Elkészült a valaha gyártott legkeményebb Exige

Versenykész a Lotus Exige Cup 380

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mindössze 60 darab készül a Lotus gyűjtői modelljéből. 375 lóerős és 1057 kilós a komolyabb leszorítóerőt adó Lotus Exige Cup 380.


Újabb limitált kiadással bővíti Exige palettáját a Lotus. A brit sportautógyár mindössze 60 darabot dob piacra a vadiúj, és minden eddigi utcai Exige-nél vadabb Cup 380-ból. Gondolva az Egyesült Királyságbeli virágzó autógyűjtő kultúrára, egész biztosan lesz rá vevőkör, és a Lotus is pontosan nekik szánja. A Cup 380 tulajdonképpen a tavaly év végén bemutatott Sport 380 továbbfejlesztett változata. A karbonszálas elemekkel és a 10 kilóval könnyebb titán kipufogórendszerrel elért súlycsökkentésnek köszönhetően már csak 1057 kilót nyom pilóta nélkül, amihez a már ismert kompresszoros 3,5 literes Toyota V6 375 lóereje és 410 Nm nyomatéka társul. Egy tonnára így 355 lóerő jut, amit rövid áttételezésű 6 sebességes kézi váltón visz az aszfaltra.
Hirdetés

Az új karosszériaelemekkel a leszorítóerő 43%-kal nőtt, így versenypályán sem veszne el, ám a végsebesség lecsökkent 282 km/h-ra. A 0-100-at mindössze 3,6 másodperc alatt futja. Az alumínium váz és a bukócsövezés a merevségről gondoskodik, míg a felfüggesztés új állítható Nitron lengéscsillapítókat és állítható első-hátsó Eibach stabilizátorokat kapott. Jean-Marc Gales, a Lotus vezérigazgatója hozzátette: "A legtöbbeknek az jelenti a meglepetést, hogy ez az autó legálisan használható a közutakon. Több konkurensével ellentétben ez az autó, amit valóban lábon viszel a versenypályára, majd miután megnyerted a versenyt, hazavezetsz." Meg is van az ára, a Lotus Exige Cup 380 átszámítva 40 millió forint.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?