Ingyen ebéd Rácalmáson – ettől erősödik a Hankook?

Harmadik üteméhez ért a Hankook magyarországi beruházása és termelése

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Újabb fázisához ért a Hankook mind jelentősebb hazai gumigyártása. Benéztünk a gyárba, ahol az abroncsokat "sütik".

Rácalmás a Dunántúlon, de a Dunához közel, Budapesttől mintegy 61 kilométerre délre, Dunaújvárostól 4 kilométerre északra található, a 6-os főút és a Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Paks-vasútvonal, valamint napjainkban már az M6-os autópálya mellett. A 4500 lakosú város peremén van a hetedik legjelentősebb gumigyártójának számító koreai Hankook egyetlen európai gyára. A 2006-os alapkőletétellel 2007-ben gyártani kezdett hazai gyár és beruházás harmadik fázisát napjainkban adták át, ma már napi 53 000 abroncs készül, 10-15 különböző modellből, összesen közel 500 méret-/modellvariációval. Éves szinten ma már 17 milliós a volumen.
Hirdetés

Az üzem folyamatos termelésű, az összesen 3300 alkalmazott (a csakis nappalos irodisták kivételével) három műszakba osztva dolgozik. A gyár tiszta és magas fokon automatizált, defekttűrő és ultra magas teljesítményű (UHP) abroncsokat is készítő. A selejt gyártása gyakorlatilag kizárt: minden egyes paletta RFID azonosítót tartalmazó, minden gép érzékeli, hogy a betáplált abroncshoz szükséges alapanyagokat kapja-e. Így a sorokon dolgozók munkája még könnyebb, ugyanakkor a gyár nagyon komoly tervezést és vezérlést igényel. Az alapanyagok beszállítása, a gumialkatrészek helyben készítése a raktározást minimalizáló just in time rendszerű. A raktározás további kulcsszava a "first in first out", ami a lejáró szavatosságú összetevőkre és a kész abroncsokra is érvényes a túltárolás elkerülése érdekében. Érdekesség, hogy a kész abroncsok raktára már teljességgel automatizált, élő ember be sem mehet a legyártott gumik közé. Az elkészült abroncsokból aztán eltérő típusokat is összeválogathatnak a robotok, hogy a raktár melletti "hub", azaz elosztó terminálnál közvetlenül a beparkolt kamionok utánfutójára kerüljenek - a megrendelő óhaja szerinti különféle modellek és méretek. Már az üzem nyitásakor is büszkén hangoztatta a Hankook, hogy míg korábban a kontinensen kívüli gyáraiból 45 nap alatt tudta szállítani abroncsait, ez az idő 5 napra csökkent a Rácalmáson készülő személy- és szabadidő-autó, valamint kistehergépkocsi abroncsok esetén. És mi újság a nagyteherautók, buszok abroncsaival? Azokat egyelőre nem Európában gyártja a Hankook, pedig igény volna rá. A rácalmási 56 hektáros területen el is férnének még újabb csarnokok, de a gyáriak azt is megjegyzik: a Hankook gyára körül még mindig csak mezők vannak, ha a koreai gumimogul úgy dönt, még sokszorosára bővítheti magyarországi gyárát.
Mi pedig már annak is meglehetősen örülhetünk, hogy ekkorára nőtt, a kezdeti gyártókapacitásnak ma már több mint háromszorosát adja a termelés. Az itt készülő abroncsok döntő része, csaknem harmada Németországba jut és szerény, 2 százaléka megy csupán a magyar piacra, annak is része egyenesen a győri Audihoz, a TT és a TTS is gyári szerelésben kapja a Ventus S1 evo2 modellt. A "magyar" autóra így "magyar" abroncs kerül? Vagy inkább németre koreai? Az előállító munkaerő szempontjából magyar. És jó látni, hogy a koreai Hankook nálunk szokatlan vállalati kultúrával törődik dolgozóival és neveli rá őket arra, hogy ügyeljenek munkahelyükre, munkaeszközeikre, de még saját magukra is. Ez talán annál is fontosabb, hogy 880 millió eurót fektetett már be hazánkban. A beruházás része a dunaújvárosi Lórántffy Zsuzsanna szakközépiskola közreműködésével létrehozott OKJ szakképzés, mely 4 hónap alatt összesen 500, 200 elméleti és 300, már a Hankook mérnökeivel végzett gyakorlati órás képzés keretében nem csak szakmát, hanem biztos munkahelyet is ad a kurzus végén sikerrel vizsgázóknak. A dunaújvárosi főiskolán posztgraduális és duális kooperatív képzés is van, amelyen már 35-40, zömében a Hankooknál elhelyezkedett gumiipari mérnök végzett, de az idei tanévben elindultak az "autóipari minőségbiztosítás" és "gumigyártás" specializációk is a Dunaújvárosi Főiskolán a Hankook mérnökeivel.
És igen, még ingyen ebéd is van a Hankooknál: minden műszak egyszeri meleg étkezést kap. Ebédre minden nap koreai menü is választható, levessel és a hozzá passzoló főétellel, valamint gyümölccsel, amit a dolgozókkal együtt étkező és hozzájuk hasonlóan mindig a céges munkaruhát viselő, a kezdetektől itt állomásozó gyárigazgató, Lee Sang II képes egyenként tukmálni a dolgozókra. Mert neki is érték a munkaerő, de persze ébredjünk rá magunk is, legnagyobb értékünk saját életünk és egészségünk, éhesen pedig dolgozni sem jó. Mindezt tudja a Hankook is. Az ebéden túl persze egyéb juttatások is vannak: például ingyenes (kétágyas, fürdőszobás) lakrészeket adó, saját munkásszálló hotel a 60 kilométernél távolabbról járóknak, ingyenes buszjárat (műszakonként 15 útvonalon) a 60 kilométeren belülről érkezőknek. A cég megbecsüli dolgozóit, így joggal várja el, hogy ők is megbecsüljék munkahelyüket, a Hankookot, ami nem mellesleg nem csak egyre több abroncsot gyárt, idén várhatóan már az évi 100 milliós (világszintű) volument is átlépi, hanem mind több neves gyártónak szállít előszerelésű abroncsokat, többek közt már az Audi, a BMW és a Mercedes számára is. Rácalmáson 13-19 col közötti méretben készülnek az akár defekttűrő abroncsok, melyek közül a Hankook az elmúlt években csaknem 100 millió forintnyit adományozott társadalmi felelősségvállalása keretében, egyebek mellett a mentők és a tűzoltóság részére, de pályázat útján temérdek kisebb közhasznú szervezet számára is. Az autósok persze nem ezek miatt fogják szeretni, hanem azért, mert abroncsai a teszteken is mind jobb eredményeket érnek el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Vidi! menőmanó akkor is hülyeséget beszélt, mert nem vagyok sem bukott, sem tanár.
  Amúgy ha rád rád kiabálom, hogy ócska b….i, s teszem ezt 5x, akkor az igaz lesz? Szívesen megteszem 😉

