Hatalmas károkat okozhatunk az otthoni autómosási praktikákkal

Sokan háztartási szereket és eszközöket használnak autójuk tisztításához, károsítva ezzel a festést

Nem éri meg az otthoni autómosáshoz használt tisztítószereken és -eszközökön spórolni: a nem megfelelő módszerekkel hamar tönkretehetjük a karosszéria fényezését.

Felmérést végzett Nagy-Britanniában az Autoglym, az autótisztítási szerek egyik legnagyobb forgalmazója. Arról érdeklődtek, az autótulajdonosok mivel mossák járműveiket otthon, az eredmények pedig arra utalnak, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, az otthoni praktikákkal milyen károkat okoznak. A megkérdezettek 48%-a válaszolta azt, hogy használt már mosogatószert az autótisztításhoz, az 55 és 64 év közöttiek körében pedig ez az arány 56%. A mosogatószert a lerakódott, megszáradt, zsíros ételmaradékok eltávolítására tervezték, az autónk tisztítása során viszont károsítja a festés védőrétegeit, így a levegőből és az esőből származó szennyeződések, valamint az UV-sugárzás is nagyobb károkat okoz.
Hirdetés
A válaszadók 7 százaléka használt már mosószert az autótisztításhoz, 5 százalékuk tusfürdőt, de olyan is akadt, aki koffeines sampont vagy padlótisztítót választott. Természetesen a mosogatószerhez hasonlóan ezek sem a karosszéria tisztítására lettek kitalálva, ezek szintén károsíthatják a fényezést. A nem megfelelő szereket ráadásul sokan nem megfelelő eszközökkel viszik fel az autóra: van, aki mosogatószivacsot használ, de sokan valamilyen elhasznált ruhadarabot alkalmaznak. Ezek szálkeménysége természetesen túl erős az autók fényezéséhez, ezáltal apró karcolásokat hagyhatnak maguk után. Az Autoglym nem meglepő módon a saját autótisztító szereit és eszközeit ajánlja az otthoni praktikák helyett, de való igaz, hogy a nem megfelelő autóápolás hosszabb távon sok bajt okoz, hiszen egy polírozás vagy az UV-sugárzás miatt kifakult felületek újrafestése többszázezres vagy akár milliós kiadás lehet. Érdemes mindig a megfelelő autósampont és tisztítókeféket, törlőkendőket alkalmazni, valamint segíthetnek az olyan kerámiás szerek és a waxok is, amelyek akár növelhetik vagy pótolhatják az elkopott védőrétegeket a karosszéria festésén.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?