Gumiabroncsokkal kereskedő adócsalókat fogott a NAV

400 millió forintos kárt okoztak a gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó csalók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Félmilliárd forintos ingatlanra is futotta az adócsalóknak a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken. Letartóztatásukat már elrendelték, a vád többek között bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás.

Egy Komárom-Esztergom megyei család által létrehozott - külföldi és magyar cégekből álló - fiktív céghálózat Kínából importált gumiabroncsokat, amelyeket szlovák, cseh és magyar társaságokon futtatták át, hogy elkerüljék az adófizetést. Ezzel az értékesítők azt a látszatot keltették, mintha a kínai importból származó gumiabroncsokat Magyarországon szerezték volna be, így elkerülve az áfafizetést.
Amellett, hogy ezzel a módszerrel több mint 400 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, versenyelőnyt is szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben. A bűnszervezet tagjainak több nagy értékű ingatlanja volt, köztük egy félmilliárdot érő nyaraló a spanyol fennhatóság alá tartozó Baleár-szigeteken. Az okozott kár és a várható bírság biztosítására a NAV nyomozói bankszámlákat, ingatlanokat, gépjárműveket zároltak 1,5 milliárd forint értékben. A nyomozók IT-szakemberek és járőrök segítségével tartottak kutatásokat és lefoglalásokat itthon, és külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, spanyolországi helyszíneken is. Hét gyanúsítottat hallgattak ki, ötöt közülük őrizetbe vettek, majd a Tatabányai Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt nyomoz.
Hirdetés

Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?