Vége a felkészülési időszaknak, itt az ellenőrzés

Látni és látszani kampány: elkezdődött a razzia

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy hónapjuk volt felkészülni az autósoknak, most már a rendőrségi ellenőrzés következik a Látni és látszani kampányban.


Október elején startolt el - idén is - a Látni és látszani kampány, mely temérdek autószervizben tette ingyenessé a világítóberendezések, illetve az ablaktörlők és a párátlanítás ellenőrzését, továbbá optikusoknál a szemvizsgálatot. Az ellenőrzéseken megjelent autósok egy igazolólapot kaptak, illetve kapnak, amelyet a novemberben megkezdett közúti ellenőrzésekkor a rendőröknek átadhatnak. Ez az igazolás sem mentesíti persze az autósokat a szankciók alól, ha például nem megfelelően kivilágított autóval közlekednek, ám a bírság mértékének mérlegelésekor jól jöhet.
Hirdetés

November 11-én és 12-én az NKH is kiemelt közúti ellenőrzést tart hasonló céllal. A Látni és látszani kampányból ismert módon a lámpák működését és helyes beállítását, valamint az ablaktörlőket és a gumiabroncsokat ellenőrzik, melyekből a napjainkban enyhe időjárás ellenére is már a téli ajánlott. Ha valaki nem fut bele közúti ellenőrzésbe, a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálóállomásaira is elmehet péntek 13-án (Bács-Kiskun és Békés megyében 14-én szombaton), hogy ingyenesen átvizsgáltassa autóját. Fontos tudni, hogy a helyek hamar betelnek, s azt is, hogy nyugodtan el lehet menni az ellenőrzésre, autónk műszaki vizsgáját az ellenőrzésen talált hiányosságok nem fogják befolyásolni.
Autónk láthatósága legalább annyira fontos a téli közlekedésben, mint saját látásunk. Fontos adat, hogy a szemüvegesek 83%-a autót is vezet (könnyedén lehet, hogy ez az autóvezetői arány a teljes lakosságon belül sem nagyon különböző), s az is, hogy a vezetéshez szükséges információk 80%-át szemünkön keresztül fogadjuk. Minél hamarabb észlelünk valamit, annál több időnk marad arra reagálni. Személetes, hogy 50 km/órás tempóval haladva egyetlen másodperc alatt 13,9 métert teszünk meg, ha tehát egy másodperccel hamarabb veszünk észre valamit, ennyivel rövidebb úton tudunk előtte megállni. Ezért fontos, hogy szemünkhöz illő, jó szemüveget viseljünk. A jó pedig nemcsak az adott dioptriát jelenti, hanem annál többet. A Látni és látszani kampány főszponzorának és nem mellesleg a világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb optikai és opto-elektronikai cégnek számító Zeiss Drive Safe néven olyan lencséket is kínál, amelyeket kifejezetten az autóvezetéshez optimalizáltak. Az autós lencsének minimális az éjszakai csillogása, segít a vakító fények kiszűrésében, továbbá gyenge fényszórók esetén is a lehető legjobb képet kívánja adni. Ha valakit érdekel, hogy miként is fejlesztették, itt bőven olvashat róla. Bár egy jó szemüveg - az ingyenes látásvizsgálattal ellentétben - nem olcsó, a kampányban a Drive Safe lencsékre is van kedvezmény. Miként téli gumin, úgy szemüvegen sem ajánlott természetesen spórolni. Hiszen nem csak az baj, ha nem tudunk megállni autónkkal, hanem az is, ha még csak nem is tudjuk, hogy pontosan mi előtt, hol kellene megállnunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Nekem is volt már ilyen “élményem” 10 percig próbálkoztak, aztán lekoptak. Annak idején -értsd, akár csak 10 évvel ezelőtt is- sokkal több volt a tahó zsaru, aki tényleg csak kötekedett, reméljük ez a tendencia folytatódik és szépen eltűnnek az ilyenek.

  Mindenhol van salak, miért pont a rendőrök lennének kivételek. Ameddig szépen kiveti magából a szervezet az ilyet, addig szerintem nincs gond.

