Emelt díjakkal tér vissza a fizetős parkolás Józsefvárosba

Sokáig ingyenes volt, előtte fizetős, most ismét az lesz a parkolás Budapest VIII. kerületében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több zöldfelület, kevesebb autó és szmog, ez az új parkolási rendszer célja Józsefvárosban. Mutatjuk - az átlagosnál jelentősebb, de így sem tragikus - díjakat.

Józsefváros vezetése megszavazta, hogy az elmúlt években a helyi lakosok számára - személyenként! - 2 autóig ingyenes közterületi parkolás ismét fizetős lesz. A díjak ráadásul a többi kerületben megszokottnál jóval jelentősebbek még úgy is, hogy az első autó esetén 80 százalékkal, a második autó esetén 50 százalékkal csökkenhet a díj mértéke.
Hirdetés
A díjakat nem csak az autók száma, a lakás kerületen belüli elhelyezkedése is differenciálja, a szeptember 5-én bevezetett (itt ismertetett) új fővárosi parkolási sémát követve Józsefváros is alkalmazza az A, B és C zónákat, hiszen ezekből mind található a kerületben. Az A zónában élő autósoknak évente 30 ezer forintot, a B zónában 24 ezret, a C zónában 18 ezret kell fizetniük az első autójuk közterületi parkolásáért a jövő évtől.

Újítás, hogy jövő évtől már nem lakosonként, hanem lakásonként legfeljebb két autóra lehet parkolási engedélyt kérni, de a második autóra már magasabb – 75 000, 60 000, 45 000 – lesz az éves parkolás. Jegyezzük meg, még utóbbi is jóval kedvezőbb, mint amennyit akár egy parkolóudvarban éves szinten fizetni kellene.

További kiegészítő információ, hogy az új rendeletbe is beépítésre kerültek azok az esetek, melyek lehetővé teszik további díjkedvezmény kérelmezését. Orvos által kiadott igazolás benyújtásával 100%-os kedvezményt igényelhetnek a tartós betegségben szenvedő vagy rendszeresen járóbeteg-szakellátást igénybe vevő lakosok, illetve a kerületbe gépjárművel érkezők az ilyen ellátásokat igénylő kerületi lakosok szállítása érdekében. A nagycsaládosok az első autójukra 90%-os, a második autóra 75%-os kedvezményt igényelhetnek. A kerületi nyugdíjasok az első gépjárműre 90%-ot kérelmezhetnek. Azok, akik ezen kategóriák egyikébe sem tartoznak, de szociálisan rászorulnak, továbbra is a Polgármesteri Hivatal Családtámogatási Irodájához fordulhatnak a különböző rendkívüli települési támogatások kérelmezéséért. Az elmúlt években éves szinten mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta az utcáin ingyenesen parkoló autósokat a Józsefvárosi Önkormányzat, ám miként azt Rábai Dániel alpolgármester korábban nyilatkozta, „az ingyenes kerületi parkolás fenntarthatatlan és igazságtalan”. Az új parkolási rendszertől nem csak költségcsökkentést várnak, hanem azt is, hogy növekszik mind a helyben lakók és a kerületben dolgozók számára rendelkezésre álló szabad helyek száma, az utcai parkolóhelyek terheltsége 80-90%-ra csökken, több korábban elérhetetlen közterület felszabadul hasznosításra, illetve a gyalogos és alternatív közlekedési módok számára, csökken a parkolóhelyet kereső járművek száma és a keringésre fordított idő, valamint így a helyi emisszió is, ami jobb levegőhöz, jobb életkörülményekhez vezet. Továbbá azt is, hogy a támogatás átalakításával felszabaduló forrásból - az aktuális költségvetési helyzet függvényében - más programokra is jut forrás, tehát az alternatív mobilitási formákat használók is részesülhetnek mobilitási támogatásban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?