Csőd az Astra Biztosítónál: lehet nagy bukó, de akár nyereség is

Szeptember végéig köthetnek új kgfb-t a csődbe ment Astra Biztosító ügyfelei

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ismét becsődölt egy biztosító: a román Astra ügyfelei által okozott károkért szeptember végéig helytáll a MABISZ, utána új szerződésre van szükség.


Ismét malőr van a biztosításpiacon - ahol egyébként drasztikusan emelkednek a kgfb-átlagdíjak, hiszen az elmúlt években olyan mértékben csökkentek, hogy az elemzők már előre jelezték, aligha lesznek elegendőek a kárkifizetésekre. A heves árharc áldozata lett a román Astra S. A. Biztosító. Szeptember 14-től a hazai fióktelep nem vehet fel kárbejelentést, de már kárszemlét sem tartanak, miként kifizetni sem fogják azokat a szerencsétlen autósokat, akiknek ügyfeleik okoztak, illetve okoznak kárt. Szeptember végéig még a MABISZ-hoz fordulhatnak a károsultak, s a szerződötteknek addig van lehetőségük új szerződést kötni.
Hirdetés

Zömük gyorsan lépett is, hiszen az átszerződés kötelező ahhoz, hogy a jövőben is részt vehessenek a forgalomban, s károkozás esetén ne menjenek csődbe ők is. A Netrisk.hu adatai szerint múlt hétfő déltől csütörtök délig az érintettek több mint 12 százaléka élt azzal a lehetőséggel. hogy a csődbe ment Astránál kötött kötelező biztosítását közös megegyezéssel felmondja, és október elsejei hatállyal azt egy másik biztosítónál kösse meg. Bár az új szerződések átlagdíja összességében csaknem ötödével magasabb az előzőnél, a váltók 37 százaléka mégis talált alacsonyabb, vagy közel azonos összegű kgfb-t egy másik biztosítónál is. Eddig a szerződések 71 százalékát öt biztosító, a KÖBE, a Wabard, a Genertel, a Signal és a Posta szerezte meg.
A piacvezető online biztosításközvetítő portál az Astránál kötött összesen mintegy 160 ezer kgfb-szerződés 15 százalékát kezeli. E minta azt mutatja, hogy az astrás kötelező biztosítások átkötésének időszaka aktívan indult: az első 72 óra alatt több mint 15 ezer kalkulációt végeztek az érintett ügyfelek a portál oldalain, amelyeknek körülbelül az ötödében rögtön intézkedtek is a biztosítóváltásról. Az új szerződések átlagdíja 24 800 forint volt, ami 19 százalékkal haladta meg a korábbi Astra-kötelezők átlagdíját. Az új szerződések díjain azonban akár spórolni is lehetett: a biztosítást váltók 26 százaléka legalább 5 százalékot spórolt a korábbi díjához képest, miközben további 11 százalék gyakorlatilag a korábbival megegyező összeget fizet majd további egy éven keresztül. A szerződők 38 százalékának ugyanakkor legalább 25 százalékkal nőtt a díja, 3 százaléknyian pedig több mint kétszeresét fizetik az előző köteleződíjuknak.
Az Astra Biztosító ügyfeleinek több mint harmada jobban jár, olcsóbb szerződést tudott kötni a csőd után, a többiek azonban a piacra jellemzően magasabb tarifákkal tudnak csak újraszerződni Az Astra Biztosító ügyfeleinek több mint harmada jobban jár, olcsóbb szerződést tudott kötni a csőd után, a többiek azonban a piacra jellemzően magasabb tarifákkal tudnak csak újraszerződni

„A mostani ’mini kampány’ annyiban mindenképpen eltér a korábbi év végi kampányoktól, hogy a biztosítóknak, ha akartak volna, akkor sem volt lehetőségük speciális tarifákkal felkészülniük – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk. hu vezérigazgatója – Az Astrától közös megegyezéssel elbúcsúzó ügyfelek ugyanis október 1-jei hatállyal váltanak biztosítót, erre az időszakra azonban a jogszabály szerint legkésőbb augusztus elejéig meg kellett hirdetni a díjakat. Így az érintetteket ezúttal egyetlen biztosító sem bombázza akciós árakkal, a kínálatban a folyamatosan emelkedő tendenciájú, normál évközi díjak szerepelnek.”
Az első három napban megkötött új szerződések 71 százaléka mindössze öt biztosítóhoz kerül: a legtöbbet eddig a KÖBE gyűjtötte be, őt követi a Wabard, a Genertel, a Signal és a Posta. „Ugyancsak az astrás ügyfeleket érintő fontos eltérés például az év végi kampányokhoz képest, hogy a döntésre is jóval kevesebb idő áll rendelkezésre. Bár a váltási lehetőség csak múlt hétfőn nyílt meg, az aláírt megegyezésnek legkésőbb szeptember 30-ig be is kell érkeznie az Astrához. Vagyis immár gyakorlatilag alig tíz napjuk maradt az érintetteknek arra, hogy eldöntsék, hová viszik át kötelező biztosítási szerződésüket az Astra Biztosítótól.” – figyelmeztet a Netrisk.hu vezérigazgatója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 13:03
  Permalink

  Köszönöm a hivatkozott cikket, de az abban szereplő információk egyike sem támasztja alá az általam idézett két mondatot.
  “a román Astra ügyfelei által okozott károkért szeptember végéig helytáll a MABISZ, [b]utána új szerződésre van szükség[/b].”
  “[b]Szeptember végéig még[/b] a MABISZ-hoz fordulhatnak a károsultak, s a szerződötteknek [b]addig van lehetőségük új szerződést kötni[/b].”

 • 2017.10.28. at 13:03
  Permalink

  Kedves cikkíró!
  Érdekelne, hogy az alábbi két mondat milyen információforrás alapján került a cikkbe?
  “a román Astra ügyfelei által okozott károkért szeptember végéig helytáll a MABISZ, utána új szerződésre van szükség.”
  “Szeptember végéig még a MABISZ-hoz fordulhatnak a károsultak, s a szerződötteknek addig van lehetőségük új szerződést kötni.”

 • 2017.10.28. at 13:03
  Permalink

  [url]http://www.origo.hu/gazdasag/20150914-astra-fioktelep-ugyfellevelek-a-kozos-megegyezeses-szerzodesmegszuntetes-lehetosegerol.html[/url]

  A fenekedet töröltesd ki mással b+

 • 2017.10.28. at 13:03
  Permalink

  Tisztelt Katona Mátyás!
  A dögunalmas statisztika helyett jobb lett volna arról írni, hogy az akár évre előre befizetett díjakat van-e esély visszakapni, és ha igen, kitől.

Vélemény, hozzászólás?