Így csökkentik a szomszédban az üzemanyagárakat

Hatósági üzemanyagár helyett ezzel a módszerrel tartaná féken a drágulást Románia

Elfogadta az üzemanyagok 50 banis, azaz nagyjából 40 forintnak megfelelő árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet a román kormány a csütörtöki ülésén, már ma érvénybe is lép az új szabályzás.

A július 1-től három hónapig hatályos jogszabály értelmében literenként 25 banit megtérít az állam adókedvezmény formájában azoknak a töltőállomásoknak, akik bruttó üzemanyagáraikat 50 banival csökkentik. Erre a szürreálisan magas üzemanyagárak miatt van szükség, Bukarestben az árcsökkentés előtt csütörtökön

literenként 735 forintnak megfelelő lejért adták a legolcsóbb gázolajat és 687 forintért a legolcsóbb benzint.

Megjegyezzük, ezeket még mind kedvezőbbek, mint a . A kormányülést követően Virgil Popescu energiaügyi miniszter rámutatott: a rendelet alkalmazása nem kötelező a kereskedők számára, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a nagy hálózatokkal rendelkező társaságok mindegyike önként alkalmazni fogja az árkompenzációs mechanizmust, így a benzinkutak 80-90 százalékánál csökkenni fognak az árak. Természetesen, ha ez bekövetkezik, akkor a többi kút sem ússza meg a kedvezmény alkalmazását jelentős forgalomcsökkenés nélkül.
Hirdetés
Állami becslések szerint az üzemanyagár-kompenzáció 800 millió lejbe, azaz nagyjából 64 milliárd forintba kerül majd a román költségvetésnek, ám ez az összeg a magasabb fogyasztás miatt emelkedő adótöbbletnek köszönhetően még akár meg is térülhet. Továbbá a három hónapos árkompenzáció idején az "indokolatlan" áremeléseket nyerészkedésnek minősítik és büntetik:

a kedvezményes árú üzemanyag viszonteladása cégek esetében 50 ezertől 500 ezer lejig, magánszemélyek esetében 5500-tól 11 ezer lejig terjedő bírsággal sújtható.

Dan Carbunaru kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmagyarázta: a kormánynak nem szükséges veszélyhelyzetet hirdetnie ahhoz, hogy a nyerészkedés megfékezését célzó, két hete kiadott jogszabályt alkalmazni lehessen: a most elfogadott sürgősségi kormányrendelet elegendő jogalapot teremt ahhoz, hogy az árkompenzációban részt vevő és az állami támogatással esetleg visszaélő cégeket, vagy magánszemélyeket a versenytanács, vagy a fogyasztóvédelem megbírságolhassa.
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?