Üvegtigris Zalában – elvitték a zalai rendőrautó dublőrt

A hét rossz vicce: rendőrautót formázó táblát loptak el Zala megyében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A zalai rendőrök sajtótájékoztatón akarták bemutatni a bűnüldözés új vívmányát, de már az ünnepélyes alkalom előtt ellopták az eszközt.


Először nagyot nevettem én is a hír hallatán, hogy valakik megint kibabráltak a rendőrséggel. Aztán ha megnézzük, mi is történt Zalában, jobb, ha inkább szomorkodunk. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) november másodikán, hétfőn külső helyszínen tartott volna sajtótájékoztatót, de mivel a bemutatandó új eszközt megrongálták, majd el is lopták, így az eseményt a főkapitányságon kellett megrendezni. A 76-os úton elég jó kis kanyarok vannak, ahogy Balatonszentgyörgytől Zalaegerszegen át Nádasd felé vezet. A főút mellé éppen ezért egy rendőrautót formázó táblát helyeztek ki baleset-megelőzési céllal. Az elv egyszerű; a rendőrautó látványától mindenki reflexből visszavesz a sebességéből. A kasírozott lemez egy Skoda Octavia rendőrautót mintáz és célja nem a lógás - mint ahogy az Üvegtigris című filmben a rend léha őrei, a Bajusz és Rezső párostól láttuk - hanem az emberéletek megóvása lett volna.
Hirdetés


A rendőrséggel szembeni ellenszenvüket nem tudták félretenni azok az ismeretlenek, akik már korábban megrongálták, majd az előző hétvégén végül el is lopták a táblát. A jó célt talán nem is ismerték, pedig a tábla bevált. Anti András, a ZMRFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője azt mondta, hogy amíg a tábla kint volt, egyetlen baleset sem történt az Alsónemesapáti közelében lévő veszélyes kanyarban. Miután ellopták, két nap alatt négy közlekedési balesethez is rendőröket kellett hívni. Horváth László, a ZMRFK kiemelt baleset-megelőzési főelőadója elmondta, hogy 160 ezer forintba került a vastag fotófóliával borított, erős és rugalmas műanyag tábla. Fém állványra és egy beton súlyra szerelték rá és először október 22-én helyezték ki.
Sajnos már másnap hajnalra ismeretlenek megrongálták, letépték róla a fóliát, a műanyag táblát pedig eltörve félredobták. Mintegy 20 ezer forintért megjavították és egy fa hátlappal megerősítették és a múlt kedden rakták ki újra, szombatra azonban már csak az állványzata maradt a helyén. Zalában néhány helyen korábban volt rendőrt formázó, életnagyságú tábla is kiállítva, de azokat is tönkretették. Az elöl-hátul fényvisszaverő matricákkal is ellátott tábla eltulajdonítása miatt vagyon elleni bűncselekményben indult eljárás ismeretlen tettes ellen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Só sem volt itt fenyegetőzésről, hiszen az más hangnemben történt volna és nem is stílusom.
  Tudod mindig szánalmasnak tartom, ha valakinek a klaviatúra mögött nagy a “szája”.
  Sok példa van erre ezen az oldalon is.
  Sajnos valóban el kell ismernem, hogy nem vagyok minden szabály hű követője (sebességkorlátozás, záróvonal figyelembe vétele), mert nagyon gyakran járok országutakon és szeretek komolyan haladni.
  Több mint 25 év és több mint 500.000km nagyon komoly tempóban, főleg országutakon megtett szinte balesetmentes (kis jelentéktelen anyagi kárral járó koccanás) kilométer után talán kijelenthetem, hogy van egy kis tapasztalatom.
  A többi közlekedőt nem nézem le, de nem is vagyok jó véleménnyel róluk.
  Kiragadok egy-kéz példát, hogy értsd mire céloztam.
  Van egy kanyar ahol a balfékek folyamatosan elszállnak, akkor oda kiraknak egy számomra és sokak számára teljesen indokolatlan sebességkorlátozó táblát 40km/h-val, holott azt a kanyart simán be lehet venni 80-nal is.
  Piliscsaba felé van egy hosszú lejtő az egyetemi lámpához vezető 10-es úton. 2 sáv jön fel, egy megy lefelé.
  Régen ott lehetett előzni lefelé, de a sok seggfej annyi balesetet okozott, hogy megtiltották az előzést.
  Sok rövidebb szakaszon záróvonal van, mert szerintük ott nem lehet előzni. Én tudok. Stb.stb.
  Szóval ezeket a szabályokat rugalmasan kezelem, de nem ész nélkül, hanem minden idegszálammal az útra figyelve a legnagyobb körültekintéssel vezetek, igaz az átlagnál jóval gyorsabban. Én élvezem a vezetést és kimondottan szeretek országutakon közlekedni.
  Szóval valóban megkérdőjelezek néhány szabályt az adott útszakaszokon, de az eddigi tapasztalataim alapján nem hozok rossz döntéseket.
  A szabályokat természetesen és sajnos a leggyengébbekhez igazítják, amit a “tehetségesebbek” joggal érezhetnek túlszabályozásnak.
  Soha senkit nem biztattam a szabályok megszegésére, hiszen ezt mindenkinek magának kéne éreznie, hogy hol vannak a határai. Én eddig tudtam. Remélem így is marad. Sokaknak viszont sajnos nem sikerül.

