Melyik megoldás jobb, ha nem egyben fizetnénk ki az autót?

Fizetett hirdetés

Lízinggel vagy személyi kölcsönnel vásároljak autót?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Van úgy, hogy akkor is kell autót venni, ha nem tudjuk egyben kifizetni. De vajon melyik megoldás a jobb ilyen esetben?

Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk az autó teljes árát kifizetni és pénzre van szükségünk, akkor érdemes a legjobb ajánlatot választani. Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy a legkisebb törlesztőjű hitelt, hanem azt amivel összességében a legjobban járunk. Nézzük meg, hogy magánszemélyként, vagy vállalkozóként mik a lehetőségek!
Hirdetés

Mik a személyi kölcsön előnyei a lízinghez képest?
Már azt sem egyszerű kérdés eldönteni, hogy felvegyünk-e hitelt az autóvásárláshoz, vagy próbáljuk meg saját zsebből kifizetni az új kocsinkat. A kérdés azonban akkor sem dőlt el, ha elhatároztuk, hogy hitelt veszünk fel. Mivel rengeteg bank létezik és mindegyik pénzintézet számtalan lehetőséget kínál, nem csoda, ha egy kicsit össze vagyunk zavarodva. Ha magánemberként szeretnénk autót vásárolni, akkor elsősorban az autóhitelekkel érdemes megismerkedünk. Sok autóhiteles reklámot láthattunk, de ezek a legtöbbször igazából ugyanolyan személyi kölcsönök, amik már 10 éve is voltak. Mivel sokan autóvásárlásra vették fel ezeket az utóbbi években (a lízingelés helyett), így a bankok ráaggatták az autóhitel szót.
Hirdetés

Ez azért jó, mert a bankok szabadon elkölthető pénzt adnak így, amit nemcsak autóvásárlásra, hanem bármi másra is fordíthatunk. A bankok nem vizsgálják és nem is kérdezik meg, hogy mit csináltunk a pénzzel, így abból téli gumit, nagy szervizt, átírási költséget vagy akár egy új laptopot is vehetünk
Hirdetés

A BiztosDöntés.hu kalkulátorával kiszámolhatjuk a törlesztőket és az igénylési feltételeket is megnézhetjük. A manapság elérhető személyi kölcsönök rendkívül olcsó és rugalmas megoldásnak bizonyulnak. Az egyik legfontosabb előnyük a lízingeléssel szemben, hogy a vásárolt autó rögtön a nevünkre kerül. Lízingelés esetén a futamidő alatt csak üzembentartók vagyunk és akkor kerül a tulajdonunkba az autó, amikor visszafizettük az összes tartozásunkat, az újonnan átvett autónak papíron tehát a második tulaja leszünk. A személyi kölcsönből vásárolt autóval azt csinálunk a futamidő alatt, amit szeretnénk. Fontos azonban, hogy a felvett hitelt akkor is vissza kell fizetni, ha például időközben eladtuk az autót. A személyi kölcsön mellett szól az is, hogy a bank semmire nem kötelezhet (a havi törlesztőrészlet fizetésén kívül). Nem kell például cascót kötnünk, és azt a biztosítási ajánlatot elfogadnunk, amit a pénzintézet felkínál a törlesztőrészletbe építve. A személyi kölcsön rugalmassága azt is megengedi, hogy olyan autót válasszunk, amilyet szeretnénk, tehát akár régebbi, olcsóbb modelleket is. Nem kell megfelelnünk a lízing megkötéseinek a használt autók korával kapcsolatban és nem csak a bank által kijelölt autók közül válogathatunk. Természetesen ennek hátulütői is vannak, hiszen így a teljes felelősség a mi nyakunkba szakad. A rugalmasság annak is teret engedhet, hogy felelőtlen döntéseket hozzunk, úgyhogy legyünk különösen körültekintőek. A legtöbb személyi hitelnek nincs kezdeti költsége sem, és a kinézett autó akár teljes árát kifizethetjük így. A rendszeres havi bevétel elég biztosíték a bank számára. Ezzel szemben a lízing elindításához sokszor 20 százalékos önerő kell. A személyi kölcsön felvétele abból a szempontból is nagy előny, hogy az autókereskedő szemszögéből készpénzes vásárlók leszünk. Ez azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel tudunk alkudni és azonnal tudunk fizetni az autóért. Ráadásul nem kell készpénzeznünk sem, mióta az azonnali átutalást bevezették.
Hirdetés

