CITROEN C4

(2004 - 2015)

Pozitív


Igényes, tágas beltér, gazdag alapellátmány. Takarékos dízelmotorok.

Negatív


Elődjéhez képest kevesebb egyéni jellemzővel büszkélkedhet, csakis ötajtós karosszériával létezik.

Méret, kényelem, kidolgozás

Ha nem is a lehető legtágasabb utastérben, de hozza azt, amit egy francia autótól elvárunk. Finom formák, igényes anyagok. Az extravagancia helyét azonban kezdi átvenni a német sablonosság. Összességében mégis van egyénisége a C4-nek. A kategóriában megszokott méretű a csomagtér, bővíthetősége sem vet be semmi trükköt, az utastérben viszont sok a pakolóhely, nagy az első ülések közötti tárolórekesz. Átláthatóság szempontjából nem annyira jó a második generációs C4, mint elődje volt, ám konkurenseihez mérten még így is jónak számít.

Különleges felszereltség

Már az alapverzió is nagyon gazdagon felszerelt, 6 légzsákos, ESP-s, elektromos első ablakos és fűthető külső tükrös, légkondis, a CD-rádióért azonban a második felszerelési szintre kell lépni.

Ajánlott motor

Már az alap 1,4-es, 95 lóerős benzines is elviselhető, még jobb az 1,6-os, 120 lovas, előbbi turbóval és 155 lóerővel pedig már igazi erőbűvész. Aki takarékoskodni akar, annak kiváló választás az 1,6-os, 110 lóerős, akár robotváltóval és Stop/Start-elektronikával is elérhető HDi. Hosszútávfutóknak a 2,0 literes, 150 lóerős öngyújtós ajánlható.

Fenntartási költség

Ideje elfelejteni a francia autók megbízhatatlanságát, ma már sok esetben legalább olyan üzembiztosak, mint bármely más nemzet termékei. Összerakottságával, kidolgozási minőségével németesen elnyűhetetlennek ígérkezik a C4 is.

Biztonság

Kiváló az EuroNCAP értékelése. Alapáron is teljesnek tekinthető a biztonság ellátmány. Kedvező áron kapható holttérfigyelő elektronika, parkolóradar és a tolatást automata lebillenéssel segítő külső tükör. Nem drága a Xenon fényszóró és a guminyomás-ellenőrző sem.

Típustörténet

Vadonatúj C4 jelenik meg: az egyterű Picassók maradnak, de az összes többi C4-est a csakis ötajtósként létező második generációs C4 váltja. A C4 motorpalettája a korábbról ismert motorokat hozza frissítve. Benzinesből 1,4 literes (95 LE) és 1,6 literes (120, turbóval 155 LE) egységek választhatók, az 1,6 literes HDi 90 vagy 110, a 2,0 literes 150 lóerős.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre