Beszáll a Mazda a túraautó versenyzésbe

Bemutatták a Mazda3 TCR versenyautót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár szinte mindenki biztosra vette, hogy a Mazda is TCR versenyautót fog építeni, eddig csak pletyka szinten mozgott az információ. Mostantól viszont már hivatalos, hogy a Mazda3-ból TCR változat készül.

Már több mint egy éve fejleszti a Mazda a TCR szabályok szerint épített versenyautóját, ám most végre elkészültek vele és meg is mutatták a nagyérdeműnek. Természetesen azok a bizonyos TCR szabályok magukban foglalják azt is, hogy nem nevezhetnek gyári csapatok a TCR bajnokságokba, szóval a Mazda3 TCR úgymond ügyfélcsapatoknak szánt autó, amit ugyanúgy meg kell vásárolnia az alakulatoknak, mint a magánembereknek a saját autójukat. Persze a szabály megkerülhető, amit többek között a WTCR-ben láthatunk is, ugyanis több csapatot is az autógyárak vaskos csekkjei segítenek.
Hirdetés
Valószínűleg a Mazda esetében sem lesz ez másképp, azonban az európai motorsport rajongókat egyelőre el kell keserítsem. A 350 lóerős Mazda3 TCR versenyautót egyelőre csak az USA-ban szeretnék versenyeztetni, ez persze nem jelenti azt, hogy nem adnak el belőle Európában is, ha igény mutatkozik rá. Az első éles bevetése azonban biztos, hogy jövő januárban lesz, a daytonai 24 órás betétfutamaként, pénteken rajtoló, négyórás Michelin Pilot Challenge versenyen.
A szabályoknak megfelelően, kétliteres, négyhengeres, turbófeltöltéses benzinmotor dolgozik az autó orrában. Az első kerekekhez pedig a Long Road Racing (a globális Mazda MX-5 Cup car gyártója) által fejlesztett, hatfokozatú versenyváltó közvetíti az erőt, amit már megszokott módon a kormánykerék mögötti fülekkel kezelhet a versenyző. A versenyautó árszabásánál is ügyeltek arra, hogy az átlagos TCR árfekvésben maradjon, így 175 ezer dollárt, körülbelül 54 millió forintot kell leperkálniuk az ügyfélcsapatoknak, akik Mazda3 versenyautóra vágynak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?