Az autók egyre drágábbak, de van lehetőség kevesebből vásárolni

Fizetett hirdetés

Itt vannak a legjobb személyi kölcsönök autóvásárlásra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mi történik akkor, ha előrehoznád a későbbre tervezett autóvásárlást, és nincs meg az összes pénzed a vásárláshoz? Vajon érdemes kölcsönt felvenni? Segítünk dönteni, és megmutatjuk a legjobb ajánlatokat.

Emelkedő autóárak
A koronavírus-járvány átrendezte - némileg - az autópiacot. Először az új autók értékesítése esett vissza, mert a chiphiány miatt a gyártók nem tudták kiszolgálni a vevőiket. 2022-re javult a helyzet, a kereslet lassan visszaállt annak ellenére, hogy közben az új autók ára nőtt. Az autógyártás viszont még mindig nem tért magához, egy új autóra sokat kell várni. Ráadásul az euró ára is nagyon magas, ha pedig ez nem lenne elég újabb nyersanyaghiányok köszöntöttek be a szomszédban zajló háború okán. Emiatt a vásárlók a használtautó-piachoz fordultak, ahol az elmúlt két évben jelentős áremelkedéssel találkozhatunk. 2020-ban a használt autók átlagára 2,551 millió forint körül volt, ami 2021 végére 4,681 millió forintra nőtt. Ez 83,5%-os emelkedést jelent, ami elképesztő szám. Ezért aztán könnyen előfordulhat, hogy még ha előre tervezted is, hogy lecseréled az autódat, akkor sem ilyen árakkal számoltál. Ha pedig hirtelen kell cserélned, mert mondjuk elromlott az autód és nem érdemes már megjavítani, akkor pláne sokkolhatnak a magas árak.
Hirdetés

Mit tehetsz ilyenkor? A meglévő pénzedet kiegészítheted némi kölcsönnel.

Emelkednek a kamatok, de mennyire?
Mostanában tele vannak a hírek emelkedő inflációról, csökkenő vásárlóerőről, a növekvő hitelkamatokról szóló hírekkel. És valóban, az infláció emelkedését mindenki a saját bőrén érzi. Abba pedig egyelőre senki sem akar belegondolni, milyen lenne, ha az üzemanyagért piaci árat, azaz akár 7-800 forintot kellene fizetnünk literenként, ha nem lennének rögzítve az árak.
Tehát nemcsak az autók árai és fenntartási költségei emelkedtek, hanem a hitelek kamatai is nőnek. Itt ne hirtelen ugrásszerű növekedésre gondolj, de a jelenlegi gazdasági helyzetben a kamatok folyamatos emelkedésére számítunk. A személyi kölcsönök kamata jelenleg 8-18% között van, egy éve 7-12% körül mozgott. Viszont mivel az autók árai emelkednek, és a kölcsönök kamatai is, nem biztos, hogy érdemes elhalasztani az autóvásárlást. Nézzük milyen lehetőségeid vannak!
Kerüld a drága hiteltípusokat!
Ha épp csak ki kell egészítened az autó vételárát, akkor erős lehet a kísértés, hogy a folyószámla-hitelkereted vagy a hitelkártyád terhére tedd hozzá a hiányzó részt. De azt javasoljuk, hogy állj ennek ellen. A hitelkeret és a hitelkártya a legdrágább kölcsönök, akár 40%-os kamatot is fizetned kell értük, ha nem törleszted vissza az adósságodat a türelmi időn belül.
Hirdetés
Miért válaszd a személyi kölcsönt?
Persze a személyi kölcsön sem olcsó, de megvan ugyanaz az előnye, mint a fenti hitelfajtáknak: nagyon gyorsan és egyszerűen hozzájuthatsz. Ha hitelképes vagy, és a jövedelmed is megfelel a banknak, akkor akár napokon belül megkaphatod a kölcsönt. Az igénylés pedig kényelmes, a legtöbb banknál akár teljes mértékben online is intézheted, még a szerződést aláírni sem kell bemenned a bankfiókba.
Így nem kell attól tartanod, hogy megtetszik egy autó, de valaki elviszi előled, és nem kell sokkal korábban sem felvenned a kölcsönt csak azért, hogy le ne csússz a választott járgányról. Ne feledd, hogy a kamat onnantól kezdve ketyeg, és a kölcsönt törlesztened kell. A kölcsönhöz nem kell sok dokumentum, lényegében a személyes okmányaidra és egy munkáltatói vagy ha vállalkozásod van, akkor NAV igazolásra van szükséged.
A személyi kölcsön jó, de csak mértékkel!

A személyi kölcsön is olyan, mint egy jó pálinka.

