Kiss Pál Tamás harmadik győzelme

Brit Formula Renault-bajnokság, Kiss Pál Tamás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idei harmadik győzelmét aratta Kiss Pál Tamás a Brit Formula Renault-bajnokságban, amivel tovább növelte előnyét a pontversenyben.

Hét futam alatt a harmadik győzelmét aratta Kiss Pál Tamás a Brit Formula Renault-bajnokságban. A magyar versenyző Oulton Parkban egy harmadik és egy első helyezésével 18 pontra növelte előnyét a bajnokságban.
„Nagyszerű volt” – summázta a hétvégét a 19 éves versenyző. „Eddig csak esőben tudtam nyerni, most viszont péntektől fogva meleg és száraz idő volt. A mérnökömmel és a csapatommal nagyon sokat dolgoztunk rajta, hogy száraz pályán is gyorsak tudjunk lenni. Én annak tudom be ezt a jó eredményt, hogy a legutóbbi verseny óta volt három tesztnapunk, amik nagyon jól sikerültek. Sőt, az ott szerzett tapasztalatokat a csapatom még kiegészítette azzal, hogy péntekre hoztak egy új beállítást.”
Tominak azonban nem indult olyan jól a hétvégéje, mint ahogyan azt az eredménylistából gondolhatnánk. Pénteken az első edzésen ugyan a leggyorsabb volt, de fizikálisan nem volt tökéletes állapotban.

„Egy torokfájásos-lázas víruson estem át egy héttel a verseny előtt. Szerdára elmúlt a lázam, de nagyon ledöntött a lábamról és egész hétvégén éreztem, hogy nem tudok úgy koncentrálni, ahogy szeretnék. Az első időmérőn például azért lettem hatodik, mert az egyik kanyar előtt öt méterrel korábban fékeztem, és ott mindjárt el is buktam háromtizedet.”
„Pénteken a nap végére teljesen kimerültem, szombaton pedig az időmérő után azzal fogadott a csapatom, hogy jól vagyok? Mert falfehér voltam, még a dobogón is. Szombaton tartották mind a két időmérőnket és az első versenyünket, úgyhogy az is egy jó hosszú nap volt. Vasárnap viszont csak egy verseny volt, akkorra ki tudtam magamat pihenni.”

Talán erre a betegségre is lehetne fogni a szombati harmadik helyet, de Tomi sokkal egyszerűbb magyarázatot talált rá: „(Lewis) Williamson és (Tom) Blomqvist gyorsabbak voltak. A rajttól mi hárman mentünk el és elég hamar leszakítottuk a mezőnyt. Tartottam velük a lépést, de nem tudtam őket megközelíteni, de végül is a harmadik hely is nagyon jó volt. Ez volt a bajnokság hatodik futama, és Williamson volt a negyedik győztes az idén. Ebből is látszik, hogy milyen szoros a bajnokság.”
A hétvége egyik meglepetése a rali világbajnok Stig Blomqvist fia, Tom volt, aki 16 évével a mezőny legfiatalabb versenyzője. Oulton Parkban mind a két futamban ő indult az első helyről és mind a kétszer második lett.

„Nagyon gyors volt Tom (Blomqvist). Szerintem most érezhetett rá a Formula Renault-ra. Valami nagyon bekattanhatott nála, mert egész hétvégén ő hozta a legegyenletesebb teljesítményt. A második futam rajtjánál sikerült őt megelőznöm, elmentem tőle egy másodpercre, amit aztán ledolgozott négytizedre.”
„A pálya adottsága miatt nagyon nehéz itt előzni. Hiába van rajta visszafordító, előtte három gyors kanyar van, ahol nagyon nehéz szélárnyékban követni az előtted haladót. Ezért is volt fontos, hogy jól kapjam el a rajtot. Nagyon örülök a harmadik győzelemnek, és hogy száraz pályán is tudtunk nyerni.”
A Brit Formula Renault-bajnokság két hét múlva Croftban folytatódik két futammal, ami Tomi egyik kedvenc pályája, és a teszten is nagyon jól teljesített rajta. De addig még van egy kötelezettsége.
„Kedden van a szóbeli érettségim, de azzal már tényleg vége az iskolának. Csütörtökön pedig utazom ki a következő versenyre.”
A Brit Formula Renault-bajnokság állása hét futam után
  1. Kiss Pál Tamás 199
  2. Will Stevens 181
  3. Harry Tincknell 167
  4. Lewis Williamson 164
  5. Tom Blomqvist 161
  6. Ollie Millroy 99

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?