Kínai mini-dzsip, hűtőgéppel az orrában

A bénaság a múlté, itt az elektromos mini-dzsip

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Úgy néz ki, a kínaiak megtalálták a vonzó csomagolást a mini-villanyautó számára.

A General Motors és a Shanghai Automotive közös márkája, a Baojun mutatta be ezt az apró, terepjárós formavilágú elektromos gépet, amely a Yep névre hallgat. Lényegében ez is a Kínában manapság igen népszerű mini-villanyautók egyike, bár úgy tűnik, megtalálták azt a stílust, amivel ez a kategória még vonzóbbá tehető. A terepjárókra persze csak a doboz-karosszéria kialakítása emlékeztet halványan, valódi terepen valószínűleg hamar elakadna az akkumulátor miatt korlátozott hasmagasságával. A többi elektromos törpéhez mérten kifejezetten formás, divattárgynak tökéletes.
Hirdetés
A 3,38 méter hosszú, 1,69 méter széles és 1,72 méter magas kiskocsi tengelytávja 2,11 méteres, és csupán két személyt szállítasára alkalmas. Cserébe viszont jó nagy, 715 literes csomagteret alakítottak ki hátul, amely oldalra nyíló ajtót kapott. Emellett elöl is ki tudtak alakítani egy kis rekeszt, ez ugyan csupán 35 literes, viszont hűthető kivitelű, így élelmiszer-szállításra nagyszerűen alkalmas. A Yep egy kicsivel erősebb, mint a megszokott miniautók: a hátsó kerekeket hajtó villanymotor 68 lóerős, és egy 28,1 kWh-s akkucsomagból kapja az energiát. A kisautó végsebessége a teljesítményéhez képest alacsony, 100 km/h, a hatótávja pedig elvben meghaladja a 300 km-t. A mini-dzsip ráadásul nem is veszélyesen drága: 79 800 jüant, átszámítva úgy 3,9 millió forintot kérnek érte. Nem biztos, hogy ez a konkrét jármű eljut Kínán kívülre is, viszont kiválóan mutatja, hogy a használható, megfizethető, sőt, akár vonzó elektromos jármű elkészítése nem lehetetlen. Így arra is van remény, hogy egyszer csak Európába is eljutnak majd hasonló járművek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?