Vigyázat, ne tankolj 50 liter felett, mert nagyon drága lesz!

Aki átcsúszik a limiten, az piaci áron kénytelen tankolni

Újabb információ derült ki az 50 literes tankolási korlát kapcsán, leginkább a nagyobb tartályú autók tulajdonosainak érdemes vele tisztában lenni.

Érdemes vigyázni a tankolás mennyiségével, ugyanis a mai napon bevezetett 50 literes korlátot átlépve nem csak az 50 literen felüli mennyiség, hanem a teljes tankolás piaci áron fizetendő. Míg tehát 49,9 liter benzinért (vagy gázolajért) legfeljebb 23 952 forint fizetendő, 50,1 literért már a mától aktuális átlagár szerint benzin esetén 39 023, gázolajnál 41 728 forint. Magyarán az 50 literes korláton való átfordulás 15-18 ezer forintnyi eltérést is jelenthet a kasszánál, erre nyilván az átlagosnál nagyobb, 50 liter feletti tartállyal rendelkező autóknál - erősen - ajánlott figyelni. Hasonlóan hasznos tudni, hogy mivel kannába csak piaci áron tankolhatunk már, ha egy tranzakció során töltünk autónkba és kannába, a teljes mennyiség után a piaci ár fizetendő.
Helyesbítés: a MOL cáfolta azt (a tegnap az Autósámán által videón mutatott és általunk is megírt[/url] esetet), hogy az 50 liter felett tankolók a teljes tankolás után hatósági árat kell fizessenek. Ha így történt, az összeg visszaigényelhető, derül ki a MOL alább idézet, az RTL.hu-nak küldött válaszából.
A MOL közlése szerint a kútoszlopok mechanikai átállítása folyamatosan zajlik, a cégnek azonban több mint 470 töltőállomása van, ezért a teljes átállás néhány napot igénybe vesz, legkésőbb jövő hét első felében befejeződik. „Ettől függetlenül péntek reggeltől a szabályaink élnek: normál kútoszlopon a maximális tankolható mennyiség 50 liter, függetlenül attól, milyen üzemanyagot és milyen áron vesz a vásárló” – tették hozzá. „Ha valaki ma még nem tájékozódott, nem olvasta el a kiírást és 50 liter felett tankolt, akkor ha jogosult hatósági árra, természetesen az 50 liter feletti tankolására is hatósági árat alkalmazunk. Ha ez valami folytán nem így történt, abban az esetben a MOL ügyfélszolgálatán érdemes jelentkezni, haladéktalanul kártalanítjuk” – írták. Az olajtársaság arra a kérdésre is válaszolt, hogy miért szigorítottak, ha valóban nincsen probléma az üzemanyag-ellátással: mint írták, a nyári időszakban hagyományosan jelentősen megugrik az üzemanyagfogyasztás, a turisztikai és a mezőgazdasági felhasználás is lényegesen magasabb a szokásosnál, az év eleji időszakhoz képest akár 30-40 százalékkal is nagyobb lehet. „Ezt tetézi most a - korábban 30 százalékot kitevő - külföldi üzemanyagbehozatal jelentős csökkenése. A MOL ezért indokoltnak látja az óvatosságot, emiatt döntött az 50 literes limit mellett, ami egy átlagos autó egyszeri tankolását fedezi. A MOL célja az, hogy minden vásárlót ki tudjon szolgálni és biztosítsa a töltőállomások zökkenőmentes működését”.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?