  A többi hülyeséged méltatlan a válaszra. A sas nem fog legyeket, lezártalak.

  Még ezt:
  [i]“Van US-ben egy barátom”[/i]
  Ezt úgy mondják magyarul, te a társadalmi tudat nagy ismerője, hogy van az Egyesült Államokban egy barátom…. fajankó.

  A személyeskedést fejezd be.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Menőmanó itt a fórumon kb. 100-szor kiabálta rád: “bukott tanár”. Ő, veled ellentétben rendelkezik intelligenciával. Mondom ezt annak ellenére, hogy sok mindenben nem értünk egyet. Van US-ben egy barátom, aki 35 évig dolgozott egy Bp-i klinikán pszichiáterként. Kedvenc gondolata: [b]az intelligencia olyan, hogy vagy van, vagy nincs, azt nem lehet megtanulni!!![/b] Tehát nem feltétlenül ismeretanyag kérdése.
  Te mint tanár, mikorra jutnál el oda, hogy “idegen földön” angol nyelvű elit magániskolában, ahová az amerikai milliomosok és legfelsőbb körök gyermekei járnak, magyar létedre helyt állj, megbecsült tanár legyél abban a közegben? Az én gyerekem az! Abban az iskolában minden egyes nebuló után (alsó tagozatban is) havi 450.000 Ft-nak megfelelő összeg tandíjat fizetnek ki a szülők, és ebben az étkezés nincs benne. Mit gondolsz mekkora követelmény van ott? Mikor lennél te képes arra, hogy ide eljuss magyarként és helyt állj? Ha 500 évig élnél az is kevés lenne! Te bírálod a magyar embert?
  Számomra minden egyes bejegyzés egyben jellemrajz is az írójáról. Mocskolódhatsz akárhogyan velem szemben, nem talált. Már utánam van az élet, és visszatekintve sikeresnek és elégedettnek érezhetem magam, úgy az átkosban (pedig párttag sem voltam), mint a jelenben.
  Tudom miről beszéltél a korábbi, magyar embert gyalázó, vitát kiváltó mondataidban. Van benne igazság, de a lényeg egészen máshol van. Ezért mondtam, nem látod a fát az erdőtől.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Vidi, itt te magyarázol tökfej. Trianont, meg társadalmi tudatot egy félművelt fajankó okoskodásának szintjén. B+ magyar szavak jelentésével nem vagy tisztában, hiába dumálsz. Nem értesz meg egy összetett mondatot, nem szégyelled magad?

