A fizetésekhez mérten tényleg nálunk a legdrágább a benzin?

Tényleg olcsóbb az üzemanyag külföldön? Íme a benzinárak és az átlagfizetések aránya a világban!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén is megjelent a kutatás, amely a fizetéseket hasonlítja össze az üzemanyagárakkal: bár a hazai árak átlagosnak mondhatóak európai szinten, az alacsony átlagkereset miatt sajnos nincs túl előkelő helyen Magyarország a listában.

A Picodi.com elemzői idén is megvizsgálták a benzinárak és a helyi átlagkereset kapcsolatát. Ez egyáltalán nem újkeletű téma, tavaly is foglalkoztunk a hasonló elemzésükkel, illetve tavaly előtt is, mindkét esetben érdekes adatokat találtunk. A kutatás során a statisztikai hivatalok vagy az illetékes minisztériumok honlapján közzétett legfrissebb átlagbéreket használták, kivéve, ahol ez nem nyilvános, ott a Numbeo portál statisztikáival kell beérni. A benzin piaci átlagáraival már egyszerűbb volt a feladat, a világ 102 országában a GlobalPetrolPrices.com és más helyi források is segítették az adatgyűjtést. A valuta átváltásához a Google Finance adatai alapján a 2022 júniusi középárfolyamokat használták. Bemelegítés gyanánt az alábbi ábrán megtekinthetitek, hogy mennyire voltak stabilak az árak a különböző országokban idén.
Hirdetés

Egy évvel ezelőtt össze-vissza változtak az árak, ehhez képest idén alig ingadoztak az első félév üzemanyagárai.

2023 első hat hónapjában az üzemanyagárak régiónkban stabilak voltak. A legtöbb európai országban a júniusi benzinár kevesebb mint 5 százalékkal tért el a januári áraktól. Csak Törökországban és Szlovéniában drágult érezhetően a benzin: 16 százalékkal, illetve 10százalékkal. Ukrajnában és Magyarországon azonban a benzin júniusban jelentősen olcsóbb volt, mint januárban: 11 százalékkal, illetve 9 százalékkal csökkentek az árak. Magyarországon 2023 júniusában a benzin átlagos ára 577 forint volt literenként, ez 56 forinttal kevesebb, mint 2023 januárjában a piaci ár (633 Ft/l), illetve 125 forinttal kevesebb, mint a 2023 júniusi piaci ár (702 Ft/l). Ellenben ha a tavaly még érvényben lévő hatósági árhoz viszonyítunk, akkor az áremelkedés jelentős, 97 forint literenként. Egyedül Máltán nem változott a benzin ára, mivel az ottani kormány befagyasztotta az energia- és üzemanyagárakat. Térjünk azonban át a valós üzemanyagköltségekre: ha részletesen kíváncsiak vagytok rá, hogy melyik országban hogy alakul a fizetés és az üzemanyagár viszonya, akkor az alábbi interaktív ábrán tudjátok léptetni az országokat.
Hirdetés
Ha csak a konkrét árakat néznénk, akkor Kelet-Európában a legjobb a helyzet. Fehéroroszországban (0,94 €/l), Oroszországban (0,63 €/l) és Kazahsztánban (0,45 €/l) a legolcsóbb tankolni. Ezzel szemben a legmagasabb benzinárakat jelenleg az izlandiak (2,08 €/l), a norvégok (1,94 €/l) és a dánok (1,93 €/l) fizetik. Magyarországon 1,56 €/l a benzin ára, amely valamelyest drágább, mint az 1,51 eurós átlagár a kontinensünkön.

Fontosabb viszont, hogy az átlagfizetésből mennyi üzemanyagot lehet venni, ezen a téren pedig a hatósági ár nélkül ismét a lista végén kell keresni Magyarországot.

A legtöbb üzemanyagot egy átlagbérért a magas keresetű országok lakói tankolhatják, a svájciak vezetnek 3025 literrel, őket a a luxemburgiak követik 2413 literrel, a harmadik helyre pedig a dánok fértek be 2033 literrel. Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint az átlagbér bruttó 568 300 forint, ami nettó 391 700 forintot jelent. Egy átlagos magyar ezért az összegért 678 liter benzint tud vásárolni, ezzel a ranglistán a 23. helyet foglalja el hazánk. Tavaly ugyanebben az időszakban csak 498 litert lehetett piaci áron vásárolni az országos átlagbérből, ami 180 literrel kevesebb, mint jelenleg. Hatósági áron azonban 728,5 liter fért ki, ami viszont 50,5 literrel több, mint idén. Hogy mindez világszinten mit jelent, arról az alábbi interaktív térképen tájékozódhattok, csak húzzátok az egeret arra az országra, amelynek érdekelnek a vonatkozó adatai.
Hirdetés
Ha az egész világot nézzük, hogy hol a legolcsóbb az üzemanyag, akkor a tavalyi évhez képest a három vezető helyezett nem változott: a legolcsóbb tankolást továbbra is Algériában (0,31 €/l), Kuvaitban (0,32 €/l) és Iránban (0,33 €/l) találjuk. A legdrágább üzemanyagot pedig Hongkongban kell keresni (2,76 €/l). A globális rangsorban a fizetések vásárlóerejét nézve üzemanyagárak tekintetében a Perzsa-öböl menti országok állnak a dobogón. Kuvaitban 7222 liter, Katarban 6839 liter, az Egyesült Arab Emírségekben pedig 4611 liter üzemanyag vásárolható egy havi átlagfizetésből. Ezzel szemben a legrosszabb benzinár mutatóval Pakisztán, Srí Lanka, illetve Kuba rendelkezik, ezekben az országokban 166, 157, illetve mindösszesen 27 liter üzemanyag árának felel meg egy átlagfizetés.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?