Csúcslicit: 1 milliárd forint a legvénebb autóért

Rekord áron kelt el a világ legöregebb autója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Leütötték a világ legöregebb autóját, mármint az RM aukciósház árverésén. Kétszer annyit adtak érte, mint amennyire a szakértők becsülték.


Ahogyan arról mintegy két hete számot adtunk, az Egyesült Államokban árverésre került a világ legöregebb működőképes autója, a De Dion Bouton Et Trapardoux Dos-A-Dos Steam Runabout. A mindössze 20 példányban gyártott gőzautónak mára ez az egy működőképes példánya maradt. Eddigi gazdájának családja 1940-ben vásárolta, s azóta is nagy becsben tartotta az 54 évesen megkaparintott ritkaságot, mely 180 liternyi vízzel és némi szénnel 32 kilométeres távot, 61 km/órás maximális tempóval képes megtenni.
Az autótörténelmi ritkaságért ajánlott összegek a legbátrabb elemzőket is meglepték, korábban mintegy 2 millió dollárra taksálták az értékét, ám annak bő kétszeresét, 4,2 milliót ajánlott a magát felfedni nem kívánó licitáló, s így még 10 százaléknyi prémiumot a licitálónak is kifizető vásárló. A végösszeg tehát 4,6 millió dollár, azaz 1 milliárd forint.
Az 500 ezer dollárról indított árverésen egyébként már rögtön az első licitáló megduplázta az összeget az első tulajdonosa, De Dion gróf által La Marquise névre keresztelt négykerekűért. Az ajánlatokat nyilvánvalóan alaposan nyomta felfelé La Marquise tiszta, jól követhető előélete, valamint a világ első autóversenyén való részvétel, és talán hozzátett az 1997-es Pebble Beach Concours d'Elegance-on kapott különdíj is.
A gőzautó eladása az eladóknak, a vásárlónak és az RM aukciósháznak is ünnep volt, "Megtiszteltetés volt számunkra, hogy mi értékesíthettük a néhai Mr. John O'Quinn gyűjteményének legkülönlegesebb autóját. Ahogyan az az élénk licitálásokból is látszik, a világ vezető autógyűjtői felismerték a hihetetlenül ritka lehetőséget, így az aukció kimagasló eredménnyel zárult", mondta Rob Myers, az RM Auctions elnöke és alapítója az eladást követően.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?