Mennyibe kerül valójában az üzemanyag az egyes országokban? Íme!

Megtudtuk, hány liter benzint vehetnek az átlagkeresetből egyes országok lakói

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Valóban olcsó a hatósági áras benzin? Esetleg máshol a piaci áras is lehet relatíve olcsóbb? A Picodi elemzői nemcsak az üzemanyagárakat nézték meg, hanem az átlagfizetéseket is, hogy kiderüljön: valójában mennyibe is kerül a tankolás az adott országban.

A Picodi.com elemzői idén is megvizsgálták a benzinárak és a helyi átlagkereset kapcsolatát. Ez egyáltalán nem újkeletű téma, tavaly is foglalkoztunk a hasonló elemzésükkel, amelyben akkor is érdekes adatokat találtunk. A kutatás során a statisztikai hivatalok vagy az illetékes minisztériumok honlapján közzétett legfrissebb átlagbéreket használták, kivéve, ahol ez nem nyilvános, ott a Numbeo portál statisztikáival kell beérni. A benzin piaci átlagáraival már egyszerűbb volt a feladat, a világ 102 országában a GlobalPetrolPrices.com és más helyi források is segítették az adatgyűjtést. A valuta átváltásához a Google Finance adatai alapján a 2022 júniusi középárfolyamokat használták.

Egyértelműen kiderült: 2022 első félévében a legtöbb országban rekordot döntöttek az üzemanyagárak növekedései.

Ebben a tekintetben Törökország vezeti a listát, ahol a benzin ára 100%-kal emelkedett, tehát megduplázódott. Magyarországon a benzin piaci átlagára 702 Ft volt júniusban. Ez az összeg 47,1%-kal magasabb, mint januárban, amikor egy liter benzinért átlagban 477 Ft-ot fizettünk (még piaci áron is). Ennél alacsonyabb áremelkedést tapasztaltak a spanyolországi (+40,8%) és litvániai (+43,9%) autótulajdonosok, azonban Ukrajnában magasabb volt az áremelkedés (+63,3%). Érdekesség, hogy ennek ellenére akadtak stabilabb piacok is: Máltán és Oroszországban a helyi valuta szerint a benzinár szinte változatlan maradt. Oroszország esetében viszont fontos hozzátenni, hogy a kormány által mesterségesen felértékelt rubel miatt euróban kifejezve 41,5%-kal drágult a benzin. Egyetlen ország akad csak hozzánk belátható közelségben, ahol a benzin ára csökkent: Kazahsztánban 0,7 százalékkal estek vissza az árak. Mindez az alábbi táblázatban is jól látszik: íme a teljes kép, piaci árakkal számolva.
Hirdetés

Maguk a benzinárak viszont teljesen mást mutatnak, mintha csak a változásukat nézzük: jelenleg a legdrágábban a norvégok (2,56 €/l), a finnek (2,53 €/l) és a dánok (2,48 €/l) tankolnak. Európában a magyarországi benzin az egyik legolcsóbb, és itt még mindig a piaci árakról beszélünk. A teljes képet nézve is jók a számok, a 43 vizsgált ország közül a 29. helyen állunk 1,77 euró/literrel. A távolabbi környezetünkben Oroszország (0,84 €/l) és Fehéroroszország (0,68 €/l) lakosai tankolnak a legolcsóbban, ám ez közel sem jelenti, hogy a lakosság számára, a fizetések fényében is ott a legolcsóbb az üzemanyag. A Picodi elemzői viszont idén is megvizsgálták a benzinárak és a helyi átlagkereset kapcsolatát. Eszerint a legtöbb üzemanyagot a helyi átlagkeresetért a svájci (2455 liter), a luxemburgi (1943 liter) és a dán (1502 liter) sofőrök tankolhatják. A 43 vizsgált ország összes adatát az alábbi, interaktív grafikán böngészheted végig: a nyilakra kattintva lapozgathatsz a különböző országok közt.
Hirdetés
Hirdetés

A magyarországi helyzet viszont bonyolultabb a legtöbb más vizsgált államhoz képest, amire a Picodi kutatása nem tért ki. Kiindulási alapnak viszont tökéletes a piaci árakkal számoló, idevágó része a tanulmánynak: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az átlagbér Magyarországon bruttó 507 500 forint, ami nettó 349 700 forintnak felel meg. Ennek alapján egy átlagos magyar 498 liter piaci áras benzint vásárolhat az országos átlagkeresetért. Az egy évvel ezelőtti mutatóhoz képest a magyar átlagbér vásárlóereje a benzinhez képest jelentősen csökkent az elemzés szerint.

