A GAZ százmilliárdos kártérítést követel a VW-től

Egy vagyont hajtana be a VW-től korábbi orosz partnere

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egész pontosan 28,4 milliárd rubelt, azaz bő 119 milliárd forintnak megfelelő összeget követel a VW-től a Gorkíj Autógyár.

A GAZ, a Volga személyautók egykori gyártója 2010 óta volt a Volkswagen orosz gyártási partnere. A kapcsolat az ukrajnai háború miatt szakadt meg, és úgy tudjuk, jelenleg is zajlanak a tárgyalások arról, hogy a VW hogyan hagyhatja el végleg az orosz piacot. Állítólag azt tervezik, hogy átadnak mindent egy orosz befektetőnek, de a most indított kártérítési per egyik célja elemzők szerint az lehet, hogy ezt a folyamatot lassítsa, amennyire lehetséges.
Hirdetés
A GAZ személyautó-termelése teljes egészében Skoda és Volkswagen típusokból áll, bár a nagy európai beszállítók oroszországi gyárbezárásai miatt itt is elakadt a gyártás már tavaly tavasszal. A Renault-val szemben azonban, amely minden orosz érdekeltségétől megszabadult már 2022 folyamán – jelképes összegért adta át helyi tulajdonosoknak az AvtoVAZ és a moszkvai autógyár részvényeit – a VW egyelőre hivatalosan még partner és résztulajdonos a GAZ-nál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.04.13. at 09:47
    Permalink

    De egyébként a Gaz haszongépjárművek továbbra is gyártásban maradtak sőt torony magasan első az eladási listán (haszongépjármű kategóriában) harmadik az Uaz.

Vélemény, hozzászólás?