Csak mértékkel szabad élni velük, mert ha túlzásba esel, baj lehet belőle. A személyi kölcsön szabad felhasználású, így a pénzt nem csak autóvásárlásra költheted. Ha használt autót választasz, akkor elvégeztethetsz belőle egy nagyobb szervizt, vehetsz gumiabroncsokat, lecserélheted az ablaktörlőket, sőt, akár teljesen más célra is használhatod.
Ráadásul a személyi kölcsönökre jellemző, hogy ugyan nem kifejezetten olcsók, de általában minél magasabb a hitelösszeg, annál alacsonyabb kamatot ajánl a bank. A személyi kölcsönök kamata több banknál is sávosan csökken, ahogy az igényelt összeg egyre nő.
Ha a legnagyobb magyar banknál vagy, akkor több OTP személyi kölcsön közül is választhatsz. A bank azt mondja, hogy gyakran akkor is napon belül folyósíthatja a kért összeget, ha korábban nem voltál még az ügyfele. Alacsonyabb összegnél különösen gyorsan végigfuthat az igénylés.
Az OTP Banknál például 2%-kal alacsonyabb a kamat, ha legalább 2 millió forint kölcsönt igényelsz, de ha 8 milliót vennél fel, akkor már 8% lenne a különbség. Ha például 1 millió forintot szeretnél, akkor azt 19,99%-os kamat mellett kapod meg, de 7,5 millióért már csak 11,99% kamatot kellene fizetned.
Hirdetés

Ez arra csábíthat, hogy több pénzt vegyél fel és hosszabb időre, de ez általában nem jó megközelítés. A hitelfelvételnél mindig arra törekedj, hogy csak akkora összeget vegyél fel, amennyire tényleg szükséged van, és csak olyan hosszú futamidőre, amennyire muszáj. Ahhoz, hogy minden szempontból megfontolt hiteldöntést hozz, érdemes bevonnod a közös gondolkodásba egy hitelszakértőt is, akivel megbeszélheted a lehetőségeidet és a kockázatokat. A futamidőt úgy célszerű meghatároznod, hogy olyan törlesztőrészletet kapj, amekkorát még biztonsággal ki tudsz fizetni, de azért ne is legyen túl alacsony. Igaz, hogy a nagyon alacsony törlesztőt nem érzi meg annyira a havi költségvetésed, de összességében a teljes futamidő alatt több kamatot fizetsz ki a banknak.
Kamatkedvezmények is elérhetők
Több banknál nem, vagy nem csak a felvett összeg számít. Kamatkedvezményeket is kaphatsz, ha teljesíted a bank erre vonatkozó feltételeit. Ilyen lehet például az, ha a jövedelmed a banknál vezetett számlára utaltatod, vagy ha magasabb a jövedelmed.
Az UniCredit például kamatkedvezményeket ad akkor, ha havonta egy bizonyos összegű átutalás érkezik a számládra. 1 millió forintos kölcsönösszegnél például 12,80% a kamat, ha havonta 150 000 forint érkezik a számládra, de ha már 300 000 forint az átutalás, akkor a kamat 8,80%. További kedvezményeket ad a bank, ha hitelfedezeti biztosítást is kötsz. Ez utóbbi persze növeli a költségeidet, így a kamat ugyan alacsonyabb, de a biztosítás díját fizetned kell. Cserébe persze nagyobb biztonságban van a hiteltörlesztésed.
Hirdetés
A Cofidis személyi kölcsön igénylésnél sem kéri, hogy számlát nyiss nála, és a fizetésedet sem kell hozzá utalnod. Alacsonyabb kamatot akkor érhetsz el, ha magasabb hitelösszeget hosszabb futamidőre igényelsz.
A MagNet Bank márciusban új személyi kölcsönnel rukkolt elő, ami kifejezetten autóvásárláshoz igényelhető. Itt is minél magasabb a hitelösszeg, annál kedvezőbb kamatot kapunk, sőt a 250 000 Ft-os jövedelem bankhoz érkeztetése még alacsonyabb kamatokat jelent. Banki induló költség nincs és a teljes futamidőre fix a törlesztő. A maximális hitelösszeg 5 000 000 Ft.
Ha a Raiffeisen személyi kölcsönét választod, akkor egy időről időre meghirdetett akcióban akár új ügyfélként is kaphatsz kamatkedvezményt. Ha ez az akció éppen nem fut, akkor az állandó kedvezményekkel élhetsz: 4%-kal alacsonyabb kamatra számíthatsz, ha aktívan használod a számládat. Ha ezenfelül még legalább 250 000 forint jövedelmed is érkezik a bankhoz, az további 4%-ot jelenthet.

De hogyan igazodhatsz el a sok kedvezmény és akció között?


Komoly segítség a választásban: netes személyi kölcsön kalkulátorok
A bankok sokféle konstrukciót kínálnak, és a kamataik között igen nagy, akár 15%-os kamatkülönbség is lehet. Ezért érdemes körültekintően választanod. Arra persze keveseknek van ideje, hogy kinéznek egy autót és rászánnak 2-3 hetet arra, hogy végigjárják a bankokat. Pont a lényeg veszne el, a gyorsaság és egyszerűség. Különösen akkor igaz ez, ha online vennéd fel a kölcsönt, tehát még az ügyintézés kedvéért sem tennéd ki a lábad.
A netes személyi kölcsön kalkulátorok pont arra jók, hogy megspórolják neked ezt a fáradságot. Kényelmesen, pár kattintással össze tudod hasonlítani a bankok ajánlatait.
Ezenkívül jól paraméterezehetőek. Be tudod állítani, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és milyen futamidőre gondoltál. Ha beállítod a havi nettó jövedelmet is, akkor jó közelítéssel kiszámolja neked, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatsz. További opciókat is beállíthatsz, például, hogy szeretnéd-e a jövedelmed a bankba utalni. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a neked legjobban tetsző ajánlatokat részletesebben megnézed.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?