Ám egy fontos részlet kimaradt: a hatósági ár!

Magyar rendszámos személyautóba, annak forgalmiját felmutatva ugyanis jogosultak vagyunk literenként 480 forintért tankolni, ami jóval kevesebb, mint a Picodi által a számítás során használt 702 forint. Ha változatlan átlagfizetés mellett ezzel az árral számolunk, akkor rengeteg változást tapasztalhatunk az eddig megállapítottakban. Magyarország például a legelső, drágulás mértékét mutató táblázat negyedik legrosszabb eredménye helyett a negyedik legjobb helyre kerül, mindösszesen 0,6 százalékos drágulással számolva. Ugyanez a fizetésekhez mérten is igaz: hatósági áron 498 helyett 728,5 litert tankolhatnak így a magyarok, ami jelentős javulás, de közel sem hoz ilyen látványos eredményt. Mivel Nyugat-Európában jóval magasabbak az átlagfizetések, ott piaci áron is 1000 és 1400 liter közötti benzinmennyiségre futja a bérekből. Tagadhatatlan tehát, hogy Németországban (1356 liter) és Ausztriában (1165 liter) még így is jobb a helyzet, de többek között Csehországot (648 liter), Horvátországot (544 liter) és Spanyolországot (626 liter) is megelőzzük a hatósági árral számolva.

Az egész világra kiterjesztve a kutatást jól látszik, hogy az Európában egyértelmű emelkedés nem mindenhol látható. Ezt a fenti táblázat mutatja meg igazán látványosan, az egérmutatót egy-egy országra húzva kiderülnek a vonatkozó adatok. Néhány országot a bőséges nyersanyagforrások óvtak meg a benzin áremelkedésétől: Szaúd-Arábiát, Kuvaitot és Katart például gyakorlatilag semmilyen módon nem érintette a globális gazdasági helyzet. Ezzel szemben Kolumbia, Ecuador és Kazahsztán kormányai a hazai megoldáshoz hasonlóan úgy döntöttek, hogy befagyasztják vagy korlátozzák a hazai benzinárakat, így sikerült féken tartani az árakat. 2022 júniusában a világ legalacsonyabb benzinárait Algériában (0,30 €/l), Kuvaitban (0,32 €/l) és Iránban (0,34 €/l) mérték, míg a legdrágább Hongkongban volt az üzemanyag (2,83 €/l). A bérek vásárlóerejének világranglistáján továbbra is a Perzsa-öböl menti országok állnak a dobogón: Katar (5 968 liter), Kuvait (5 578 liter) és Szaúd-Arábia (4 372 liter) sofőrjei tankolhatják a legtöbbet az ottani átlagfizetésekből. A lista legszegényebb országa sem változott, továbbra is Kubában lehet az átlagos jövedelemből a legkevesebbet tankolni, ott mindössze 27 liter benzinről beszélhetünk.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.07.25. at 21:04
  Permalink

  Ott kezdődik hogy ez hatósági átbaxás eleve meredeken jogellenesnek tűnik (tudtommal már megjött a Bizottságtól a felszólító levél).
  Ez kb olyan mintha beleszámolnád, hogy nem őrzik a kutat és szabadon lehet lopni…

  Amúgy normális (nem jogellenes) hatósági ár amúgy rengeteg országban van, pl Luxemburgban minden kúton ugyanannyi az alap benya és dízel üzemanyag. Persze ők nem olyan hülyék hogy az EU-s polgárokat megkülönböztessék. Csak a magyarok xarnak oda ahol esznek ilyen diszkriminatív intézkedésekkel.

  Most arról nem is beszélve hogy a múltkor az összes utamba eső kút inkább bezárt, és itt méretes, központi helyen lévő MOL kutakról van szó…

  • 2022.07.26. at 09:01
   Permalink

   Szinte éreztem, hogy megint egy Benelux lyuk lesz a pozitív példa. Az EU-felsz*pás közepette gondolom, a gender-propagandát és a migrációt is támogatod. Bármit is találjanak ki azok a *****-k, te bólogatsz. Ha lehet, otthon a vaduzi kristálypalotád négy fala között tedd, ne itt uszítsd a népet. Ostoba alak.

