Villanyautóval a Balatonra? Megcsináltuk. Peugeot iOn teszt

Peugeot iOn Active teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Próbára tettük a teljesen elektromos hajtású, ezáltal teljes mértékben tiszta üzemű Peugeot iOn hatótávját. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Budapestről le lehet-e jutni vele a Balatonra. Lehetséges, de nem akárhogyan.


Nyilvánvaló, hogy az elektromos autózás igazán akkor terjedhet el, ha a villanyautók nem csak városon belül, hanem azon kívül is használhatók lesznek. Ezért mi is kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon Budapestről a Balaton legközelebbi pontjáig el lehet-e jutni benzinégetés nélkül, négy keréken, nevezetesen a Peugeot iOn-nal (melynek édes testvérei, a Citroën C-Zéro és a Mitsubishi i-MiEV már jártak nálunk).
Első lépésben képzelje el mindenki, a megtehető kilométerek száma a fedélzeti számítógép szerint 136 km, az utazás célpontja pedig 105 kilométerre van. Van valaki, aki ilyenkor nem állna meg útközben tankolni? Van valaki, akinek a felesége mindezt stressz-mentesen ülné végig? Villanyautóval, legalábbis ma, még nincs választás, gyorstöltő hiányában lassan érhető csak el az itt 16 kWh-s, lítium-ion akkuk töltése.
Ezért aztán marad az energiatakarékosság. Azt már eddigi tapasztalatinkból is tudtuk, hogy autópályára nem lenne érdemes felhajtani, hacsak nem akartuk volna a többi autóst büntetni lassúságunkkal, esetleg egy kamion/busz nyomában végigcammogni az utat. Ha már tesztelünk, legyen egy kis utazási élmény: menjünk a Velencei tó felé, a 70-es úton, így nem csak benzinre, autópályára sem kell költeni. Utóbbiból persze így is jut, Székesfehérvárnál ugyanis ingyenes az elkerülő, ott ki is próbáltuk, 130 km/óránál az iOn is veszettül fogyaszt, s akkor olyan mértékben csökken a megtehető kilométerek száma, hogy az rögtön kiderül, olyan tempóval 100 kilométert se lehetne megtenni, azaz nem jutnánk le a Balatonra. Városi, illetve országúti sebességgel, légkondicionáló nélkül azonban nem vészes a hatótáv csökkenése, főként, ha nem használjuk ki teletalpas gyorsításokkal a már indulásától kezdve 180 Newtonméter nyomatékkal húzó, a hátsó kerekeket hajtó villanymotor 64 lóerős csúcsteljesítményét. Pedig a menetdinamika csábító, még autópályán is látványosan lehet gyorsulni, a többiek csak néznek, és nem tudják hová tenni ezt az űrkapszulát.

Így van ez egyébként bárhol, nincs másik autó, amivel ennyi érdeklődőt vonzottunk volna, folyamatosan, mindenhol. Mindenki a motorjára kíváncsi, pedig az a hátsó tengelynél nem is látható, a csomagtér aljában az inverterek, a vezérlő-elektronika, illetve mélyebben, a hátsó ülések alatt a lítium-ion akkumulátorok is megleshetők. Amúgy az iOn viszonylag hagyományos autóként funkcionál, van benne villanyszervó, villanyklíma és még Bluetooth-kihangosítós CD-rádió is. Miként a Nissan Leafnek, ennek is szokni kell az üzemét, az indulás néma és még városi tempónál is szürreálisan zajtalan a futás. Országúton már van szél és gördülési zaj is bőven, autópályán már sok is (130 km/óránál 74 dB(A). Az iOnnal autózás mégis varázslat, az energia-felvétel, illetve a hatótáv pontos kijelzése ügyesen tanít a takarékos vezetésre, könnyű ráérezni arra, hogy hol érdemes a fék enyhe taposásával visszatermelni, hol lendületet gyűjteni, s hol gurulni. Az elöl tárcsa, hátul dob alapú, ESP-vel felügyelt fékrendszer hatásos, bár jó vezetéssel nem jut neki szerep, hiszen már az áramtermelő motorfék is hatásos. Így ügyeskedve, némi autópályázással első körben 125, visszafele 136 kilométeres hatótávot sikerült (klíma és fűtés nélkül) elérni a főváros és a Balaton keleti csücske között, azaz még némi ráhagyás is maradt a telepekben.

A nagyon miniautós méretek miatt sokan aggódnak a biztonságért, a Euro NCAP tesztje szerint különösebben nem kell, 4 csillaggal jutalmazták az alapáron 6 légzsákkal szerelt iOn utasvédelmét. Apropó ár, olyan nincs, illetve van, de minden esetben egyedi kalkuláció alapján, a „tesókéból” kiindulva nem nehéz kitalálni, újonnan 10 millió körül lehet az iOn, melynek akkuja mintegy 800 forintból feltölthető, így – mivel országúton (gyári érték szerint 150, de utóbbi nagyjából egyenletes, 50 km/órás gurulást igényelne) 130-140 kilométer is megtehető vele, 100 kilométerenkénti hajtásköltsége nem egész 600 forint.

Amennyiben az iOnt a vegyes érték szerint 4,6 l/100 km vegyes fogyasztású, hasonló méretű, újonnan mintegy 3 millió forintos Peugeot 107-hez viszonyítjuk, felára (mai árakkal) 584 ezer kilométeren jön be. Ha viszont egy 7 literes étvágyú, átlagosabb autóhoz viszonyítjuk, már 327 500 km is elegendő a villanyautó megtérüléséhez, s ilyen fogyasztás kiváltását feltételezve 450 ezer kilométer alatt a villanyautó árán felül még a töltésére alkalmas, mintegy 2,5 millió forintos napelem-rendszer is megtérülne - annak, aki el tudja helyezni a napelemeket és tudja tölteni autóját (garázsában, kertjében). Egyelőre azonban a villanyautózásban leginkább érintett, városi halandók itthon, saját infrastruktúra (töltőpont) nélkül nemigen tudják táplálni a villanyautókat, amelyek tesztjeink tanúsága szerint felettébb kellemesek, és legújabb tapasztalatunk alapján akár a Balatonra is levihetnék használóikat.
Műszaki adatok
Teljesítmény:
47 kW (64 LE) 3500-8000 1/min-nél
Nyomaték:
180 Nm
Gyorsulás 100 km/h-ra:
15,9 s
Végsebesség:
130 km/h
Méretek
Hosszúság:
3474 mm
Szélesség:
1594 mm
Magasság:
1608 mm
Saját tömeg:
1120 kg
Össztömeg:
1450 kg
Tengelytáv:
2550 mm
Karosszéria-kivitel:
ötajtós
Csomagtér:
168 l
Belső szélesség elöl:
1260 mm
Belső szélesség hátul:
1225 mm
Belmagasság elöl:
950-1000 mm
Belmagasság hátul:
945 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
220 mm
Ülőlap hossza elöl:
515 mm
Ülőlap hossza hátul:
480 mm
Csomagtér maximális szélessége:
950 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
950 mm
Csomagtér magassága:
710 mm
Csomagtér hossza:
550 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1320 mm
Raktérnyílás szélessége:
870 mm
Raktérnyílás magassága:
760 mm
Motor és váltó
Motor:
Elektromos
Sebességváltó:
irányváltó
Nyomaték:
180 Nm
Teljesítmény:
47 kW (64 LE) 3500-8000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
130 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
15,9 s
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
60 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
69 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
74 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?