Bús Edina és a SEAT Leon Cup Racer

Bús Edina vall a SEAT Eurocupról

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

"A versenypályán nem vagyok se férfi, se nő. Autóversenyző vagyok."


Hogyan érezheti magát egy női autóversenyző egy hagyományosan férfiak uralta sportágban? Az egyik legjobb ember, akit erről megkérdezhetünk az Bús Edina, aki a SEAT Eurocup montmelói hétvége szabadedzése előtt nyilatkozott egy angol nyelvű kisfilm keretében. “Amikor a pályán versenyzem, nincs szó arról, hogy férfi vagyok-e vagy nő. Csupán egy vagyok a többi versenyző között” - mondja határozottan Bús Edina, aki egyike annak az öt női versenyzőnek, akik részt vesznek az idei SEAT Leon Eurocup versenyein. Edina egyébként régóta szereplője a hazai gyorsasági világának. Nyitottságával és kedvességével gyorsan kiérdemelte a figyelmet. Talán sokan emlékeznek a Lotus Ladies Cupra, amit két éven át uralt. A B3 Racing megalakulásával, Edina versenyzői karrierje az egekbe szárnyalt. Többen is megfordultak a csapatnál, például Wéber Gábor, Fekete Dominik vagy a 16 éves tehetség, Tassi Attika, de az idei szezonban Dusan Borkovic is a B3 Racing SEAT-ját választotta, és lett túraautó (ETCC) európa bajnok.
“Minden mérnököm és szerelőm mögöttem áll, és ez a legfontosabb.” – teszi hozzá Edina. Emellett persze nem hagyja figyelmen kívül azt sem, hogy “nagyon szigorúak velem, mert ez a sport nem játék, hanem nagyon kemény munka.” Bevallása szerint édesapja a mai napig felteszi neki a kérdést, hogy biztosan ezt az utat akarja-e járni? Azonban Edinát nem ingatja meg semmi. Ma már azt állítja, hogy „semmi hátránnyal nem jár, ha itt valaki nő”.
Edina egy férfiak uralta sportágban versenyez, ahol azonban a nők már egyre nagyobb számban vannak jelen, legyen szó bármilyen bajnokságról. A legjobb és legismertebb példa erre talán Susie Wolff, aki egészen a Forma-1-ig jutott, sőt még futamon is el tudott indulni, ám november 4-én bejelentette, hogy abbahagyja a versenyzést. Edina, a riport végén hozzáteszi: “Ha mi, női autóversenyzők lehetőséget kapunk, mi is képesek vagyunk hatékonyan versenyezni, és felállni a pódiumra.”
Hirdetés
És végezetül egy összefoglaló riport Bús Edinával:
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Platós Escort sosem létezett, csak puttonyos, de tényleg falra hányt borsó, amit mondok(legyint)…

  A te példád nagyszerűen szemlélteti, hogy bárkinek lehet nagy a szája. A tiéd konkrétan akkora, mint a bécsi kapu. Konkrétum semmi, csak pofázás. Az, hogy nekem pont egy olyan autóra volt szükségem, ami most van, az az én dolgom – ebből te ne következtess semmire, mert csak újra pofára esel:)

  Azt a pénzt, amit ti menőzésre meg pénzért megvehető cicamicákra költötök(nevezzük nevén: kidobjátok az ablakon:), az nálam hasznos dolgokra megy. Tudod, haver, én tudatosan tervezem az életem – nem a “carpe diem” szerint dorbézolok, mint egyesek. 3, 4 meg 5 kocsi az kell, menőzésből, aztán meg tuti, hogy leeresztett kerékkel, kromofággal meglocsolva(mert szeretnek titeket:) állnak a garázsban…

  Megengeded, hogy NE irigyeljelek? Kösz, kedves tőled:)

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Kempike, akkor most szíves engedelmeddel megkérlek valamire: az összes mostanában írt kommentedet olvasd vissza, és gondokozz el(ha van mivel), hogy miért írhattam én néhány napja, hogy Zöld kolléga írományainak szinte mindig hitele és súlya van. Hasonlítsd össze a kommentjeidet az övéivel. És ne felejts el utána égni szégyenedben:)
  Neki elhiszem, ha azt írja, hogy konferencián volt – neked max. azt, hogy te sepregetted a csikkeket a bejáratnál. Testhez álló foglalkozás lenne:)

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  megszólat a telepről a platóseszkortból a kisgyerek 😀 én sehol nem láttam tőle ilyet, az meg, h egy mondatban van vele, hát nem sokat jelent. de elhiszem, hogy tapasztalat híjján csak rettenetes butaságokról tudsz nyökögni és a kis nyomorult életedből szerzett tapasztalataidból, ami 100%-osan kivetül frusztrációkén.
  de fogd fel, h normális emberek is vannak ezen a planétán, akik NORMÁLISAK. nem a te kis telepi 5ft-os világképed az univerzum origója ;]]]]] . egyébként kicsit sajnállak is ezért, h ilyen szerencsétlen az életed. gyűjtsünk egy kis pénzt neked esetleg? :D:D:D:D:D:D

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  :):):) Nem csoda, hogy nem érted – elvégre hasonszőrűek vagytok…:):):)

  A hölgyeket ugyanúgy pénzért megvásárolható tárgyként említi hősünk, mint az órákat. Ha azt írja, hogy más a kocsink, az óránk és a telefonunk, azt megértem, mert azok tárgyak…de a nőket ne keverjük már ide. Ez ám a nagy talány, ugye, kisgyerek…szinte látom a hű, de okos fejedet, ahogy Rodin-ben nyomod:)

  Adjatok már nekem egy kis munkát, úgy unatkozom…megeszlek titeket reggelire:)

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  ebből miért is következik, h tárgyként kezeli? semmi arra utaló jel nincs.

  másrészről, vannak olyan nők, akik meg pl. csak erre mennek (a legtöbb értelmes), mert ugye nem árt az egzisztencia, ritkán van magára valamit adó nő, aki putriba menne.

 • 2017.10.28. at 11:20
  Permalink

  Elnézést, ha nem pontosan idézlek:”Más a fizunk, az óránk és a csajunk is.”

  Túlságosan sok a gyenge pont, Kempi. Legalább egy kicsit nehezítsd meg a dolgomat:)

Vélemény, hozzászólás?