Miből vegyünk autót 2024-ben?

Fizetett hirdetés

Itt egy kis segítség az autóvásárláshoz használható hitelekről

Ami az autóvásárlást illeti, általában nem az a kérdés, hogy akarunk-e új autót. Inkább az, hogy honnan lesz rá pénzünk.

Az új autók piaca továbbra is gyengélkedik
Hirdetés
Az elmúlt években még a chiphiány, a logisztikai problémák, a késedelmes gyártások, és az ezekből adódó problémákból való talpra állás gyakorolt erős hatást az autópiacra. Korábban az autógyártók azt jósolták, ebből a piac majd 2024-re lábal ki. Elérkezett az új év, és a gyártók mégsem látnak kevésbé borúsan, bár tény, hogy 2023-ban az Európai Unióban egyedül nálunk helyeztek forgalomba kevesebb új autót, mint egy évvel korábban. Közben az autóválasztás terén némileg átrendeződni látszik a kép. Persze az SUV-k térhódítása töretlen, ez a legkedveltebb autótípus nálunk. Az eladások nagyjából 40 százalékát a városi terepjárók tették ki. Ám nőtt az érdeklődés az elektromos autók iránt is, hiszen a piaci szabályozás, a kormányzati támogatások egyaránt ezek felé terelte a vásárlókat, nem beszélve az üzemanyagárak növekedéséről. Ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy sokan a fenntarthatóság és a környezetvédelem irányába történő nagyobb tudatosság miatt választják az elektromos meghajtású autókat. Már a cégek is szívesen választanak elektromos hajtású flottaautókat, de a futárszolgálatok és szállító vállalatok is üzemeltetnek elektromos járműveket. Számukra is jó hír, hogy a technológia fejlődik, és egyre nagyobb hatótávolságú autók kerülnek piacra. Nem lehet tehát probléma, ha valaki kiszállítani vagy taxizni szeretne elektromos járművel. Az sem elhanyagolható, hogy egyre több gyártó rukkol elő alacsonyabb árfekvésű elektromos modellekkel, és a piacból egyre nagyobb részesedést követelnek maguknak a kínai autógyártók is. A lakossági vásárlók számára akár előnyös is lehet, ha a kereskedők a kereslet csökkenését tapasztalják, hiszen így jó alkupozícióba kerülhetnek. Az akcióknak köszönhetően, amelyekkel a szalonba csábítanák őket, akár több százezer forinttal olcsóbban vihetik haza a kiszemelt autót. Vásárlóként érdemes is figyelni az akciókat, és várni, ha szükséges.
A finanszírozás nehézségei
Az autóvásárlásnak mindig a finanszírozás a legkritikusabb pontja. (Lássuk be, hiába tapasztaltunk nemrég ilyesmit, ma már egyáltalán nem tekinthetjük tipikusnak azt a helyzetet, hogy egy autóra hosszú hónapokat vagyunk kénytelenek várni. Ez inkább szokatlan, mint természetes.) Az viszont gondot jelenthet, ha a hitelek kamatai hosszú távon magasak, és nem is igen mutatnak hajlandóságot arra, hogy csökkenjenek. A lakáshitelek kamata részben kormányzati intézkedéseknek köszönhetően immár csökkenésnek indult, de ezt a többi hiteltípus nem igyekszik követni. A legtöbben pedig hitelből veszünk autót, így érdemes jól megválasztani, hogy milyen hitel legyen az.
Milyen hitelt lehet érdemes használni?
A leggyakoribb megoldások az autóvásárlási személyi kölcsön és az autólízing. A lízing jó megoldás lehet, de egyáltalán nem véletlen, hogy inkább cégek élnek vele. A lízing több kötöttséggel és papírmunkával jár, és általában nem is olcsóbb, mint a kölcsön. A személyi kölcsön ezzel szemben szabadon felhasználható. Az autó egyből a mi nevünkre kerül, és ráadásul a pénzből az átíratás költségét is fizethetjük, illetve bármit, ami még felmerül. A kölcsön előnye, hogy a pénzt egy összegben megkapjuk, az autónkon nem lesz zálogjog, sőt, ha nem kifejezetten autóvásárlásra vesszük fel, akkor a vásárlást igazolni sem kell. A kölcsön törlesztőrészlete a futamidő végéig fix, és akár 10-12 millió forint is elérhető.
