Milliós bírságot kapott egy használtautó-kereskedés

A GVH 15 millió forintra bírságolta az AAA Autót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Gazdasági Verseny Hivatal 15 millió forintra bírságolta az Autocentrum AAA Auto Kft-t tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.


Mint arról az MTI hírt adott, megbírságolta a Gazdasági Verseny Hivatal (GVH) az Autocentrum AAA Kft-t és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.Az indoklás szerint a cég 2014 májusától bizonyítatlan piacelsőségi állításokat jelenített meg az autókereskedésről, valamint megtévesztő szlogennel reklámozta hétnapos cserelehetőségét.
A GVH szerint megalapozatlanul használta az AAA Auto a "Magyarországon és Közép-Kelet Európában a legnagyobb használtautó-kereskedés, amelynél az érdeklődő egy helyen a legtöbb autó közül választhat" állítást. A hatóság szerint a kereskedő megtévesztette a fogyasztókat azzal, hogy a hétnapos cserejogot általánosan, valamennyi gépjármű esetében biztosítja, mivel annak valójában számos feltétele volt.
Hirdetés
A bírság kiszabásakor a hatóság a jogsértéssel érintett kommunikáció költségeire alapozott. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el. Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a vállalkozás elismerte mulasztását a cserejoggal kapcsolatos kommunikációjával összefüggésben és az elvárt együttműködési kötelezettséget meghaladóan segítette a GVH Versenytanácsának munkáját.
A hivatal nem fogadta el a piacelsőségi állítások alátámasztására benyújtott tanulmányt bizonyítékként, mert az sem tartalmában, sem formájában nem felelt meg a vizsgált állításoknál elvárt igazolási kötelezettségnek. A felmérés ideje, módszertana ismeretlen, hipotézisei nem feleltek meg a kereskedelmi gyakorlatnak, és a tanulmány nem az Autocentrum AAA AUTO Kft.-re, hanem egyes európai országok használtautó-piaci viszonyaira vonatkozik - fejtette ki a GVH a közleményben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 09:02
  Permalink

  AAA autó!!!
  Ez egy igen gerinceten CÉG vagy mi a fene! Sikerült tőluk egy c-maxot vennem amin kiderült eredetvizsgán hogy sajnos ki van köszörülve az motorszám 🙁 Gondoltam ezt azért jelzem feléjük! Semmi meglepődés.Kezdtem sejteni hogy itt valami nagyon nem lesz jó! Mondták hogy vigyem be a kocsit majd ők megnézik,megnézték és mondták hogy ki van köszörülve a motorszám! Erre Én hogy tudom hiszen ezért hoztam vissza. Ők majd megcsinálják az eredetvizsgát. kicsit utánajártam és mondták hogy ne menjek bele mert ha majd eladom én fogok vele szívni hogy nincs benne és én reszelgettem ki a motorszámot. Próbálkoztak hogy nézzek egy másik autót de mondtam hogy én erre ráköltöttem a szervízben számlára 240,000 forintot és csak úgy vagyok hajlandó ha ennyivel drágábban nézhetek autót! Erre Ők arra nincs lehetőségem csak ebben az árban. Ebbe én nem mentem bel hiszen akkor már igen csak minuszban lennék. Másnap még próbálkoztak egy telefonnal egy igen ideggyenge ember aki szintén ugyan azt akarta de vele sem sikerült megegyezni.
  Most a rendőrség le fogja foglalni a kocsit és talán egy év múlva lesz kocsim amiben nincs motorszám!Addig is megpróbálok minden követ megmozgatni hogy takarodjon el az országból ez a cég. Az ott töltött időmben kicsit olvasgattam a panaszkönyvet 2017-est és már a fele ki volt töltve. Uraim ez valamit jelent!!!Ez egy rövid verzió mert sajnos nincs időm irogatni de amint lesz írok egy regényt is. Mindenki vigyázzon és legyen körültekintő!

 • 2017.10.28. at 09:02
  Permalink

  Ez mind semmi. Én 2014-ben vettem sajnos tőlük autót. Ekkor még nagy betükkel a bejárat fölött azt hírdették,hogy 12 hónap a garancia minden autóra!!! Erről újságcikkben megjelent fényképem van.Ezt később lecserélték “szavatosság” feliratra. Minden megvett autóhoz ajándék téli gumi stb. Semmi sem igaz!!! Először a motoros antennám romlott el. Panaszfelvétel után elutasítás,mondván eltelt 6 hónap és különben is ők szavatosságot vállaltak. A feketeleves ezután jött: kb:a vétel után mentem 4000 km-et és leált az autó a pályán. Hazavontatás”olcsóért” és a meglepetés. Elszakadt az olajpumpa lánca,következmény: Turbó elszált,megrepedt a főtengely,besültek a csapágyak. Bontás után kiderült,hogy kettőstömegü lendkerék szétesve,bontott kuplungtárcsa beépítve stb. Panasztétel,vásárlók könyvbe beírás elutasítva írásban,üvöltözés veszekedés fogadása zombi módra. Vidáman jókedvűen megmagyarázzák a semmit. Ezek nem félnek senkitől és semmitől.Talán áll valaki a hátuk mögött? Ez a kis mulattság 950e forintomba került,amit a mai napig is törlesztek. Ebben az országban nincs hova menni panaszra,mert mindenhol van egy haver? Ha valaki tud valami okosat,várom tisztelettel.

 • 2017.10.28. at 09:02
  Permalink

  En meg a kivonulasok elött adtem el ott autot, es viszonylag szerencsem volt, mert kb. 2 ora alatt vegeztünk, de nem egy ismerös meselte, hogy borzalmas, ami ott folyik. Felhivjak, megkeresik az embert jo ajanlatokkal, es hiaba van rendben az auto, es alkalomadtan meg is erne az altaluk ajanlott arat, olyan szinten alacsony arat ajanlanak a helyszinen, hogy az hihetetlen…Több szazezer forinttal kevesebbet kepesek ajanlani, mint amit telefonban tettek.
  Raadasul gyakran orakig varnak az emberek, mert mindig visszamennek a “fönökkel” egyeztetni….nevetseges.
  Legutobb volt kollegam adott el egy nagyon jo allapotu Fordot, valami 600.000 Ft-al ajanlottak kevesebbet a helyszinen, mint amit telefonban, es valoban a telephelyen volt kb. 6-7 orat (??!!), mire üzletet kötöttek. Persze sokkal magasabb aron, mint az elsö ajanlat. Ja…es persze mikor tavozni akarsz üzletkötes nelkül, akkor nincs nalad a forgalmi, mert azt elkerik, eltünnek 1 orara, es hiaba mondod, hogy adjak vissza, mert el szeretnel menni…szoval nem egyszerü.
  A lenyeg, hogy arra jatszanak, hogy az ügyfel feladja a varakozast, es sokkal olcsobban vegyek meg, mint ami a realis ara lenne a kocsinak. De persze lehet mondani, hogy akkor ne oda adjuk el az autonkat. Mindenki döntse el maga.

 • 2017.10.28. at 09:02
  Permalink

  nem rég jöttek vissza…. 😀 jó, hogy visszajöttek rögtön kapják a büntit. 😀 mondjuk 1x vettünk tőlük anno még a krach előtt kocsit. semmi baja nem volt.

Vélemény, hozzászólás?