  • 2022.07.27. at 16:51
   Permalink

   Kazahsztán mióta Európa!?? És izrael miért nincs a felső táblázaton??! Elvégre ott vannak szinte minden Európa-bajnokságon…(érdemtelenül)

  • 2022.07.28. at 08:35
   Permalink

   Zöldike-buzika felszopja brüsszelt.

   Amúgy nem tudom milyen átbaszásról beszélsz,te nyomorék, én szeretek 480ért tankolni.

   Az Eus polgárok meg elmehetnek a büdös kurva anyjukba…tudod…zöldike-buzika…kinek mit intézett a kormánya..

   • 2022.07.28. at 19:43
    Permalink

    Na ide figyelj, te szerencsétlen.

    A hozzászólásaid többségében vagy hazudsz mint a vízfolyás, ha pedig esetleg nem akkor meggyőződésből vagy olyan sötét mint egy cipőtalp.

    Ha kicsit utána néznél a dolgoknak akkor nem böfögnél vissza is ilyen égtelen marhaságokat.

    De sajnos egyszerre vagy élő példa a magyar közoktatás alkalmatlanságára és arra hogy műveltség hiányában bármekkora ostobaságot képesek bekajálni, és még azt büszkén hirdetni is, hogy reklámozzák sötétségüket.

    Neked kéne elhúzni mondjuk a ruszkikhoz, ott az ilyen síkprolik pont jó ágyútölteléknek…

    • 2022.07.29. at 15:44
     Permalink

     A magadfajta “jó elvtárs” volt régen is, csak fordított egyet a köpenyen.
     A mai “sikeres” réteg vagy a rendszerváltás idején volt jó elvtárs és csupán jókor volt jó helyen, mert gátlástananul lopni, vagy jó f.deszes span és crtl/c – ctrl/v.
     Demens vén marha!

     • 2022.07.29. at 19:58
      Permalink

      Szokás szerint hazudozol és tévedsz. Nekem sikerült mindent úgy elérni (beleértve a külföldön helyt állást, ráadásul eléggé a táplálkozási lánc tetején) hogy sose kelljen bármilyen protekció. Ahogy az új autóimhoz sem kellett hitel (persze az ingatlan már más liga), megdolgoztam érte. Ez éppúgy igaz a tanulásra és karrierre mint ahogy arra hogy pár hét alatt a bloghu vagy drivetribe címoldalán találtam a cikkeimet, ami persze ingyenes cucc csak azért jól esett, amikor Richard Hammond vagy Mark Webber cikke mellett találtam a posztomat reggel. És bár ez mind pro bono cucc legalább múzeumba és rendezvényre nem nagyon fizetek belépőt.

      Én rengeteg embert ismerek, aki minden protekció vagy ismeretség nélkül sikeres lett. Persze nem Mészáros Lőrinc szinten, csak saját saját vállalkozás, ügyvédi iroda vagy esetleg bérből és fizetésből komoly egzitenciát épített ki (nyilván tekintélyes hitellel is).

      Sőt eltekintve a mostani 12 év Fideszt, az idősebb generáció még emlékszik arra hogy veszélyes csókos pártvonalat vállalni mert ugyanolyan gyorsan szívod meg mint ahogy kaptad a lehetőséget.

      A kommented arról árulkodik, hogy nem igazán érted a lopás és a munka közti különbséget. Nem lehet hogy a saját lustaságodat próbálod mindenféle kifogással leplezni?

   • 2022.07.29. at 20:44
    Permalink

    “én szeretek 480ért tankolni”

    Én meg ingyen szeretnék. Te lábon hordod ki az agyhalált.

    “kinek mit intézett a kormánya..”

    A te kormányod lówellness-t, 400+ forintos EUR-t, meg stadionokat intézett, valamint ipari méretekben lopnak.

    “Az Eus polgárok meg elmehetnek a büdös kurva anyjukba…”
    Te nem vagy uniós polgár? Ja, de. Akkor ez neked is szólt.

    • 2022.07.29. at 21:01
     Permalink

     “Én meg ingyen szeretnék. Te lábon hordod ki az agyhalált”

     Nekünk legalább van választási lehetőség még egy ideig..hogy 700 vagy 480.
     A többi eu-s polgár idejárt tankolni, mert a saját kormányuk szájba szarta őket, csak azért, hogy a tetves fasszopó Usa érdekei kilegyenek szolgálva és hogy presszionálják az oroszokat.