  Remélem kielégítő volt a válazom.

  Üdv.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Tényleg nem ismerlek, és valóban nem tudom, hogy miként vezetsz. Az itt írt véleménye(i)d alapján viszont egy dolog biztosnak látszik: a közlekedés szabályait (vagy legalább is egy részüket) előszeretettel nem tartod be, és ezzel még kérkedsz is. Ami – talán evvel te is egyetértesz – alapvetően nem helyes.
  Azt pedig végképp nem értem, hogy miért fenyegetsz (“jobban teszed”). Úgy gondolom véleményt alkotnom nekem éppen annyira szabad, mint mondjuk neked!
  Lehet, hogy te “szánalmas víziónak” tartod, amit írtam, és tényleg elképzelhető, hogy veled, illetve általad okozva soha nem fog ilyen bekövetkezni – őszintén kívánom, hogy így legyen, és nem csak miattad, hanem minden veled egy időben, tőled 500 m-en belül lévő közlekedő miatt is – de nekem mindig összeszorul a szívem, amikor árván maradt gyerekek, csonkolt emberek – a vissza már soha nem hozhatókról pedig nem is beszélve – maradnak vissza a felelőtlen szabályszegők, sietők (a totymorgókat kérlek ne hozd fel, túl egyszerű lenne abba az irányba elvinni a témát), mindig-mindent-mindenki helyett jobban tudók, x-ezrelék véralkohollal még tutira vezetni alkalmasok, stb. miatt. A közlekedési balesetekről szóló hírek viszont sajnos nagyon sokszor róluk szólnak.

  Még egy dolog motoszkál bennem: ha te magad ennyire lenézed a közlekedők egy részét (többségét?, mindenkit?), és itt idéznélek:
  “…vezetésre teljesen alkalmatlan, tehetségtelen seggfejek miatt szigorítják a szabályokat…”
  nekik/nekünk – mert én is közéjük tartozom, a szabályokat követő, családom, saját és mások épségét fontosnak tartó vezetőként – tulajdonítva minden rosszat, ami a közlekedési szabályokból, ill. azok szigorításából adódik (ha jól értelmezem a hozzászólásaidat), akkor te tulajdonképpen megkérdőjelezel minden döntést és szabályt, amit nem te hoztál, illetve, amivel nem értesz egyet? Ha ez így van, akkor azt mindannyiunk nevében sajnálom, mert ez tipikus tünete a társadalmi együttélésre való valamilyen szintű képtelenségnek, ami viszont egyértelmű veszélyforrás a társadalom többi tagja számára. Ezt őszintén nem sértegetésnek, személyeskedésnek szántam (ahogy az elején említettem, nem ismerlek, és amit itt a fórumon írsz az csak személyiséged egy nagyon vékony szeletére enged rátekinteni); ez csupán egy szimpla tény, ami sajnos mind többeket jellemez az egyre növekvő és devalválódó emberi civilizációban.

  Végül, de nem utolsó sorban: a fenti válaszod utolsó félmondatában lévő jó kívánságot őszintén köszönöm, és tiszta szívből kívánom ugyanezt neked és minden útnak indulónak is!

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Az a baj, hogy túl sok mindenben vagy te biztos.
  Itt csak röhögünk rajtad, de az életben kíváncsi lennék mit produkálsz.
  Tanárként már “bizonyítottál”, az biztos. 🙂

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  esztelen kempelen

  Szokásodhoz híven hazudsz és mószerolsz másokat.
  Nem veszed észre magad, hogy még a szerkesztők is kiröhögnek?
  A legszánalmasabb, hogy pont neked nagy a szád, akit már több fórumról is kipenderítettek a züllesztő és kötözködő stílusod miatt.
  Arról nem is beszélve, hogy gyakran álneveken írogatsz.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Maradjunk annyiban, hogy nem ismersz, nem tudod, hogy vezetek, így jobban teszed, ha nem alkotsz véleményt.
  A szánalmas víziód remélhetőleg nem fog megtörténni, azt pedig kívánom, hogy soha ne kerülj semmi hasonlónak a közelébe, se gyerekestül se sehogy.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Ebben az ellopott kamu-rendőrautós kanyarban konkrétan olyan az aszfalt 🙂 A kanyar előtt nagyjából 100 méterrel van a váltás erre 🙂 Érdekes módon az előtte lévő jóval élesebb kanyarokban nem szokott baj lenni,persze ott is el lehet dobni a vasat a valóban helytelen sebesség miatt.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Évek óta mondom ezt neki. De ő tévedhetetlen, zsigereiben van a vezetés, Ő Alan Prost csak annyira szerény, hogy nem fedi föl magát. És tévedhetetlen….
  Nem tart be semmilyen szabályt és ezt hirdeti is, biztatja rá az embereket, hogy ők se tegyék.

