat figyelembe véve, ám ez még mindig ideális esetnek mondható. Érdemes ezen elgondolkozni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?