     Baromállat… az egész unió kényszerpályán van, mert az Usa által kinevelt férgek vezetik, akik inkább leszopatják a saját polgáraikat az orosz szankciókkal miközben tudják, hogy a kontinens gazdasága arra épül.

     Végtelenül nyomorult, szellemi fogyatékos faszféregnek kell ahhoz lenni, hogy valaki ennek tapsoljon, és hogy még emiatt is Orbánt hibáztassa…. és te ezt teszed.

     • 2022.07.29. at 21:39
      Permalink

      Annyi eszed sincs, mint egy lapát földnek.
      Majd ha kihúztad a fejedet a vezír seggéből, ahol éppen a meleg kakáig nyalsz fel, akkor kezdj el gondolkodni. Addig is elmondom neked, hogy a piaci és a hatósági ár közötti különbözet legnagyobb részét az adófizető állampolgárok köhögik ki, köztük olyanok is, akik nem vásárolnak benzint, bár ennek megértéséhez a jelek szerint tényleg nincsenek meg a szellemi kapacitásaid. Ugyanis a kis kutak üzemi veszteségeinek egy részét a központi költségvetésből állják, másik részét kifizetik a nem hatósági áron tankolók, továbbá kevesebb jövedéki adó folyik be, amiből pl. a te gyerekedet is lehetne oktatni, hogy ne legyen akkora tufa, mint te.

      “A többi eu-s polgár idejárt tankolni, mert a saját kormányuk szájba szarta őket, csak azért, hogy a tetves fasszopó Usa érdekei kilegyenek szolgálva és hogy presszionálják az oroszokat.”
      Értem. Tehát Hans Fritz burgenlandi vándorköszörűs a ruszkikat presszionálta, amikor nálunk tankolt a jó kis E10-es benzinből 36 litert és egyúttal ki is szolgálta az USA érdekeit.
      Mit szívsz?

      “leszopatják a saját polgáraikat az orosz szankciókkal”
      Nem látom, hogy vázoltad volna a szankciók alternatíváit, ráadásul a ruszkik szájában sokkal nagyobb f.sz van.
      Kis olvasnivaló neked :
      444.hu/2022/07/18/a-gazdasagi-adatok-alapjan-oroszorszagnak-jobban-fajnak-a-szankciok-mint-az-eu-nak

      “a kontinens gazdasága arra épül”
      Mármint arra gondolsz, hogy a nyersanyagokban és félkész termékekben jelentős szállító (volt) Oroszország? Valóban komoly nehézségekkel néz szembe az EU gazdasága, de ez nem is mérhető ahhoz, amekkorát a ruszkik perecelnek, ráadásul azok a gyökerek gyakorlatilag beléptették Svédországot és Finnországot a NATO-ba, amikor éppen arról ugattak (minden alap nélkül), hogy túl közel került már így hozzájuk.

      Szóval nyisd ki az internetet és tájékozódj, rádfér.

   • 2022.07.31. at 23:24
    Permalink

    Tök érdekes olvasni a fideszes bolsevisták kommentjeit, mit válaszolnak értelmes felvetésekre. Hát, amit megszokhattunk. Semmit. Mármint értelmeset. Mondjuk nem várok el ilyet tőlük, hiszen látjuk, kire szavaztak. Szerencsétlen idióta birkák, bégetni azt megy, de gondolkodni, na az már luxus. Simán benyelik, hogy a kedvenc főelvtárs nem egy sima dilettáns idióta kommunista, hanem nemzeti (hehehe) keresztény (hehehehehe), és konzervatív (közröhej). Szegény, mint érezhetett, amikor kiderült, hogy egy szem fiacskája a saját neméhez vonzódik, kedvenc kollégiumi haverja meg csak úgy úszta meg a kiskorú fiúgyermek megrontása elleni pert, hogy kipaterolták Brüsszelbe.
    Csak egy nagyon picit kellene gondolkodni, és érhető lenne, hogy nincs rögzített ár, mert azt valaki kifizeti, és ez mindig a vásárló a végén, de cserébe többszörösen beépül az összes minden árába, duplán nyomja fel az inflációt, cserébe önmagában drágít, és a végén hiányt okoz, de hát ehhez agy is kellene. Na igen, meg gerinc. Így lehet aztán fiatal demokratából öreg kommunista, fiatal egyetemistából öreg kövér törpe. Egy gerinctelen, idióta, kicsinyes, bosszúálló, önimádó, hatalommániás papírpinochet. De van hárommillió birkája. Hurrá.