  Az igazi baj azonban nem ez, hanem az, hogy ez a honlap megtűri az ilyet.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  [i]“Szomorú, hogy ilyen dilettáns bagázs van ebben az országban az útépítés területén.” [/i]

  Akik 3 alagutat is építtetnek Pécs felé a síkságra. Igazad van.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Pedig azt majd nem fogod viccesnek találni, ha a “robbanékony” autóddal a [b]szabálytalan [/b]előzésből visszatérve a saját sávodba, majd szembe találkozol egy hasonlóan gondolkódó ön-, és közveszélyes ámokfutóval.
  A probléma csak az lesz, hogy kettőtökön kívül vétlen autósok is megisszák majd a ti szuper, és mindent előre látó, mindennel mindig tökéletesen számoló döntésetek levét.

  Remélem éppen nem vezetek majd éppen akkor arra a 3 gyerekemmel!

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Felháborító, hogy a nedvesen kimondottan balesetveszélyes “fehér aszfaltot” a mai napig engedik használni az útépítésben. Nagyon sok helyen találkozni vele. Nem tudom, hogy Dobogókőnél is ez van e, de a fekete aszfalttal nem szokott ilyen probléma lenni.
  Szomorú, hogy ilyen dilettáns bagázs van ebben az országban az útépítés területén. Meg persze máshol is.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Dobogókőn is van egy ilyen kanyar, semmi nem indokolná a csúszósságát, nem látszik a felületén hogy fényesebb, az íve sem törik meg, mégis nyálkás időben sorra esnek be az árokba a kocsik, mert tényleg jobban csúszik a felülete.
  Én inkább a probléma okát szüntetném meg, bármi is az- dobogókőn pl. érdesíteném a kanyar felületét- mint hogy ilyen plakátautókat rakjak mindenfelé. Ez részmegoldás és részeredmény, az autósok úgyis megszokják idővel, és újra előjönnek a balesetek is.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Kamarásnak sosem volt Bentley-je. Ahogy a Rudolf Péter sem lopott soha autót tudomásom szerint, még akkor sem, ha az általa megszemélyesített Lali igen.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  “Üvegtigris Zalában”

  Lehet, hogy Lali volt a tettes – Kamarás Iván Bentley cabrióját is ellopta:) De lehet, hogy “Sányi” keze van a dologban:)

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Egyébként valóban nem értem mi a gond azzal a kanyarral. A felújítás előtt sem volt különösebben rossz állapotú, aztán most így,újonnan meg teljesen jó. Az ívvel sincsen baj,bár mintha egy enyhe törés lenne benne,normál tempóval simán vehető. Aki meg úgy megy bele,hogy mondjuk 120az az előtte lévő sokkal élesebb kanyarokban sem hiszem,h 70el tötyörgött. Ennek ellenére,amint esik egy kis eső,vagy csak párás az út autók,kamionok potyognak folyamatosan az árokba Keszthely felé haladva.

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  A képen is látható, hogy aki itt egy gyors robbanékony autóval előzni akar, annak fogalma sincs a szabályokról, hiszen látható, hogy [b]végig záróvonal van[/b] és pont az ilyen helyeken hullanak a legjobban a magukról többet képzelő autósok.
  Ha majd megszerzed a jogosítvány megtanulod, hogy [b]a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad[/b].

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  Még szerencse, hogy itt vagy nekünk te, aki tökéletesen vezetsz és természetesen az autód is a leggyorsabb a világon. Természetesen hibátlan is vagy és rendkívüli elme. (vicceltem, mielőtt még komolyan vennéd)
  Mi lenne velünk nélküled?

 • 2017.10.28. at 11:40
  Permalink

  “Miután ellopták, két nap alatt négy közlekedési balesethez is rendőröket kellett hívni.”

  Szomorú, hogy ilyen vezetésre teljesen alkalmatlan, tehetségtelen seggfejek miatt szigorítják a szabályokat, megszívatva azokat akik tudnának gyorsabban haladni.
  A képen is egy jó hosszú elnyújtott kanyar látható, ahol egy gyors, robbanékony autóval simán lehet előzni.

Vélemény, hozzászólás?