Jöhet-e újabb üzemanyaghiány a szankciók miatt?

Visszaesett az orosz kitermelés, vajon ez hatással lesz ránk is?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre nagyobb bajban Oroszország, hiszen az elmúlt hónapok szankciói veszélybe sodorták az olaj és a földgáz exportjukat. Meddig tudnak még szállítani hozzánk? Magyarország pedig meddig tudja még elkerülni a teljes leválást az orosz energiahordozókról?

Szakértők úgy vélik, hogy az orosz kitermelés visszaesése akár még Magyarországra is hatással lehet. Ugyanakkor attól nem tartanak, hogy itthon ismét a töltőállomások előtt kígyózó hatalmas sorok alakulnak ki. A Pénzcentrum.hu megkérdezte Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét, illetve Holoda Attila energetikai szakértőt, korábbi államtitkárt, hogy mire számíthatunk.
Hirdetés
Pletser Tamás szerint az oroszok és az ukránok is úgy vigyáznak az olajvezetékeikre, mint egy hímes tojásra. Ráadásul Magyarország az utolsó európai vásárlók között található, akiknek még el tudnak adni földgázt és olajat, így valószínűleg nem szeretnék leállítani a szállításokat. A nagy kérdés inkább az, hogy az EU mikor jelzi erőteljesebben számunkra, hogy gyorsítsuk fel a leválás folyamatát. Holoda Attila pedig felhívta a figyelmet arra is, hogy régóta érvényben lévő szerződések kötik az orosz felet a magyar ügyfélhez, ezért nem reális egy olyan forgatókönyv, hogy egyik napról a másikra leállítják a szállításokat.
Hirdetés
Ugyanitt a Pénzcentrum megkérdezte az olvasóit, hogy letették-e az autót miután megszűnt a 480 forintos üzemanyag ársapka. A nem reprezentatív felmérésből jelenleg úgy tűnik, hogy a többség (68 százalék) ugyanúgy autózik, mintha 480 forint lenne az üzemanyag ára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?