Szivárog a Barátság kőolajvezeték: drágulhat ettől az üzemanyag?

A vezeték lengyel szakaszán észlelték a szivárgást, az okokat vizsgálják

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Feszült időket él az energiapiac, a háború rámutatott Európa kiszolgáltatottságára és az infrastruktúra sérülékenységére, az újabb szivárgás a lehető legrosszabbkor jött.

Újabb borús nap az energiapiacon, a lengyel üzemeltető (PERN) a délelőtti órákban közölte, hogy kedden este szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken. Az ország nyugati részén húzódó szakaszon vették észre a hibát, ez a rész a német kőolajellátást egyik fontos pillére. A lyukas vezeték miatt rögtön leállt a szállítás, az amúgy is ideges piacon rögtön elmélkedésnek indultak az üzemanyagárak. Az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadás alig két hete történt, így egyből szárnyra kaptak olyan feltételezések, hogy megint szabotázs történt, ám a lengyel PERN megerősítette, hogy nem szándékos károkozás áll a háttérben.
Hirdetés
Fontos kiemelni, hogy hazánk is a Barátság kőolajvezetéken kapja a nyersanyagot, viszont Lengyelországba az északi ág érkezik, míg hazánkat a déli ág látja el, ezen a szakaszon semmilyen fennakadás nincs. Ennek fényében aggódni sem szükséges egyelőre, Magyarországon nem ettől a szivárgástól lesznek problémák az olajellátásban, ahogy várhatóan az itteni üzemanyagárakra is igen kevés hatással bír majd a probléma. Az elhúzódó háború viszont annál komolyabb gond, amely nem csak az emberéletekben tesz kárt, hanem gazdasági sokkot is okoz, ezért jelen helyzetben kiemeltem fontos az energiához való hozzáférés. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) szerdán és csütörtökön tanácskozik, melynek fő témája a kritikus infrastruktúrák védelme lesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?