Villanyautót használtan? Így biztosan nem vernek át az akkuval!

Fizetett hirdetés

Mutatjuk, mire kell figyelned egy használt villanyautó vásárlásakor!

A legújabb generációs elektromos modellek már a használt autók piacán is jelen vannak, így nem csak azoknak elérhető az összes modern kütyü, illetve egy töltéssel a több száz kilométeres hatótáv, akiknek belefér újat venni. De vajon mire kell figyelni?

Hirdetés
Főként városban használnád az autót és szeretnél megszabadulni a tankolás és a folyamatosan dráguló üzemanyag kellemetlenségeitől, de a keret nem engedi, hogy újonnan vegyél villanyautót? Van megoldás, ám a használt elektromos modellek esetén teljesen más kihívásokkal kell szembenézni: itt nem a motor, hanem az akkumulátor a legfontosabb tényező, így az olajfogyasztás és kompresszióhiány helyett a korábbi villámtöltések gyakorisága és az akkumulátor valós, jelenlegi kapacitása kerül előtérbe. Persze, a legtöbb autóvásárló nem tudja, hogy ezeket lehet-e vizsgálni, és ha igen, akkor miként: ehhez gyűjtöttünk össze nektek néhány tippet a Das Weltauto támogatásával. Érdemes először néhány tévhitet szertefoszlatni: gyakran hallani ugyanis olyat, hogy a villanyautó lassú, illetve hogy nyáron megsülsz, télen pedig megfagysz benne. Nos, aki vezetett már valaha modern villanyautót, az tudja: amikor a pedálmozdulatra azonnal reagálva az ülésbe présel a többszáz newtonméter, ott a hagyományos motoroknak esélyük sincs, ugyanígy az indítástól azonnal elérhető, a motor bemelegedésétől független elektromos fűtésnek, illetve a szinte mindig alapáras, távolról vezérelhető előklimatizálásnak köszönhetően a megfelelő használat esetén a hőkomfort téren is a villanyautó fog nyerni a belsőégésű motoros társával szemben.
Hirdetés
Persze, midig lesznek a 10+ éves, korai elektromos modellekkel az autópályán küzdő sofőrök, de ezt a szintet már meghaladták a használt villanyautók is. Ugyanígy tévhit azonban, hogy a villanyautóknak nincs igényük időszakos szervizre: bár valóban akadnak olyan modellek, amelyek nagyon hosszú szervizintervallumokkal és viszonylag olcsó időszakod beavatkozásokkal járnak, ám a mai, egyre növekvő választék esetén mindenképp utána kell járni a kiszemelt típus pontos igényeinek és várható költségeinek. Még mielőtt rátérnénk azonban a részletekre, ne felejtsük el, hogy lényegében ez is csak egy autó, úgyhogy az alapok azonosak. A villanyautókat ráadásul leginkább városi, elővárosi közlekedésre használják, így a különböző, apró sérülések mondjuk a felniken és a lökhárítókon jóval kevesebb futott kilométernél is megjelenhetnek. Ezeket, illetve a beltér állapotát, valamint a futómű és a kormány érzetét, esetleg rendellenes hangjait is érdemes a futott kilométer és a vételár figyelembevételével értékelni, akárcsak egy belsőégésű motoros autónál. Az igazán fontos szempont azonban itt az akkucsomag, amely az elektromos autónak nem csak az egyik legdrágább alkatrésze, hanem egyben az egész hajtás leggyengébb láncszeme is. Nem kell azért megijedni, akárcsak egy hagyományos autó esetében a motor, a villanyautó akkucsomagja is lehet problémamentes még akár 5-10 évnyi használat után is, ha megfelelően kezelték és tartották karban. Ennek ellenére valamennyi degradációra számítani kell, ezt pedig érdemes még vásárlás előtt kideríteni.

Az akkucsomag tesztelésének egy részét magad is megteheted a tesztkör során.

A különböző funkciókat, például a villámtöltés valós sebességét célszerű kipróbálni ekkor, a legtöbb töltőállomáson valós időben követheted, hogy felveszi-e az ígért mennyiségű áramot az autó. Az akkucsomag kapacitásának valós degradálódását azonban csak bizonyos modellek adják a felhasználó tudtára, a legtöbb modern villanyautóban ezt kizárólag egy átvizsgáláson fogod tudni kideríteni. A Das Weltauto segítségével ezeket a módszereket is kipróbálhattunk, ám sajnos itt már egy kicsit jobban el kell mélyülni az adatokban. Léteznek gyorsabb tesztek, amelyek általában csak részadatokat mutatnak meg nekünk. Manapság már olyan ellenőrzést is kérhetünk, amely az akkucsomag valós állapotát teljes körűen bemutatja, ehhez azonban jó eséllyel órákra magára kell majd hagyni az autót a szervizben, mielőtt kézhez kapod az eredményt. Ezen mindenképp látható lesz a teljes töltöttségnél eltelt állásidő és a korábbi villámtöltések aránya, így egyrészt ellenőrizhető, hogy az eladó igazat mondott-e az autó előéletéről, illetve az is kiderül, hogy mennyire kímélték a villanyautó legfontosabb és legdrágább alkatrészét.
Hirdetés
Így működik tehát a használt elektromos modellek vásárlása, ettől sem kell megijedni, ugyanúgy autót veszel, csak itt nem a belsőégésű motor, hanem az akkucsomag állapota az igazán komoly kérdés. Érdemes előre tájékozódni az adott modellről, és tudni a szükséges adatokat, például a gyár által megadott akkukapacitást és a villámtöltéskor várható teljesítményt is, illetve ezeket megfelelően ellenőrizni. Az átvizsgálás végeredményének fényében pedig már szinte biztos lehetsz benne, hogy megfelel-e számodra a kiszemelt, fiatal, használt villanyautó.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2023.08.31. at 13:38
  Permalink

  Elhiszem, hogy tökjók a villanyautók, vennék is, ha tehetném. Nézegetem a használtakat, de azt nem vágom, hogy az eladó villanyautók zöme miért pár hónapos, vagy alig 1-2 éves, néhány ezer futott kilóméterrel. Ekkora biznisz venni-eladni, vagy ennyien csalódnak benne, vagy ennyien szeretnének egy “kipróbálás” után rögtön venni egy mégjobbat, nagyobb hatótávval, stb.??

 • 2023.09.02. at 22:52
  Permalink

  Szerintem sokan csalódtak hogy a sok10 millió kiadásával nem azt kapták amit egy belsőégésű tud. Eleve hosszú ismeretlen utakon keresgetni hol van töltő. Ha maximális sebességgel megy gyorsan elfogy a delej így a töltési idő +lassabb sebeség hosszabb utazási időt is igényel.
  Az autózás /megszokott/ élményhiány is lehet, például én szeretem a motor hangját is hallani-élvezni. Az is tévhit hogy zéró szennyezés….az áram termelése nem okoz természet-szennyezést ?? Netán a kiszuperált akkuk elhelyezése és…és….eleve nem elég gubanc van az Orbánék akku-gyár dömpingje miatt és a sok üzemi baleset a már működő gyárakban ??
  Ami a vételt illeti, a jövőbeli tulaj számoljon arra ha 5 éves autót vásárol akkor a vétel-árra + új akksi árát is bekalkulálni és nem kell semilyen extra vizsgálat-próba.

Vélemény, hozzászólás?