Mennyit koptathatunk el egy autógumiból?

Milyen profilmélységgel kapjuk, milyennel dobjuk el a gumiabroncsokat?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár sokan tudják, hogy a gumik profilmélységére van előírás, azt kevesebben, hogy azok nem egységesek. Mutatjuk őket, ahogyan azt is, hogy milyen értékekkel kapjuk az új gumikat.


Bár az abroncsok kopásáról, a minimális profilmélységéről leginkább a tavaszi és őszi gumi-főszenzonban szokás beszélni, a téma mindig aktuálisnak tekinthető. Most a Kánikulai Gumitesztünkre érkezett egyik hozzászólás kapcsán került elő, ugyanakkor el kell ismerni, talán télen kívánja a legtöbb magyarázatot. Míg ugyanis a nyári gumiabroncsoknál csupán 1,6 mm profilmélység kell kötelezően meglegyen, a télieknél viszont 4 mm. Már ott, ahol azt előírják. További bonyolítás, hogy a nyári abroncsoknál teherautók és autóbuszok esetén is csupán a 75 centiméternél kisebb átmérőjű abroncsok esetén elegendő az 1,6 mm, a nagyobbaknál már 3 mm az előírás - a teljes szabályzás egyébként a 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendeletben olvasható.
Hirdetés

Milyen profilmélységet kapunk az új gumival?
Bizonyára ez foglalkoztatja legjobban az embereket, hiszen oké, hogy a minimumra van előírás, a maximumra azonban nincs. Egy olvasónk azt írta, hogy a kánikulai teszten győztes Firestone Roadhawk abroncsot újonnan 6,5 mm-rel kapta. Ez azért furcsa lenne, ezért aztán meg is néztük a nonstopguminál, a tesztelt (a tavaszi és a nyári teszten is próbált) példányoknál is legalább 7,4 mm-t mértünk. Ez azt jeleni, hogy még ebből is több mint 5 mm elkoptatható a szabályosság határáig. Oké, azért józan ember már 2-3 mm profilmélység között cserélteti az abroncsait.
Az 5 mm ökölszabálynak tekinthető
Természetesen nem csupán a Firestone gumiját, hanem számos egyebet is megmértünk. Bár a tesztelt Firestone esetén kaptuk a legszerényebb profilmélységet, hatalmas különbséget (e tekintetben) nem mutatnak az egyes abroncsok. Biztos, hogy senkinek sem ajánljuk azt, hogy csupán profilmélység alapján válasszon gumit, hiszen a legjelentősebb (9,42 mm) profilmélységet mutató Barum Brillantis 2 abroncs rosszabb kopási képet mutatott, mint a szerényebb profilt hordó Firestone. Míg a nyári gumiabroncsok esetén jellemzően 7,5-9 milliméteres profilt mértünk, a télieknél nem tapasztaltunk 9 mm alatti profilmélységet, ami azt mutatja, hogy ökölszabálynak vehetjük azt, hogy 5 mm minden (hagyományos, tehát nem verseny) abroncsból elkoptatható. Az persze már más kérdés, hogy melyik abroncs mennyire kopik, melyiknél hány ezer kilométert jelent ez, meg persze autótól, sofőrtől függő is, hiszen a vezetési stílus, de a futómű esetleges rossz beállítása, sérülése is idő előtt leírhatja a gumiabroncsot. Az remélhetőleg senkiben sem merül fel, hogy nyárra is téli abroncsot vegyen, vagy használjon, mondván, hogy annak eleve nagyobb a profilmélysége, nyáron ugyanis jobban kopik, megég a téli gumi, így egy nyáron használt téli gumi télre már jellemzően - profilmélységtől függetlenül - nem lesz jó tulajdonságokkal rendelkező, miként nyáron sem az - ahogyan azt már számos teszttel bizonyítottuk.
Honnan tudhatjuk, hogy eljött a gumicsere ideje?
Nem kell feltétlenül profilmélység-mérő ahhoz, hogy megállapíthassuk, jó-e még az abroncsunk. Manapság ugyanis általános a kopásjelző (TWI - Tread Wear Indicator) alkalmazása. A gumi oldalfalán a TWI felirat vagy egy háromszög jelzi, hogy a futófelületen hol találjuk a kopásjelzőt. Ha a kopásjelző mellett a gumi profilja már olyannyira lecsökkent, hogy a kopásjelzőt is elérjük, akkor erősen ajánlott az új abroncsszett beszerzése. A kopás, illetve a kopásjelző természetesen nem csak egy, hanem mind a négy abroncson vizsgálandó. Meg persze szemrevételezéssel minden nap az is, hogy nincs-e sérülés az abroncsokon, nincsenek-e leeresztve, az abroncsnyomást pedig legalább havonta (de inkább gyakrabban) hitelesített műszerrel is meg kell nézni, vagy nézetni. A nem megfelelő nyomású abroncs ugyanis rendellenesen kopik, illetve már eleve nem a legjobb teljesítményét hozza, növeli a fékutat, csökkenti az elérhető kanyarsebességet. Tovább pedig inkább nem ragozzuk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 15:11
  Permalink

  Több mint két éve írtam kb. ugyanezt ezt bár nem “sport” gumi Continental -ról:

  “indián jános
  írta: 2015 január 21., szerda 17:49:05

  Hol vannak már a 110 ezret futó Michelin MXT -k és a 90 ezret futó Bridgestone -ok ….
  Egyébként a PremiumContact nálunk is gyorsan (kb. 25 ezer) lefogyott 4mm-ig, pedig ez lenne a balanced kategória.”

 • 2017.10.27. at 15:11
  Permalink

  nade akkor kevésbé tapad az 500-as? mert ugye ez lenne logikus….kevésbé tapad – kevésbé kopik. Jobban tapad – jobban kopik. DE , akkor ha kevésbé kopik és 140k-t kibír az nem probléma egy nagy fékezésnél? fékútaknál? egy defenzív vezetőnek is kell olykor blokkolnia, csak kevesebbet nyilván, de ha kevésbé tapad emiatt a gumi, akkor az nem túl jó :S

 • 2017.10.27. at 15:11
  Permalink

  Az azért kopik, mert cserébe jól tapad. Ha nem erre a tulajdonságra van szükség, akkor másikat kell választani, ha nem tetszett, rosszul választottál, egész biztos vagyok benne, hogy megvételkor is rá volt írva az oldalfalra az a treadweír érték. A gumikeverék egyik nagyon fontos jellemzője a “treadwear index”, ami meghatározza ezt a kopási hajlamot, és már a megvétekor egyértelműen jelzi, milyen lesz a gumi. A 200 alatti érték 50 ezret se fog tudni, a 100-as kb ezt a 25 ezreket, ha felfelé megyünk a számmal, a 300-as érték már kb 80 ezer km-t tud, az 500 fölötti érték akár 140 ezer km-t is tud. Amikor egy defenzív, nyugodt vezető válasz, és nem különösebben sportos az autója sem, válasszon 500 fölötti értéket, erős autóhoz, rugatós, gyorsan kanyarodós sofőr válasszon 300 alattit. Ahol vetted, ott erre miért nem kérdeztél rá?

 • 2017.10.27. at 15:11
  Permalink

  Continental Contisport5 225/45 R17 6.8 mm az új gumi profilmélysége és kb 25.000 km alatt vége, ha nagyon óvazosan vezetsz akkor kibír 30.000 km-t csak akkor minek a Contisport5?

Vélemény, hozzászólás?