  Vidi, a rólam kialakított véleményedhez jogod van, lesz….om. Ha te elmondtad mit gondolsz rólam, elmondom én is neked, hogy olyan buta alak, mint te, olyan felszínes történelmi tudással, mint a tied, maximum félrészeg, behugyozott alkeszek közt oszthatja a témában a lapot. Nekem ne tedd haver, mert reggelire megeszlek.

  Foglalkozz a magad dolgával, ne azon polemizálj, hogy én mit, miért teszek. A mentális zavar kifejezéssel sem vagy tisztában, de nyomod….ócska proli duma.
  Fajankó.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Nem kell magyarázni a rossz bizonyítványodat. Azzal, hogy mindenkit lehurrogsz, mindenkinél mindent jobban tudsz, mindenkit megpróbálsz lehengerelni, közben meg hiányzik belőled az önkontroll, ezek mind mentális zavarra utalnak. Máskülönben milyen indíttatásból tennéd??? Vagy tudomásod sincs róla? Sérült gyerek.
  [i]“Nézzétek meg mi folyik a netes fórumokon.”[/i]
  Az ilyen negatív kicsengésű fórumoknak a magadfajták a szószólói. Hiába van 50 rendszeres résztvevő, akik kulturáltan képesek megvitatni bármit, jön egy két ilyen troll mint te, és borít mindent. Persze ebben a szerkesztők is ludasok, akik mindezt karba tett kézzel, tétlenül szemlélik, lejáratva 1-2 hülye miatt a magyar embereket a világhálón.
  Hál’Istennek azért vannak szép számmal olyan magyar fórumok is, ahol ez a fajta szégyenteljes magatartás, ami itt zajlik a te főszerepeddel, ismeretlen fogalom.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Vidi!
  Mostanáig türelmes voltam, viszont a figyelmetlen olvasásod nagyon elkeserít, mi több, felbőszít. Tudod egy dolog van, amit nem tolerálok, s ez a hülye ember. Nem tolerállak csipa!. Az, hogy nem beszélsz magyarul, hogy alapvető fogalmak (pl, tudat) jelentésével nem vagy tisztában, az a te dolgod, szégyened, fogyatékosságod. Ilyenre sikerültél, én ezt pl. el tudom fogadni, neked ez nagyobb gond lehet.

  De hogy szándékosan kiforgatod a szövegértési problémád miatt azt, amit az ember ír, az lég idegesítő. Tudom, nem kell hülyékkel csevegnem, s mint ilyen téged is igyekezlek majd elkerülni barátom.
  A szöveg, amit nem sikerült megértened így szólt te szerencsétlen:
  [i]“Nálunk ugyanis a hőbörgés az általános, a rizs evőknél meg az alázat. Nézzétek meg mi folyik a netes fórumokon. A magyar ember sajnos követelőző, elégedetlen és lusta.”[/i]

  Olvasd el b+ még párszor, ha nem megy a megértésem bár nincsenek illúzióim. Ostoba alak vagy, nem is értem, hogy mit pazarlom rád az időt. Sajnos nem vagyok sem gyógypedagógus, sem demencia szakember, így a témát a részemről le is zártam.

  Felnőtt létedre ilyen ostoba legyél….

