Jól eladható autókat lopnak a tolvajok

Rózsaszín Trabant, az egyik legjobb női autó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy holland kutatás kimutatta, hogy a tolvajok többnyire távol tartják magukat a feltűnő vagy ritka színű járművektől, például mert az ilyen autók alkatrészei sokkal nehezebben eladhatók.

Egy holland tanulmány szerint a tolvajok csak a jó újraértékesítési (részben vagy egészben) esélyekkel rendelkező autókat lovasítják meg. Mindennek „gazdasági” okai vannak, ugyanis a feketepiacon nem minden autó fekete, erősen megkülönbözteti őket a színük. A feltűnőbb darabokkal nehezebb feltűnés nélkül közlekedni, hiszen könnyebben kiszúrhatók a forgalomban és relatív alacsony újra-eladhatósági értékük van (mindez sajnos egyébként is igaz). Nagyjából az is kizárható, hogy egy ilyen autóval aztán valamilyen bűncselekményt – például bankrablást – kövessenek el. Ennek ellenére kevesen választják az autólopások megelőzésének eme módját, azok közül is, akik ismerik az egyébként elég meggyőző számadatokat.
A szín ugyanis, újra kiderült, sok mindennek a kulcsa. Míg a szalonban ugyanannyit fizetünk egyik-másik fényezésért, a használtautók piacán már nagy különbségeket jelentenek akár az opciós dukkók is. Egy átlagos használtautó a kedveltebb, divatosabb színekben akár öt-tíz százalékkal (akár százezer forintokkal!) többért kel el, mint feltűnőbb társai. A kicsit talán konzervatív hollandoknál például kedvelt szín a fekete, a kék vagy az ezüst/szürke, a korábban divatos piros és zöld már alig keresett. Az elmúlt években az autók nagy része semlegesebb színekkel hagyta el náluk a szalonokat. S mivel az autótolvajok exportra is dolgoznak, főként Kelet-Európa irányába, azért ebben célországonként apróbb eltérések lehetnek. Több helyütt divatos most például a fehér, így ezekbe az országokba szívesen visznek fehér autókat, alkatrészeket is – a határállományok megnyitása pedig sajnos megkönnyíti a dolgukat.

...máris megvan a legjobb védekezés! Kevésbé keresett autót, kevésbé népszerű színben választani, legalábbis a férfi autótolvajok ellen!


Elég csupán megnézni a statisztikákat - s bár erre egy férfi talán soha nem lenne képes -, bebiztosítani magunkat a legelrettentőbb színekkel. Segítségképp DuPont azt is megmondja, világszerte melyek nem voltak ezek 2009-es évben: adataik alapján az új autók 86 %-a fekete, kék, fehér vagy ezüst/szürke színben készült, a maradék 14 % jórészt zöldben, sárgában, narancsban vagy éppen pirosban. Négy év adatait figyelembe véve azt is elárulták, visszaszűkítve a kört Hollandiára, hogy a lopott autók többsége mindössze tizenöt autómárkából kerül ki: Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Mazda, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault, Toyota, Volkswagen és Volvo.
Mindezt összevetve, máris megvan a legjobb védekezés! Kevésbé keresett autót, egy kevésbé népszerű színben választani, legalábbis a férfi autótolvajok ellen! S tegyük fel, Angelina Jolie is csak a kamerák kedvéért kötötte oly szorgosan össze azokat a kábeleket… Egyébként a tanulmány még arra is kitért, hogy ma már az autótolvajok jelentős része profitorientált profi, s az élményautózásra vágyók gyakorlatilag eltűntek. Hölgyeim, ha nem is rózsaszín Trabantról álmodozva hunyják le szemüket, gondoljanak piros Porschéra, s persze még megannyi ötletet tudunk adni, amely árából ráadásul a tanulság szerint bátran lehet, sőt, kötelező alkudni! Ha sikerül kellőképp népszerűtlen és öreg típust választani, szinte garantáltan „ránk rohad”. Remek érvek garmadái azoknak, akik nem szeretnek gyakran váltani!
A legjobbat pedig a végére hagytuk! A legtutibb szín a már sokat emlegetett rózsaszín, a tanulmány szerint legalábbis mindenképpen, ugyanis 109 vizsgált rózsaszín kocsiból egyetlenegyet sem vittek el. Tovább fokozza a rablási ellenkedvet a tuning is, persze maradjunk azért az ízlésünknél, és sem a szín, sem a kiegészítők terén ne essünk (csak ezért) túlzásba!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?