Vége a benzin árapadásának, a dízel drágulhat is

Megszakadni látszik az üzemanyagárak csökkenése, emelkedés is várható

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Öt hete tartó árapadás szakadhat meg a következő héten, nem várható a benzinár újabb enyhülése, a gázolajnál pedig a drágulás is sanszos.

Míg szeptemberben jelentős mértékben, heteken át, a benzin esetén összességében 27, a gázolajnál 17 forinttal apadtak az üzemanyagárak, októbernek már az első hetében is megállt az árcsökkenés. A mostani második hét hozott ugyan a benzin esetén egy újbóli 4 forintos mínuszt, s a gázolaj ára is apadt 2 forinttal, megszakadni látszik a kedvező tendencia.
Hirdetés

Állítólag fellendülésben van ugyanis Európa gazdasága, s ebből növekvő keresletet jósolnak a spekulánsok. Ha pedig nő a kereslet, hát az árak is mehetnek majd felfelé, ez pedig rögtön meglátszik a Brent 110 dollár fölé emelkedett árfolyamán. Felfelé mozdultak a finomított termékek árai is, a benzin 1, a gázolaj 1,9 százalékkal drágult a hét során.
Valamelyest enyhít a dollárban számolt árakon a forint erősödése, de tényleg csak minimálisan: fizetőeszközünkben a benzin 0,8, a gázolaj 1,7 százalékkal lett drágább a héten. Ennek következtében elsősorban a gázolaj árának literenkénti 2-3 forintos emelkedése várható, így annak átlagára akár 420 forintra is nőhet a következő héten. A benzin esetén van sansz a jelenlegi 399 forintos átlagár tartására. A MOL bejelentése szokás szerint hétfőn esedékes.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?