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Nem a műszaki állapotba történő “belekötés” zavar, mivel az jogos! Az én autóim rendben vannak, vizsgálják csak nyugodtan. Az igazoltatással sincs gondom, elvégre csak a munkáját végzi. A problémám azzal van, amikor kisebbségi komplexusaitól túlfűtött egyenruhásokkal találkozom, akik mindenáron próbálnak belekötni valamibe…. Sajnos az ismerősi körömben akad egy két ilyen elvakult yard, aki még a saját anyját is megbírságolta, mivel a zebrán való átkelés során felült a kerékpárra a zebra utolsó méterén belül…. Persze igazad van, nem kell általánosítani!

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Tegyük hozzá, hogy az, hogy igazoltatnak, engem sosem zavart. Az autóimon úgysem találnak fogást és hát nincs az autóra írva, hogy ki ül benne? Sok csirkefogót elkapnak különben.
  Akinek meg kopott az abroncsa, az ne legyen mérges.

  Nekem is volt rossz tapasztalatom már kötekedő zsarukkal. Nem találtak rajtam fogást, egy darabig bosszantott, de meggyőződésem, hogy nem az az átlagos.

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  remélem a csillagvizsgálókkal kezdik… sok paraszt aki nem képes beállíttatni a fényszóróját remélem kap egy zsíros csekket, aztán végre eltolja a járgányt a szerelőhöz

  kiégett izzót szerintem igazságtalan lenne büntetni, mert nekem is égett már ki, ami egyetlen pillanat az egész, viszont orvosolni elég szép beavatkozás, mert pl az egész lámpatestet ki kell szedni, amit nyilván nem fogok megcsinálni sem a tesco parkolóban, se az út szélén, és trailert sem fogok hívni emiatt… tehát szerintem az ilyeneket hülyeség lenne büntetni, ez bármikor előfordulhat bárkivel…

  viszont pl reggel mikor megyek dolgozni, szembe jön mindig egy fazon egy fabiaval, legalább 2-3 HÓNAPJA nem ég az egyik lámpája, biztos nem futja új izzóra, vagy vak és nem veszi észre, franc se tudja milyen elvetemült az ilyen…

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Van még hova fejlődni, de évről évre érezhetően csökken a számuk:
  [url]http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20151102/x-orszagos-lampaszamlalas-november-11-1900-1920-segits-nekunk-szamolj-velunk[/url]

  Tények:
  [url]http://goo.gl/j5mrn[/url]

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  ellenben az adóztatási rendszere az autósoknak (is) igen “fejlett”, a jó qva nénikéjüket….és az abból befolyt pénz hűtlen kezelése is.
  az meg, h romhalmazok járkálnak buszként a bkv-nál az meg már csak non-plus ultra. ezek nem a rendőrség miatt vannak, nyilván való, hanem a kedves mindenkori kormányok miatt. dehát, ezt érdemli a magyar, nem? a sz@patást, igénytelenséget és tolvajlást.

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Túl sokan nem mehettek el ellenőriztetni pl. a világító berendezésüket; vagy olyanok mentek el, akiknek eleve jól működik, mert tapasztalatom alapján kb. minden harmadik-negyedik autónak A.) nem világít az egyik oldali tompított világítása; B.) az egyik oldali olyan mértékben hord felfelé, hogy kivakítja a szemem. Én tuti ezzel kezdeném az ellenőrzéseket.

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Külön-külön egységei ezek a rendőrségnek. Egy autós honlapon miért cikkeznének korrupció ellenes akciókról? A magyar rendőrség tapasztalataim szerint egyáltalán nem baszogatja a közlekedőket.

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Megteszik elég gyakran, én már csak tudom:D Sajnos nem csak a gyárinál rosszabb, hanem a jobb pozitív eltérésekért is röpködnek a forgalmik. Ami egyébként fejlettebb EU-s országokban simán lehetséges, az itt nem, mert akkora a jogharmonizáció…

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Ezzel igazából semmi baj nincs, mindenki érdeke, hogy rendben legyenek ezek a dolgok. Csak az a baj, hogy jó magyar szokás szerint megint abból fog állni a részükről, hogy a csóró suzukist fogják baszogatni….. Megint nem úgy fog ez az egész akció végbemenni mint ahogy kellene neki, és aminek valóban értelme lenne.

Vélemény, hozzászólás?