Biztonságosabbá válhat a használtautó-vásárlás

Már törvényjavaslat szintjén jár a jármű-életút adatszolgáltatás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több közlekedési törvényt módosítana a kormány, ha átmegy a törvényjavaslat, szinte mindent megtudhatunk majd a hazai autók élőéletéről.


Néhány hete már tudható volt, hogy a használtjármű-vásárlás biztonságának növelése érdekében ingyenesen elérhető új szolgáltatást alakítana ki a kormány. A jármű-életút adatszolgáltatás egy felületen keresztül tenné lehetővé a járművekkel kapcsolatos, több szerv által nyilvántartott adatokból minden lényeges lekérdezését. Míg tehát jelenleg a KEKKH adatbázisából csak a műszaki vizsgákon és az adásvételekkor rögzített óraállások információját kérdezhetjük le, alkalmanként legalább 625, további autónként 125 forintért, a jövőben több információt, díj nélkül kaphatunk meg - amennyiben a pénteken benyújtott, egyes közlekedéssel összefüggő törvények módosításáról szóló javaslat elfogadásra kerül.
Hirdetés

A módosítással lehetővé válik, hogy egy informatikai platformon legyenek lekérdezhetőek egyebek mellett a jármű forgalomban tartásával kapcsolatosan keletkezett műszaki, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági, javítási, gépjármű-felelősségbiztosítási adatok. A jövőben sem lesz információ persze a külföldről származó, illetve az itthon ideiglenes rendszámmal használt autókról, ám utóbbiak kapcsán is számos kiskaput zárna be a módosítás. Az ideiglenes rendszámtáblákról vezetett központi nyilvántartás létrehozásával a rendvédelmi szerveknek, a parkolási társaságoknak és az útdíjfizetésre jogosult szervezeteknek a jövőben lesz lehetőség adatot szolgáltatni az ideiglenes rendszámtáblák jogosultjairól, így várhatóan az ideiglenes rendszámtáblákkal elkövetett visszaélések is csökkennek - áll a javaslatban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 00:35
    Permalink

    Ennek túl sok értelmét nem látom. A műszaki és ezzel együtt a környezetvédelmi paraméterek a típusból következnek, megnézem egy katalógusban, vagy a neten 2 perc alatt ingyen. Közlekedésbiztonsági adatok alatt nem tudom mit értenek? A javítási adatok nyilván csak akkor lesznek benn, ha olyan szervizben történt a javítás, amelyik csatlakozik a rendszerhez, a sarki sufni tuning, vagy Józsi az utca legjobb szerelője gondolom nem lesz benn. A felelősségbiztosítási adatok sem nagyon érdekelnek, nem is kellenek, hiszen ha megveszem a kocsit, nekem majd újat kell kötnöm.

Vélemény, hozzászólás?