Ha 5 millió forintot igényelnénk, amihez havi 500 ezer forint jövedelmet igazolnánk, akkor a MagNet Bank ezt akár 11,47 százalékos kamat mellett tudja kínálni. Ehhez jövedelem- érkeztetést (havi 250 ezer forint) és havi négy tranzakció végrehajtását kell vállalnunk a banknál nyitott bankszámlánkon. Kezdeti költséggel nem kell számolnunk. Az MBH Bank szintén 13 százalék alatti kamatot kínál, ha havi 400 ezer forint utalás érkezik a nála vezetett bankszámlánkra. Ha Jóljáró csomagban új hitelkártyát is igényelnénk, akkor akció keretében egyhavi törlesztőrészletet (legfeljebb 200 ezer forintot) visszakapunk. Az UniCredit Bank január 31-ig tartó akciója keretében legalább 3 millió forint hitelösszeg esetén egyhavi törlesztőrészletet (legfeljebb 50 ezer forintot) visszaad, online hitelfelvétel esetén pedig további 30 ezer forintot is visszakaphatunk. 6 millió forint feletti összeg esetén további kamatkedvezmény jár. Az UniCreditnél akár 12 millió forint is lehet a kölcsön összege, ha teljesítjük az igénylés feltételeit. Az Erste Banknál 14,49 százalékos kamat mellett igényelhetünk Most Extra személyi kölcsönt, és ha ezt online tesszük, akkor az Erste 20 ezer forint értékű online Alza.hu utalvánnyal ajándékoz meg bennünket. Ehhez legalább 2 millió forintos hitelösszeg szükséges. Az akció február 12-ig tart.
Jelzáloghitel is jöhet?
Nem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy autót szabad felhasználású jelzáloghitelből is lehet venni. Itt alacsonyabb kamatokkal kell számolnunk, akár 9 százalék alá is becsúszhatunk. Így, míg a fenti paraméterekkel igényelt személyi kölcsön havi törlesztőrészlete 100 ezer forint körül mozog, egy ugyanilyen jelzáloghitelért akár 10 ezer forinttal is kevesebbet kell fizetnünk havonta. A jelzáloghitelek futamideje pedig jóval hosszabb is lehet a személyi kölcsönöknél megszokott 7-8 éves maximumnál. A jelzáloghitelek hátránya ugyanakkor, hogy ingatlanfedezet kell hozzá. A fedezet nem az autó lesz, ezek a típusú autóhitelek ma már nem szerepelnek a bankok kínálatában. Ráadásul a jelzáloghitel induló költsége az ingatlannal kapcsolatos ügyintézés miatt magas, a hiteligénylési folyamat pedig több hét. Ezzel szemben a személyi kölcsönt akár napon belül is megkaphatjuk.
Egyéb lehetséges megoldások
Az autóvásárláshoz használhatunk olyan hiteleket is, amelyeket talán már igényelnünk sem kell, mert a rendelkezésünkre is állnak. Ilyen lehet a hitelkártya és a folyószámla-hitelkeret. Kézenfekvő lehet, hogy a meglévő hitelkeretünk terhére vásárolunk. Kényelemben ez minden más megoldásnál kedvezőbb lehet, de anyagilag nem valószínű. A hitelkeret típusú hitelek kamata magas, és ráadásul nem is feltétlen van akkora keretünk, ami egy autóvásárlás során fedezné a szükségleteinket. Ha viszont olyan hitelkártyánk van, amelyikhez pénzvisszatérítési lehetőség tartozik, és azt az üzemanyag után is megkaphatjuk, akkor jól járhatunk, ha erről fizetjük a tankolást. Körültekintő használat mellett a hitelkártyával spórolhatunk is.
Cikkünk összeállítását a BiztosDöntés.hu segítette.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?