Vigyázz! Ne dőlj be a csalóknak!

Mutatjuk, hogyan óvhatod az adataidat a Használtautó.hu felületén!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Újra és újra hangsúlyozzuk: átverések sokféle módon érkezhetnek (akár emailben, telefonos megkereséssel, vagy SMS, Whatsapp, Viber felületeken), ezért rendkívül fontos az óvatosság a különböző platformokon érkező üzenetekkel kapcsolatban.

Kiadónkkal, a Jófogást és a Használtautó.hu-t is üzemeltető Adevinta CMH Kft-vel évek óta aktívan dolgozunk azért is, hogy minél biztonságosabbak legyenek a platformjaink, mégis az adathalász csalók folyamatosan újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak becsapni a gyanútlan internetezőket.
Hirdetés
Az egyik ilyen módszer, ami legújabban az autóhirdetésekhez kapcsolódik, amikor a csalók e-mailben, SMS-ben, Viber, vagy akár WhatsApp üzenetben veszik fel a kapcsolatot a járművet eladókkal, hirdetőkkel, azzal a céllal, hogy megvásárolnák az autót, amihez foglalót küldenének. Ehhez pedig olyan bankkártya-, vagy más személyes adatokat kérnek be, amelyeket megszerezve és felhasználva anyagi kárt okozhatnak. Ha nincs előzménye a megkeresésnek, nem létező szolgáltatásra hivatkozik, vagy ha nem az adott cég saját címéről érkezik az üzenet (a küldő email címének és a weboldal linkjének minden betűjét érdemes ellenőrizni, mert sokszor csak egyetlen betű eltéréssel próbálkoznak a csalók!), akkor bizony egyértelműen adathalász kísérletről van szó. Ilyenkor a levélben lévő linkre kattintás is veszélyes, pláne a személyes adatok megadása illetéktelenek számára. Ha bárki is arra kér, hogy adjuk meg bankkártyánk adatait (amivel lényegében a pénztárcánkhoz fér hozzá), akkor feltétlenül győződjünk meg arról, hogy valós cégtől, valós szolgáltatást vásárolunk-e. De ne csak a bankkártyánk adataira, saját személyes adatainkra is vigyázzunk, bárkinek ne adjuk meg nevünket és igazolványszámainkat, hiszen visszaélhet vele. Fontos tudni, hogy a Használtautó.hu az oldalon kizárólag kapcsolatfelvételi lehetőséget biztosít a vevők részére, az adásvétel folyamatában nem vesz részt, ehhez kapcsolódóan semmilyen szolgáltatást nem nyújt. Ha mégis erre vonatkozó levél érkezik, az feltehetően adathalász céllal készült, ezért az alábbiakat javasoljuk:
  1. ne válaszolj az üzenetre
  2. az üzenetben szereplő linkekre ne kattints rá
  3. ha az üzenetet e-mailben kaptad, jelezd szolgáltatódnak is (ezt jellemzően az e-mailt kiválasztva a Report spam/Spam bejelentése vagy hasonló tartalmú funkciókkal tudod megtenni
  4. amennyiben korábban az üzenetben szereplő linken megadtál bármilyen személyes adatot, például e-mail címet, jelszót, bankkártya adatokat vagy internetbank belépési adatokat, akkor javasoljuk, hogy azokat haladéktalanul cseréld le, vagy pénzügyi adatok esetén mielőbb vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, és tegyél rendőrségi feljelentést.

Mutatunk 6 jellegzetességet, amelyekről felismerheted a csaló üzeneteket:
  1. Whatsappon és Viberen soha nem kezdeményez kommunikációt a Használtautó.hu.
  2. Gyanús a küldő e-mail címe: korábban azzal az e-mail címmel nem történt kommunikáció, a küldő e-mail címének nem hasznaltauto.hu a végződése, az előtag furcsa szám és betűkaraktereket tartalmaz, illetve az e-mail cím nem található meg a hasznaltauto.hu weboldalon kapcsolattartói e-mail címként.
  3. Az üzenet rossz magyarsággal, fordítóprogrammal íródott, és az abban szereplő linkek nem a hasznaltauto.hu oldalra irányítanak át.
  4. Valamilyen olyan szolgáltatásról szólnak, amelyről a Használtautó.hu-n nem található információ, különösen olyan esetekben, amikor konkrét vevői vételi szándékot és előzetes fizetést tartalmaz.
  5. Belépési és/vagy fizetési adatokat kérnek, mivel ilyen jellegű adatot a Használtautó nem gyűjt. A belépéshez javasoljuk, hogy mindig a www.hasznaltauto.hu weblapot megnyitva a Belépés opciót kiválasztva jelentkezzen be.
  6. Az üzenet/ajánlat túl szépnek tűnik ahhoz, hogy hihető legyen, például a valós piaci ár alatt kínál egy autót.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a Használtautó.hu-tól kaptál üzenetet, azt mindenképp jelezd az ugyfelszolgalat@hasznaltauto.hu e-mail címen, így meg tudják erősíteni vagy cáfolni, hogy a kapcsolatfelvételt ők kezdeményezték-e!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?