Gyalogosokat is büntettek a rendőrök, íme a “Zebra terv” számai!

Testkamerával, civil autóval és drónnal ellenőriztek 1295 gyalogátkelőt a rendőrök

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem az autósok ellen irányult, a gyalogosokat ugyanúgy árgus szemekkel figyelték a rendőrök a Zebra terv elnevezésű akciójuk során. A három nap alatt összesen 3545 fő közlekedett szabálytalanul, mutatjuk a részleteket!

Bár kimondottan menő név lenne ahhoz is, a 2022. június 14–16. között zajlott "Zebra terv" nem valami nemzetközi titkosügynök-küldetés volt. A balesetmegelőző akciót az ORFK-OBB hirdette meg, keretei közt három napon át, összesen 1295 helyszínen ellenőrizték, hogy mindenki szabályosan közlekedik-e a gyalogátkelőkön. A módszerek sokszínűek voltak, a hagyományos, felmatricázott járőrautók mellett civil autókkal, testkamerával és drónokkal is figyelték a szabálytalankodókat.
Hirdetés
A számok - ahogy az várható is volt - siralmasak. A három nap alatt 3 545 szabálytalanságot észleltek a rendőrök, ráadásul nem csak az autósok, a gyalogosok sem tisztelik az átkelőkkel kapcsolatos szabályokat. A járművezetők esetében 697 közigazgatási bírságot és 1313 szabálysértési bírságot szabtak ki a járőrök, 606 szabálytalan sofőr úszta meg figyelmeztetéssel, 198 alkalommal pedig feljelentést kellett tenniük az egyenruhásoknak. A zebrákon nagyobb veszélyben lévő, ám könnyebben és gyorsabban reagáló gyalogosok mérlege valamelyest jobb, ám még mindig nem megnyugtató: 173 helyszíni bírság és 23 feljelentés történt csak, ám 535 szabálytalankodót közülük is figyelmeztetésben részesítettek a rendőrök.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?