Az autószervizek a működésükkel segíthetik a védekezést

Az autószervizelés mehet nyugodtan, használt autót pedig maszkban adhatunk/vehetünk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Érdekes két hét következik, egyre több mindenről tudjuk, hogy nyitva lehet március 8-ától is. Az okmányirodák, kormányablakok mondjuk nem tartoznak közéjük.

Miként arról beszámoltunk (lásd itt), a március 8-án kezdődő, a koronavírus terjedésének megakadályozását/lassítását célzó országzárás az autózás világát kevéssé érinti. Eddig sem volt gond egy lejáró műszaki vizsga, hiszen azt ráér majd a veszélyhelyzet után (60 napon belül) meghosszabbítani, de a szervizek amúgy nyitva lehetnek a következő hetekben is, sőt az autószalonok is. Knezsik Istvántól, az Autós Nagykoalíció Elnökétől megtudtuk, hogy mindez nem volt magától értetődő, hogy így lesz.
Hirdetés
"Az autós szakmát ez az intézkedési csomag két területen érinti, a gépjármű értékesítés és a szerviz-javítás területén. Az Innovációs és Technológia Minisztérium és az Autós Nagykoalíció között korábban megkötött stratégiai együttműködési szerződés alapján megkerestük Dr. Palkovics László miniszter urat, aki a témában illetékes, hogy az intézkedési csomag a szervizek nyitvatartásának megengedésével garantálja a személy-, és áruszállítás, a közlekedés biztonságát, a szakmában dolgozók és családjaik megélhetését és tegye lehetővé a védekezésben fontos szerepet játszó közületi és vállalati ügyfelek számára a korábban megrendelt gépjárművek átadását, illetve az értékesítés folytatását.
Hirdetés
A Kormány a javaslatokat elfogadta, ezzel az autós szakma jelentős segítséget kapott a nehéz és válságos időszak átvészeléséhez.
Az új gépjárműveket értékesítő kereskedések és szervizek garantálják a járványügyi szabályok szigorú betartását és betartatását."
Joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a használtautó-értékesítéssel? Ha a Magyar Közlönyben megjelent rendelkezést megnézzük, laikusként arra juthatunk, hogy magánszemélyként ilyen "üzletbe" nem mehetünk be, sőt mivel a használtautó értékesítés nem szerepel a kivételek között, a "szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani". Ugyanakkor szabad téren, például az egyes kereskedőknél már tavaly megjelent házhozszállítással, vagy pláne magánszemélytől - persze szigorúan maszkban - az elkövetkezendő hetekben is vásárolhatunk autót. Hangsúlyozom, mindezt egyelőre jogászi szakvélemény nélkül írom, fogunk jelentkezni olyannal is. Nagy kérdés persze, hogy eredetiségvizsgát fogunk-e tudni csináltatni, az átíratást pedig aligha fogjuk tudni elvégezni (márpedig azt 15 napon belül meg kell tenni). Ha azonban mindenképpen most szükséges autót vennünk, azt voltaképp megtehetjük, online biztosítást is köthetünk rá, s az autószervizek még átvizsgálással is segíthetnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?