Leváltott modellek – Kelet-európai autóregény

Határnyitás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Leváltott modellek - Kelet-európai autóregény szerzőgárdája bemutatja az egykori európai szocialista országok járműiparát és a márkák történetét.

1989-ben, amikor az osztrák-magyar határon elvágták a vasfüggönyt, és megnyílt a berlini fal, új korszak kezdődött a kelet-európai autóiparban és könyvkiadásban is. Az egykoron népszerű, ám korszerűtlen szocialista modellek többsége eltűnt a szalagokról és az utakról, tömegével jelentek meg a polcokon a Trabant- és Wartburg-könyvek, mert Németország újraegyesítése után a szakírók lázas munkával dolgozták fel az NDK járműiparának addig igencsak homályos történetét. Az autókínálatában szegényes, és sok részletében évtizedeken át titkolt, de izgalmas feldolgozások gombamód szaporodtak.
Hirdetés

Amíg korábban legfeljebb az autóhoz mellékelt kezelési utasításként készült Trabant- és Wartburg-könyv, a kilencvenes évek elején havonta jelent meg a két típusról szóló album, vagy kelet-német autókat ismertető összeállítás. Ezek többségét a Maróti Könyvkiadó is forgalmazta, sőt, néhányról magyar fordítás is készült, ilyen volt a Trabant-Story. Nem kevésbé számított fehér foltnak, és még ma sem túl ismert a Szovjetunió autótörténete, melyről 2008-ban jelent meg angolról magyarra lefordított mű, ugyancsak a Maróti Könyvkiadó gondozásában. Továbbra is maradtak a nagyközönség által kevéssé ismert területek, hiszen még a szaklapokban sem sok információ jelent meg például a bolgár kocsikról.

Évtizedeken át csak ígéret maradt a gyorsan elérhető családi kocsi, melyre milliók vágytak, miközben sok autó inkább félelmet ébresztett megjelenésével. A sötét Pobjedák korszakát dolgozza fel a Leváltott modellek című könyv, mely nyolc egykori szocialista ország autóiparát és piacát mutatja be márkakrónikákkal, gyártási, értékesítési és járműparkadatokkal, valamint több száz fotóval.

Sokáig eltitkolt, de a magyar autóipart és az ország életét is jelentősen befolyásoló politikai döntéseket kutattak fel és ismertetnek a szerzők, akik Bulgáriában, Csehszlovákiában, Jugoszláviában, Lengyelországban, Magyarországon, NDK-ban, Romániában, Szovjetunióban megélt autósélményeiket írták meg, és az autótörténelem sokáig elzárt és feltáratlan területére vezetik el az olvasót, nem csak szakírói szemmel.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?