Muller kiszáll a WTCC-ből

30 év után hagyja abba a négyszeres világbajnok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Citroën kiszállásával újabb kiváló sportembert és karaktert veszít a WTCC világa. Yvan Muller 30 év után hagyja abba az autóversenyzést.


Aki nyomon követi a Túraautó Világbajnokság, azaz WTCC eseményeit, az bizonyára tisztában van Yvan Muller tudásával. Ha korábban nem is volt olyan ismert itthon, Michelisz Norbival való kakaskodása után egy ország érzett ellenszenvet a francia pilótával szemben. Lehet rá mondani, hogy agresszív, hogy sokszor versenyzett tisztességtelenül, ám stílusa és tudása a túraautózás egyik legnagyobb alakjává tette Mullert. És tudását nehéz nem elismerni: 10 alkalommal nyerte meg az Andros Trophy jégrali bajnokságot, ami a mai napig rekordnak számít, a WTCC előszobának számító, sokkal kegyetlenebb Brit Túraautó Bajnokságban is bajnok tudott lenni, majd a WTCC-ben négyszer is világbajnokként végzett (2008, 2010, 2011 és 2013). Ezeken kívül olyan kihívásokba is belekóstolt, mint a Le Mans-i 24 órás, a Dakar Rally, a WRC, vagy épp az ausztrál V8 Supercars. Nem kérdés azonban, hogy a túraautózás áll leginkább közel hozzá, ezért is lehetséges, hogy szinte az összes rekordot ő tartja 29 pole pozícióval, 48 győzelemmel, 125 dobogós helyezéssel, 38 leggyorsabb körrel és a 244 futamán elért 2826 ponttal.
Hirdetés
Muller elmondta, hogy szeretne a családra koncentrálni és versenycsapatában élné ki a versenyzés szeretetét. Egyelőre legalább is. „Nem gondolom, hogy egy karrier vége életkor kérdése lenne. Inkább a kedvről és a motivációról van szó. A tesztek, a szimulátoros edzések, a fizikai felkészülés és a versenyek közötti utazások a hivatásos versenyzőktől erős személyes elhivatottságot igényelnek, ami számomra már nehezen vállalható. Az életemnek egy olyan szakaszát élem, amelyben mással szeretnék foglalkozni. Örülök, hogy ezt meg is tehetem a FIA WTCC-ben eltöltött tizenegy szezon után. Kiváló emberi kapcsolatokra is szert tettem, a versenyzést és a szakmát szenvedélyesen szerető emberekkel találkozhattam. Az autóversenyzés annyira a mindennapjaim része már, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy teljesen felhagyjak vele. Több időt tudok majd szánni a családomra és csapatom, az Yvan Muller Racing fejlesztésére is. Most a szezon végéig azonban minden erőmmel azon leszek, hogy a Citroën elérhesse céljait!” Mint tudjuk, az autóversenyzést nem lehet csak úgy abbahagyni, ezért biztos láthatjuk még valahol a francia mestert.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?