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Ezt írtad:
  [i]“A magyar ember sajnos követelőző, elégedetlen és lusta.”[/i]
  Van ilyen ember is, kétségtelen, (mindenütt van) de ezt állítani egy egész nemzetről, ez felháborító pofátlanság, dilettantizmus, és akiben képes ilyesmi megfogalmazódni, az nem látja a fát az erdőtől, és aki ilyesmit még le is ír, az az ítélőképesség zavarait, és mentális problémáit vetíti a világ elé.
  Nem csak erről az egy idézőjeles mondatodról van szó, egész itteni fórum szereplésed, bejegyzéseid milyensége erről szól…
  Látom össze vannak kuszálva a kapcsolódási pontok is nálad. A tudat egy gyűjtőfogalom, ami magában foglalja az egyént, annak karakterét, gondolatvilágát, az általad említett “teljesítmény” motiváló alapja, az “önbecsülést”, stb. stb.
  Troll stílus amit itt művelsz, ezért nem is kívánok vitázni veled.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Nem gyaláztam, hanem tényeket állapítottam meg. Akár felháborít, akár nem. Amúgy engem is felháborít, de ez nem jogosít fel arra, hogy ne vegyünk róla tudomást.
  A siker kulcsa a teljesítmény Vidi! Egyetlen sikeres embert sem tudsz mondani, aki a tudata alapján lett sikeres, nem pedig a teljesítménye alapján.
  A tudatot nem lehet lerombolni. Amiről beszélsz, az lehet pl. az önbecsülés, de az a tudat nevű nagy halmaznak csupán részhalmaza.

  Tudom mekkora kitartás kell mindahhoz, amit számonkérsz rajtam. Talán jobban is, mint te, de ez nem annyira tartozik ide, ahogy a témához Trianon sem.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Az egész onnan indult el, hogy éppen te gyaláztad le a magyar embert, nem szeret dolgozni, lusta, stb. Felháborító, pofátlan és nincs igazad.
  A siker kulcsa a tudat!!! Minden ember sikere saját maga, a tudata! Ez igaz a nagy közösségre, a nemzetre is! Így került a képbe Trianon. Ha az egyénnek, nemzetnek lerombolják a tudatát, onnantól kezdve csak árnyéka magának.
  Az már egy másik kérdés, nem csak az a magyar, aki a jelenlegi határokon belül él. Aki itt született, mindvégig megmarad magyarnak, még akkor is, ha más állampolgárság társul hozzá! Tudod te mekkora szorgalom, kitartás, kreativitás kell ahhoz, hogy valaki magyarként külföldön sikeres legyen? Sokan vannak!

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Kár megsértődnöd. Lentebb világosan kértem, hogy ne degradáljátok le ezt a kérdést. Vidi megértette. Te nem. Sajnálom. Vannak dolgok, amikkel nem játszunk cimbora. Az egyik az anyázás a másik pedig Trianon.
  Minden egyéb hülyeségedhez jogod van itt leírni. Szabad országban élünk, annyi hülyeséget hordasz össze, amennyit akarsz.
  De a fenti két dologról kattanj le, utóbbiról különösen ennyi ismeret birtokában!

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Na jó, akkor most hagyjuk abba. Te látatlanban eldöntötted rólam, hogy mekkora arcom van, és hogy történelmi ismereteim nullák. Biztosan azért, mert ellent mertem mondani a hős kempelennek, aki itt és a vezessen a legnagyobb troll. Itt az a lényeg, hogy mindenki elmondhassa a saját véleményét, ahhoz lehet hozzászólni, de a másik véleményét tisztelni kell, még ha nem is értünk vele egyet. Ez, amit te ezen a fórumon művelsz, szimpla kötözködés. Sokszor olvasom, olyanokat beszólsz ismeretlen embereknek, hogy az felháborító, és még nekem van nagy arcom. Még abba is belekötsz, hogy ha valaki rossz helyre tesz egy vesszőt, és simán lebunkózol itt bárkit. Addig, amíg le nem anyáznak, aztán csöndben maradsz. Na én ilyet nem teszek, és nem is fogok, csak kérlek, keress magadhoz illő játszótársat.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Értem, csak ennek semmi köze sem Rácalmáshoz, sem Trianonhoz.
  Szegény emberek Trianon előtt is voltak.
  Szegény emberek mindenhol vannak.

  Szerintem én értem, amit mondani szeretnél, csak sem a cikk nem erről szól, sem nem ez Trianon legnagyobb problémája. Kár ekkora arccal indítanod ennyi történelmi ismeret birtokában.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Ha nem érted amit írok, az nem az én bajom, nincs kedvem és energiám sem vitatkozni Veled. Sokan nem tudnak már ételt sem adni az iskolás gyermeküknek, nem csak az küzd az életéért, aki a fronton harcol. Ha ezt sem érted-látod, sajnálom.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  A társadalom egy részét tudat “felett” zavarja és egy nagyon komoly részének fogalma sincs arról, hogy a “baj vele?
  Na ez tényleg nemzeti tragédia.
  A magyarság az életéért sehol nem küzd, ha Ukrajnára gondolsz, ott egyes besorozott katonákra igaz, amit írsz, de a populációra semmiképpen.

