Janika nyerte az ORB idényzáróját

A Mecsek-rali leggyorsabb versenyzője ifj. Tóth János volt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak a hétvégi Mecsek-rali, az Országos Rallye Bajnokság is befejeződött. A Mecsekben győztes Janika 3 év kihagyás után a bajnokságban harmadik lett.


Profi, taktikás versenyzéssel az ifj. Tóth János, Szőke Tamás kettős nyerte a Mecsek-ralit, az országos bajnokság utolsó, hetedik futamát. Az már a nyár végi Kassa-rali óta nem volt kérdés, hogy összetettben a Herczig Norbert, Bacigál Igor páros végez az élen, míg a Mecsek-ralin másodikként záró Kazár Miklós, Ferencz Ramón összetettben is második lett. A bajnok Herczig/Bacigál páros pedig utolsóként végzett, de természetesen messze nem is teljes erőbedobással, Fabia R5 helyett Felicia Kit-Carral indult.
Mecsek-rali (11 gyorsasági szakasz, 186,47 km):
  1. ifj. Tóth János, Szőke Tamás (Peugeot Peugeot 208T16) 1:43:32.9 óra
  2. Kazár Miklós, Ferencz Ramón (Mitsubishi Lancer Evo) 1:28.1 perc hátrány
  3. Bútor Róbert, Tagai Róbert (Mitsubishi Lancer Evo) 2:28.7 p h.

Janikáék a Mecsek-rali szombati napja után 1,5 perces előnnyel, győztes pozícióból vágott neki a vasárnapnak. Az ifj. Tóth János, Szőke Tamás páros az előnyt jó befektetésként arra kívánta használni, hogy még jobban megismerje a Peugeot 208 T16 R5-öst a Pécs környéki pályákon. Közben pedig megnyerte az idényzáró Mecsek-ralit, ráadásként pedig a power stage-et és az azért járó plusz pontokat is besöpörte.
Hirdetés

„Három gyorsasági szakasz szerepelt a vasárnapi programban, amelyek során próbáltuk beosztani az előnyt, és vigyázni az autóra. Meg aztán a magam részéről igyekeztem hasznosítani a verseny előtti teszt tapasztalatait: hétfőn hazánkban járt Paolo Andreucci, aki olasz bajnok ezzel az autóval, és tudtam vele menni néhány kilométert. Érdekes volt látni, hogy ő miként kezeli az autót, s átgondolni, hogy én mit csinálok másként. Próbáltam változtatni, és valamelyest sikerült is, mert rájöttem néhány apró trükkre. Úgy gondolom, most végre rajta vagyunk a jó úton, amelyen mehetnénk tovább” – mondta a hétszeres abszolút bajnok ifjabb Tóth János, akinek azért nem volt teljesen sima a vasárnapi napja, mert az első gyorsasági szakasz után furcsa hangot kezdett adni a kocsi váltója. Legalábbis ők úgy hallották, s ez elég volt ahhoz, hogy visszavegyenek egy kicsit a tempóból. „Nem használtam a rajtprogramot és a megszokottnál finomabban fékezgettem és váltogattam vissza. Csak alapjáraton lehetett hallani a szokatlan zajt, és végül nem is lett belőle baj, sikerült megnyernünk az utolsó szakaszt és a versenyt. Nagyon örülök neki, főleg azért, mert ez tényleg egy nagyon nehéz futam volt. A szombati folyamatosan változó körülményekkel, a sötéttel, a ritmusváltásokkal, a sáros utakkal. A gumiválasztás nagy fejtörést okozott, de nekünk mindig szerencsénk volt, és remek abroncsokat is kaptunk a Pirellitől” – mondta ifjabb Tóth, akinek a vegyes talajú Fehérvár-rali után ez volt a második futamgyőzelme a szezonban.
„Hosszú, de tapasztalatokkal teli hétvége van mögöttünk, de a szombat esti utolsó két gyorsaságit leszámítva – amelyek tényleg emberpróbálóak voltak – nagyon élveztük az egészet. Ma arra kértem Janit, hogy próbáljuk beosztani a másfél perces előnyünket, s bár tudom, hogy nem könnyű így autózni, azért mindent megtettünk. Az utolsó gyorsaságin már elkezdett élvezetből menni, érezte, mennyire stabil a Peugeot, úgyhogy akkor már kimondottan vissza kellett fogni. Ezen a versenyen is sokat tanultunk a gumikról, a csapat tökéletesen dolgozott, köszönet az egész éves munkájukért, és köszönet mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy versenyezzünk. Három év kihagyás után Jani két futamgyőzelemmel és összetett harmadik hellyel tért vissza, ami szerintem remek eredmény. Reméljük, az autó tovább fejlődik és az idei tapasztalatokkal felvértezve jövőre mi is még jobbak leszünk” – mondta a Peugeot Total Hungária Rallye Team navigátora, Szőke Tamás. Ifjabb Tóth is egyetértett vele: „Nincs okunk szomorkodni a harmadik hely miatt – főleg, hogy volt két nullás versenyünk, amelyekből le kell vonni a tanulságot, és jövőre még jobban felkészülni…”
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?