A lízingelés hátrányai közé tartozik, hogy gyakran a márkakereskedőkön keresztül zajlik a szerződéskötés. Ilyenkor előfordulhat, hogy a márkakereskedő csak azokat a lehetőségeket mutatja meg és ajánlja, amik neki a legjobbak. Ezzel szemben a személyi kölcsönök jól összehasonlíthatók egy online hitelkalkulátor segítségével és pillanatok alatt kideríthetjük, hogy melyik lehetőség illik hozzánk a legjobban.
Természetesen a lízingelésnek is vannak előnyei!
Habár már nincs nagy különbség, a lízing egy kicsit olcsóbb szokott lenni a személyi kölcsönnél. Ennek az az oka, hogy a lízing biztonságosabb a bank szempontjából, hiszen tudja, hogy mire költjük el a kapott összeget. Ezenkívül a nyílt végű lízing egy jó lehetőség a cégek számára, mivel ez szolgáltatásnak minősül, így visszaigényelhető utána az áfa.
Hirdetés
Mikor érdemes mégis a lízinget választani?
Általánosságban elmondható, hogy a lízingelés két esetben körözi le a személyi kölcsönt. Természetesen az egyedi esetek ettől eltérőek lehetnek, úgyhogy mindig érdemes minden alternatívának alaposan utánajárni. Az egyik ilyen eset, amikor a lízingelhető autók között ott van az a darab is, ami minden szempontból megfelel az elvárásainknak. Ha eredetileg is ennek az autónak a megvásárlása volt a cél, akkor lízingeléssel olcsóbban juthatunk hozzá, mintha személyi kölcsönt vennénk fel.
Fontos, hogy ilyenkor azt is mérlegeljük, hogy megéri-e a lízing kötöttségeivel vesződni. Például ki tudjuk-e fizetni zsebből az autóvásárlással járó extra kiadásokat, illetve van-e elég önerőnk. Az is lényeges, hogy a lízing miatt ne menjünk bele egy olyan autó megvásárlásába, amit eredetileg nem szerettünk volna megvenni. A személyi kölcsönnel nem kell kompromisszumokat kötnünk! A lízing leginkább a cégek számára előnyös. Részükre elérhető a nyílt és a zárt végű lízing is. A zárt végű lízing az autó megvásárlásával zárul, míg a nyílt végű lízing esetében nincsen vásárlási kötelezettség. A nyílt végű lízing szolgáltatásnak minősül, ami azt jelenti, hogy a cégek visszaigényelhetik utána az áfa felét vagy egészét. Az áfa egészére akkor jogosultak, ha az autót kizárólag céges célokra használják. Ha vegyesen alkalmazzák céges és magán célokra akkor az áfa fele igényelhető vissza. Nyílt végű lízing esetén a vásárlási jogot át lehet ruházni egy harmadik félre is (például egy alkalmazottra). Arra is van lehetőségünk, hogy a futamidő végén lemondjunk a vásárlás jogáról és csak béreljük az autót.
Hirdetés
Összességében elmondható, hogy a magánszemélyeknek a személyi kölcsön egy kényelmesebb és rugalmasabb lehetőség, de mindig érdemes tájékozódni a lízingeléssel kapcsolatban is. A cégek számára a személyi kölcsön nem érhető el, de egyébként is előnyös számukra a lízingelés.
Cikkünket a BiztosDöntés.hu segítségével állítottuk össze.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?