  Kulturális kérdés ez, örülök, hogy egyetértesz.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Trianon azért fontos, mert -lehet hogy tudat alatt- a mai napig erősen frusztrálja a Magyar társadalmat. Legalábbis az értelmesebb felét a társadalomnak. Égbekiáltó igazságtalanság, amivel nem foglalkozik senki. Lehet, hogy ez is az oka, hogy néha negatívak vagyunk, és sokszor elégedetlenek. A Magyarság sok területen ma is az életéért küzd, ezt mindenki látja, aki nem vak. Kempi, abban igazad van, hogy a Koreai mentalitás teljesen más, mint a Magyar, ez valóban nagyban hozzájárult a sikereikhez.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Szerintem ezt a kérdést ne degradáld le itt. Ez annál sokkal összetettebb. Természetesen egyetértek veled ebben, de nem idetartozó a dolog. Én nem sérteném meg ezt a tragédiát egy ilyen cikk alatt.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Igen, mindannyian ebbe a közösségbe tartozunk. Annak ellenére, hogy nem mindannyian vagyunk ilyenek. De sajnos az attitüd ez, még akkor is, ha sokszor kényelmesebb nem tudomást venni róla. Nem mondom sem azt, hogy ez jó, sem pedig azt, hogy nem lehet változtatni rajta. Viszont az alap társadalmi tudat ilyen és nem igazán jók a minták sem. Nézd meg figyelmesen csak itt, e honlapon a folyton nyavalygók táborát. Mindig keserű nekik a sz.r is. Folyton van valami bajuk? Olvasol itt a sorsával kibékült, a mindennapoknak örülő embert? Nagyon keveset. Sírót, horkolót, makogót annál többet.
  Trianont akkor is kár idekeverned, mert akkor jöhetsz a tatárjárással is. Szerintem nincs értelme. Az egyik történelmi esemény a másik pedig közösség lélektani kérdés. Tök más a kettő.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Itt egy spontán jött téma: Hol született Kempelen Farkas? Természetesen ő is az elcsatolt területeken, azaz Pozsonyban.
  Ha még csak az ő leszármazottairól volna szó…

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Van egy meghatározás, amely így szól. Ki a magyar? Ki nevezhető magyarnak? Az, akinek fáj Trianon, amelyet úgy hoztak meg, hogy minden létező nemzetközi normát áthágtak, egyet sem tartottak be! Milyen érzés egy magyarnak szembesülni azzal, hogy ezeréves történelmének minden minden szála, annak emlékei 90%-ban az elcsatolt területeken van, akiknek az egész többnyire nem mond semmit.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Off: 211 éve született Kempelen Farkas 18. századi magyar tudós , és nyolc nyelven beszélő polihisztor.Kérdés , az utódai, és ” leszármazottjai ” tudnak e a nemzetvesztő pesszimizmuson kívül maradni és valami ember arcú jövőt mutatni a magyar népnek ?

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Az emberek sokfélék. Összességében kell nézni, és összességében igen is nagyon kreatív a magyar. Persze nehéz annak a madárnak repülni, amelyiknek lekötik mindkét szárnyát. Ez visszahat rá mentálisan is. Így kapcsolódik ide Trianon. A jelenségek összefüggenek.
  Ilyen definíciókat mondasz:[i] “Dumálni, hőbörögni szeret, de küzdeni nem.”[/i]
  Te hová sorolod magad? Ezek közé?

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Hiába lázadsz, az átlag magyar sajnos nagyon lusta. Így szocializálódott egy generáció, s ez a generáció még él, ahogy a leszármazottaik is. Dumálni, hőbörögni szeret, de küzdeni nem.

