A legütősebb Volvo

Volvo C30 Polestar Performance

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Volvo és a Polestar Performance legújabb gyermeke, a C30 Polestar 405 lóerejével a legerősebb Volvo, és egyben a legerősebb hot hatch lesz.

A Polestar Performance nevű svéd motorsport-cég eddig megelégedett azzal, hogy a versenypályán bizonyít: 2009-ben megnyerték a STTC-t (Svéd Túraautó Bajnokság). A tizenöt éve versenyző csapat a Volvókból épített versenyautók szakértője, hiszen korábbi modelljeik között van 850, S40 és S60 is, bár ezek - enyhén szólva - nem kifejezetten verseny-homologizációs céllal, versenyautó-alapnak tervezett kocsik. A legutóbbi bajnokságot nem is ilyenekkel, hanem egy C30-cal nyerték. A két cég szoros együttműködése odáig vezetett, hogy a Polestar a Volvók hivatalos tuningolója lett, így az általuk teljesítmény-növelt autó nem veszíti el a gyári garanciát.
Most is egy C30-at vettek kezelésbe, de utcai használatra. Szabad kezet kaptak, hogy megmutassák: versenyközpontú gondolkodással megáldva milyen utcai autót építenek mérnökeik és tervezőik, a versenyzés adta szabályok megkötése nélkül. Így született meg a Volvo C30 Polestar Concept Prototype, amely utcai autóként 405 lóerős teljesítményre képes. Ehhez ugyanazt a 2.5 T5 motort használták, amely a C30-ban és a Ford Focus ST-ben is szolgál, valamint alapja a Focus RS-ben dolgozó motornak. Itt jóval nagyobb teljesítményre húzták fel a dugattyúk, a hajtókarok és a szívóoldali vezérműtengely módosításával, de nagyobb intercoolert és egy KKK 26 turbót is beépítettek. Az 510 Nm-es nyomaték tökéletes kihasználásában Haldex-összkerékhajtás és elöl-hátul Quaife mechanikus differenciálzár segít. A gátlók és a rugók az Öhlinstől származnak, az aerodinamikai csomag pedig a STTC-versenyautótól ered. A 19-es kerekek mögött elöl 380, hátul 330 milliméteres féktárcsák vannak. A kormány 2,25 fordulatos. Mire képes mindezzel a C30 Polestar? A hatalmas teljesítménytöbblettel kategóriájában a legjobb 100 km/órás gyorsulásra: az ehhez szükséges 4,6 másodperc alatt például a Focus RS nyolcvanra ér föl.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?