Klímatisztítás ingyen? Igen, pontosabban anyagköltségért

Fizetett hirdetés

Ha nem tetted még idén nyáron, most tisztítsd ki a klímádat!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kétféle klímatisztítót is próbára tettünk. Pontosabban az egyik tisztító, a másik frissítő. A kettő használata együtt ajánlott, pollenszűrő-cserével.


Lassan vége a nyárnak, de a légkondicionáló tisztítása gyakorlatilag bármikor aktuális. Már csak azért is, mert a klímaberendezés használata télen is ajánlott: a párátlanításhoz. Nem, nem kell közben az autóban fagyoskodni, hiszen a légkondi használható úgy is, hogy közben a rendszert manuális esetén fűtésre, automatánál a kívánt hőfokra állítjuk, csak éppen közben a párátlanításban elképesztően gyors lesz. Ahhoz azonban, hogy jól működjön a rendszer, egyrészt elengedhetetlen, hogy tisztán tartsuk, másrészt rendszeresen kell is használni. Ha egy kicsikét is büdösnek érezzük a klímát, netán úgy tűnik, hogy nem elég hatékony a légbefúvás, akkor ajánlott a rendszer alapos tisztítása.
Hirdetés
A légkondicionáló legnagyobb ellensége, ha nem használjuk. Két okból is: egyrészt a rendszerben használat közben keringő olaj keni a tömítéseit. Ha nem használjuk, nem keni, a tömítések porózussá válnak, s a rendszerben lévő gáz szivárogni kezd. Ha a légkondi nem kellően hideg levegőt fúj, azon csak a szerviz fog tudni segíteni, a gáz lefejtésével, a rendszer nyomáspróbájával (szükség szerint a tömítések cseréjével) és előírás szerinti újratöltésével (minden egyes modellnél meg van adva, hogy pontosan mennyi és milyen gáz, valamint kenőanyag kell bele). Ha viszont csak a karbantartás a cél, netán a kellemetlen szagok elűzése, azt meg lehet próbálni házilag is.
Alapvetően kétféle módszer létezik, az egyik a rendszerbe fújandó habot adó spray, a másik pedig az utastérben aktiválandó csupán a levegőbe engedendő, amúgy szintén spray. Bár utóbbiból létezik olyan is, ami csupán légfrissítő hatású, legalább olyat érdemes venni, ami a fertőtlenítést is ígér. Mi az SCT-Mannol 9978 Air Con Fresh klímatisztító bomba nevű terméket próbáltuk ki, de előtte még az SCT-Mannol 9971 Klímatisztítót is. Utóbbi ugyanis a habos verzió. A baktériumok elsősorban a hőcserélőn, kisebb mértékben a légcsatornákban lecsapódó párában szoktak megtelepedni, illetve tenyésztődni. Ugyanakkor a spray légbefúvókba spriccelése rizikós. Ha elektronikát érünk vele, galibát okozhat, de a műszerfal tömítő szivacsainak sem feltétlenül tesz jót. A baktériumok ágya amúgy is a hőcserélő, azt érdemes elérni. Legkönnyebben és leginkább jellemzően a pollenszűrő felől találjuk meg. Utóbbit amúgy is érdemes kicserélni a klímatisztítás során, de legalább évente. Ha ugyanis vannak baktériumok a klímarendszerben, abból jó eséllyel a pollenszűrőben is lesz, illetve ott minden egyéb is megtalálható, amit a külső levegőből - szerencsére - nem húzott be az utastérbe a szellőzőrendszer.
Mostani terméktesztünkhöz egy kolléga februárban vásárolt 10 éves Volkswagen Polóját vetettük be. Ha a "hol a pollenszűrő?" kérdésre nem ad választ a kezelési kézikönyv, mert mondjuk nincs kéznél, akkor YouTube barátunk a "modellnév + pollen filter location" vagy a "modellnév + pollen filter change" keresőszavakra jellemzően felad egy szemléltetővideót. Én is így tettem a Polo esetén, és az autóhoz már hatalmas szakértőként mehettem, a szűrőt a kesztyűtartó alatt, alulról keresve, és ott is volt. Több modellnél a kesztyűtartó fedelét kell leakasztani hozzá, de akad olyan is, ahol a motortér felől érhetjük el. A pollenszűrő kiszerelése után ajánlott a rendszert klímahasználat nélkül, fűtésre és lábtérbe fújt levegőre, hogy kívülről ne húzzon be koszt, belső légkeringetésre állítva, mintegy 10 percen keresztül, maximális ventilátorfokozaton átszárítani. Majd a tisztítás előtt belső keringetés kikapcs, légkeringetés a szélvédőre, és jöhet a spray. Hosszú csövet kapunk hozzá, amivel meg kell próbálni eltalálni a hőcserélő fém felületét, ha a pollenszűrő helyénél benyomjuk, jó eséllyel eltaláljuk.