  Semmi köze Trianonnak az egészhez. Amiről beszélek, az kulturális kérdés, Trianon meg nem az.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  [i]“A magyar ember sajnos követelőző, elégedetlen és lusta.”[/i]
  NEM IGAZ!!!!
  [i]“Nekünk más utat kellene járnunk hasonló cél érdekében, de az pokoli lemondásokkal járna, ezt pedig a magyar társadalom sosem fogja meghozni”.[/i]
  Meglehetősen sok áldozatot hozott a magyar társadalom az elmúlt 500 évben. Sokkal többet mint a nyugat. Csak nem szereti ha élősdik telepednek rá. Hosszú…
  [i]“A történelmük igazolja ezt.”[/i]
  A történelmünk egész mást igazol, lásd Trianon, és körülményei.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Gz, Kaktusz!
  Azért ne feledjétek, hogy azokkal az eszközökkel, amikkel a koreai ipar jött, látott és győzött, a magyar emberekkel semeddig nem jutnátok. Nálunk ugyanis a hőbörgés az általános, a rizs evőknél meg az alázat. Nézzétek meg mi folyik a netes fórumokon. A magyar ember sajnos követelőző, elégedetlen és lusta. A kistigrisek meg nem. Kulturális különbség ez. Nekünk más utat kellene járnunk hasonló cél érdekében, de az pokoli lemondásokkal járna, ezt pedig a magyar társadalom sosem fogja meghozni. A történelmük igazolja ezt. Mi ilyenek vagyunk és így szeretem ezt a Nemzetet.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Csakhogy nálunk már akkor sem fejlesztették a technológiát az esetek jelentős részében. Úgyhogy sajnos igazam van. A KGST tartotta el a többnyire ócska, elmaradott termékeket gyártó ipart. Az összeomlott, a végét ismerjük.

  A többi amit írsz, pont megegyezik azzal, amit lentebb írtam. Ha elolvasod, megérted.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Rosszul látod, nem lekicsinylés van a hangomban, hanem keserűség, minden tiszteletem Koreáé. Szerintem magadnak mondasz ellent, nekünk megvolt az iparunk-olyan amilyen-, és a szétbombázott Korea mégis simán beelőzött. Akkor mi miért nem tudunk fejlődni, ha Korea tud? Miért nem tudtuk megmenteni legalább az élelmiszer feldolgozó iparunk legalább felét? Nem lehet mindent a Szocializmusra fogni.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Én hagyhatom, ha ez az óhajod, de nincs igazad. A technológiát folyamatosan fejleszteni kell, és akkor meg lesz a piac is. Az Ikarus sem lett volna életképtelen, de jobb volt privatizálni, ki tudja, miért?e Persze, a piacért vettek meg sok vállalatot-itt áll a vadi új kabai cukorgyár is üresen-, és legatyásították, mert voltunk olyan hülyék, hogy ezt hagytuk. De tudod, nem vérre megy ez, ez csak az én véleményem.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Azok a magyar tulajdonú gyárak hova adták volna el a termékeiket technológiai fejlődés nélkül? Hagyd már ezt. A KGST összeomlása után a magyar vállalatok többsége életképtelenné vált.
  Más kérdés, hogy a piacért megvették, majd legatyásították őket, de alig tudsz olyat mondani, ami a privatizálásakor felvehette a versenyt a nyugati konkurensekkel?
  Amo szappanért rohangásztál Bécsbe, vagy Fa szappanért.
  Na ez a megoldás.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Minimálbérért kell robotolnunk 3 műszakban, havi 100.000 ft-ért gondolkodjatok már! Többet keres az aki most megy oda, mint azok akik már évek óta normálisan dolgoznak ott.. A 3 fogásos menü hányadék, csak hasmenést kap tőle az ember, a megbecsülést meg hagyjuk.. Szarnak bele az egészbe, pofára megy az emberek minősítése nem az elvégzett munkát nézik. Gusztustalan

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Jó, hogy van a Hankook, nincs ezzel semmi baj. Az a baj, hogy olcsón dolgozó, ipari robotokká váltunk, mert a Magyar tulajdonú gyárakat mind tönkretették. Erről nem Korea tehet, de miért vagyunk mi ilyen szerencsétlenek. A Taurus már akkor gumit gyártott, amikor Koreában a Hankook alapítói még a csattogós lepkét tologatták. Na mindegy.

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  [i]“Azért “ingyen” semmi sincs.”[/i]
  Nincs bizony. Azt az értéket is amit az alkalmazottakra fordítanak (nagyon helyesen), az ott dolgozók hozták létre munkájukkal.
  Azért a juttatásokért ők megdolgoznak, sőt, sokkal többért is!

 • 2017.10.28. at 19:53
  Permalink

  Öt évet húztam le a gyárban karbantartóként. Volna mit mesélnem… Azért “ingyen” semmi sincs. Dolgozol a juttatásokért, baszki, nem azért adják mert mosolyogsz szépen… Amikor még ott dolgoztam, havi szinten volt hogy 100 ember is leszámolt. A “hotel” meg inkább börtön, vagy kisded-óvó, viccesen un-európai szabályzattal. De mindegy is, nem szapulom. Az is egy munkahely. Igaz kicsit Ázsia itt Európa közepén, de talán tényleg csak ezt érdemeljük, mi magyar proletárok…

Vélemény, hozzászólás?