Brutális Lotus érkezik búcsú gyanánt

A Lotus 3-Eleven hattyúdala

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hamarosan egy teljesen új generációját mutatja be a Lotus a szuperkönnyű sportautójának. Ám előtte még egy rettenetesen erős 3-Elevent szabadítanak az utakra.


A Lotus 3-Eleven 430 egy kőkemény versenyautó tulajdonságaival bír. Egyrészt nyitott a pilótafülkéje, ami már önmagában különleges atmoszférát teremt a vezető számára. Másrészt a gyártó jelenlegi legerősebb motorját építik be a motorterébe. A 3,5 literes V6-os motor 430 lóerőt termel 440 Nm forgatónyomaték mellett. Ez a nyers erő pedig egy hatfokozatú manuális sebességváltón keresztül jut a hátsó kerekekhez. A vezetés színtiszta esszenciáját nyújtja ezzel, hiszen semmiféle trükkös vezetést segítő megoldás nem társul a fentiek mellé. Kivéve a légterelőket, amelyek segítenek az útra szorítani az autót. A hátsó szárny 50 milliméterrel magasabb, mint ez előző 3-Eleven modellen. Vele és a többi légterelő segítségével 44 kilogrammal nagyobb leszorítóerőt, összesen 265 kilogrammot produkál csúcssebességnél.
Hirdetés


A csúcssebessége pedig 290 kilométer/óra, továbbá álló helyzetből 3,2 másodperc alatt eléri a 100 km/h tempót. Elöl 225/40 ZR18, hátul pedig 275/35 ZR19 méretű Michelin Cup 2 gumiabroncsokat visel. Ezeknek és a hatalmas mechanikai, illetve aerodinamikai tapadásnak köszönhetően a kanyarokban akár 1,5 g nehezedhet a vezetőre a kanyarokban. A lassulásról négydugattyús féknyergek és 332 milliméter átmérőjű féktárcsák gondoskodnak. Az autóból csupán húsz darabot gyártanak, amelyek árcédulájára 102 000 fontot pingálnak (körülbelül 36 millió forint).
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?