A habot 15-30 percig érdemes hatni hagyni, közben szárad, csöpög kifelé, jól láthatóan hozza magával a koszt, legalábbis az új pollenszűrőt is régen látott Polo esetén így volt. Komoly folyadék nem jelentkezik, de azért nem árt, ha a pollenszűrő háza alá legalább egy gumiszőnyeget beteszünk, hogy ne a gyári kárpitba menjen az amúgy nem kellemetlen szagú hab, a gumiszőnyeg behelyezése már a pollenszűrő kihúzása előtt is ajánlott, hiszen azzal is bőséggel jöhet kosz. Ha letelt a "hatásszünet", a pollenszűrő visszahelyezése, pontosabban az új pollenszűrő beszerelése előtt ismét a rendszer szárítása következik, az előző bekezdésben ismertetett módon: fűtés, belső keringetés, levegő a lábtérbe, ventilátor maximumra állítva.
A habos tisztítás után a légcsatornákban esetlegesen lévő baktériumok megöléséhez, illetve a még kellemesebb utastéri levegő eléréshez ajánlott a klímafrissítő, azaz a "klímabomba", "klímagránát" néven is ismert termék bevetése. Ehhez nem kell szerelni semmit sem. Csupán a szellőzést (továbbra is kikapcsolt klímával és belső légkeringetésen hagyva) maximális fordulaton járatni, miközben a flakon tetején lévő gombot megnyomva elindítjuk a benne lévő tisztítószer kifújását. A flakont vagy a hátsó lábtérbe, vagy akár a két első ülés között, az egyik pohártartóba ajánlott állítani, a lényeg, hogy ne boruljon fel, amikor a felhúzott ablakos ajtókat rázárjuk. Ugyanis a tisztítás így kell menjen.
Nem egész 10 perc, amíg kifújja magából az anyagot a légkonditisztító bomba, utána nincs más hátra, mint az összes ajtó és ablak kinyitásával az utastér átszellőztetése. Elsőre sokkoló citromillattal találkozunk, de az hamar elillan, természetesen léteznek egyéb illatokat adó szerek is. Amennyiben makacs szennyeződés van klímarendszerben, elsősorban a habos tisztítás többszöri elvégzése ajánlott, még a bomba bevetése előtt, de ha nincs különösebb klímaszag, akkor a két szer együttes használata kellően ütős. A klímabombát elsősorban azért ajánlják és kedvelik sokan, mert ahhoz (elvileg) ki sem kell venni a pollenszűrőt. Aki viszont komolyan gondolja a klímatisztítást, cseréli azt. Jellemzően néhány ezer forintos tétel. Ha pedig meglátjuk, hogy milyen kedvezményekkel kaphatunk augusztusban klímatisztító szereket, talán még inkább rájövünk, hogy itt az ideje a klímatisztításnak. Az SCT-Mannol 9971 Klímatisztító habot 45 százalékos kedvezménnyel 900, az SCT-Mannol 9978 Air Con Fresh klímatisztító bombát 35 százalékkal eredeti ára alatt, 740 forintért találtuk a Kauffernél.
[hirdetescimke] A próbált termékek elérhetősége:
  1. SCT-Mannol 9971 Klímatisztító
  2. SCT-Mannol 9978 Air Con Fresh klímatisztító bomba

Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 15:31
    Permalink

    elméletileg a hab nem tesz jót a nem fém alkatrészeknek a hőcserélő körül….másrészről, ha nem a hőcserélőn van gombásodás, hanem mellette vagy a lapátokon, akkor ezzel sokat nem érünk. érdemes megnézni a lapátot is meg a hőcserélő körül a környéket, és ha lerakódás van, akkor azt lebányászni.

Vélemény, hozzászólás?