 • 2022.07.30. at 12:20
  Permalink

  N, ja, hogy zabálod a szart a demokraták által finanszírozott 444-ről? Akkor már értem miért vagy ilyen fogyatékos csökevény. Köszönöm, nincs több kérdésem.

  • 2022.07.30. at 13:39
   Permalink

   Tényleg röhejes hogy honnan sikerült ennyi marhát kitermelnie az országnak ennyire gyorsan.
   Gyakorlatilag létrehozták az új munkásőrséget. Sötét mint az éjszaka de azért baromira hangos, és büszkén vállalja a sötétségét mert hiányzik az alapvető műveltsége a valóság megítéléséhez.

   Teljesen egyszerűen le tudnál ellenőrizni dolgokat, és egy kis műveltséggel és alapvető józan ésszel fel is fognád hogy a hazai propaganda és lakájmédia mennyire pofátlanul hazudik a képedbe. Csak hogy felfogd, ők akkor is hazudnak ha nem lenne muszály, mert néha ők is beletalálhatnak, de akkor is inkább túltolják pár hazugsággal hogy megmutassák mennyire hűségesek.

   Eközben olyan oldalak mint a 444 vagy a Telex (régebben az index is mielőtt bedarálták) igyekeznek hiteles és megbízható tényekre alapozni a mondanivalójukat.

   De gyanítom te fel sem fogod hogy miről írok, mert sose vetted a fáradtságot hogy valaminek utána nézz…

   • 2022.07.31. at 23:29
    Permalink

    Hagyjad már, kormánypárti szavazóval sose állj le vitatkozni, elég azt megnézni, kit szavaztak meg, és rájössz, hogy felesleges. Aki még mindig ezeket támogatja, az menthetetlen, sose fog értelmesen gondolkodni, akkor meg hogyan akarod meggyőzni? Mondjuk ha adsz neki 5 kiló krumplit, akkor lehet, hogy meggyőzhető, de minek?

   • 2022.08.02. at 21:03
    Permalink

    Elvileg az öszödi böszme is tanult ember, mégis hazavágta az országot… belese merek gondolni,hogy mi lenne az országgal,ha most ezekben a nehéz időkben egy balos kutya vezetné…

    • 2022.08.03. at 13:19
     Permalink

     Gyurcsány egy technika biosz tanári diplomával bír. Szerintem vezető politikusi szinten nem egy iskolázott ember.
     Az hogy hazavágta az országot nem jogosít fel másokat arra hogy ugyanazt tegyék…

    • 2022.08.05. at 12:48
     Permalink

     Fingom sincs, hogyan kerül ide 2022-ben Gyurcsány, főleg egy katonai elemző kapcsán.

     Én simán bele merek gondolni, hogy mi lenne az országgal : nem köpnének a magyarok után külföldön és kb. egy nagyságenddel kevesebbet loptak volna, mint ezek a férgek. Különösen vicces a balos kutyázás, te gyökér, amikor ezeknél nagyobb komcsi tolvajok még nem vezették az országot.

 • 2022.08.01. at 09:39
  Permalink

  Szerintem az AN is tudja hogy az ilyen cikkek politikai vita tárgyát képezik a kommentelők körében.
  A kormánypárt szereti az egész ellenzéket összemosni egy tömörülésbe ami választói propaganda semmi más. Valójában én egyik bandával sem értek egyet akkor én most mi vagyok? törvényen kívüli? 🙂
  A kormánynak és az ellenzéknek is van egy kis igaza, kinek nagyobb kinek kisebb, de valójában nagyobbrészt egyik bandának sincs, ezért nem szavazok egyikre sem. Ha lenne egy valós értelmes jövőképet elindító párt (na nem olyat mint a mi hazánk mert ott van pár akna) akkor biztos én is egyértelműen állást foglalnék. Viszont amíg most a kormánypárt .ellehetetleníti hogy egyáltalán ki tudjon alakulni bármi más, addig csak az marad aki épp hatalmon van és meg nem bukik.
  Magyarország (az emberek) nagy részét a mélyszegénységbe taszították ezek a pártok, jó az árstop mert ha nem lenne a kormánypárt már megbukott volna 🙂

Vélemény, hozzászólás?