Nem csak a suli indul szeptember elsején

Kitekintő: szeptember első napján startol az Opel Finn Gold Cup

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnoksága szeptember 1-jén Balatonföldváron, az Opel Magyarország támogatásával indul.


Aki járt már a balatonföldvári hajózási múzeumban (hivatalos nevén Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont), az tudja, hogy eddig is kiemelkedő helyen volt a déli parti város a vitorlázás kapcsán. Most pedig még inkább így lesz ez, miután szeptember 1-10. között Balatonföldváron rendezik Finn dingi hajóosztály világbajnokságát, melynek névadó főtámogatója az Opel Magyarország. Ennek köszönhetően a verseny neve Opel Finn Gold Cup.
Hirdetés

Mivel a legfrissebb – és még nem végleges! - nevezési adatok szerint 32 nemzet 124 sportolója érkezik a vizes világbajnokság utáni, olimpiai számban rendezett legnagyobb hazai megmérettetésre, az elmúlt 35 év rekordját dönti meg nevezőszám tekintetében. Utóbbi magyarázata lehet, hogy a balatoni verseny különlegesnek számít, a 2005-ös moszkvai világbajnokság kivételével eddig mindig tengeren rendezték ezt az eseményt. A tengeri nemzetek sportolóinak új kihívás, a leginkább tavon vitorlázóknak plusz lehetőség lehet a balatoni helyszín. Hazánk nagy esélyese a nem mellesleg a Balatonnál élő Berecz Zsombor olimpiai vitorlázónk, aki augusztusban az Aarhus International Sailing Weeke-n, azaz a jövő évi kvalifikációs világbajnokság próbaversenyén második helyen végzett.
A verseny beharangozó sajtótájékoztatóján az 1971-ben EB bronzérmet szerző, majd az 1972-es müncheni olimpián futamot is nyerve nyolcadikként végző Finánczy György és atlantai finnes olimpikonunk, az idén tizenharmadik Kékszalag győzelmét szerző Litkey Farkas és a vitorlázást ugyancsak a Finn dingivel kezdő, ám óceáni világkerülőként hírnevet szerzett Fa Nándor is biztatta Berecz Zsombort. Illetve mindenkit a vitorlázás szeretetére. Mint azt Fa Nándor elmondta, a vitorlázás szellemiségét a Finn dingitől, a hajózásét pedig még előtte a kajak-kenu világából tanulta meg:

olyan nincs, hogy hátra, csak előre, ha küzdelmesen is

.
Az Opel Finn Gold Cup helyszíne: a Spartacus Vitorlás Egylet, a balatonföldvári mólónál. A versenypálya a klub előtti vízterületen, a szélviszonyok függvényében kerül kitűzésre, naponta két futamnál többet nem terveznek. Szeptember 1-jén pénteken még csupán felmérés és nevezés lesz, szombaton 18 órakor megnyitó, vasárnap 14 órakor próbafutam, majd szeptember 4-én hétfőtől a terv szerint 10 órától naponta indulnak a futamok. Vasárnap 10:30kor az első 10 helyen álló versenyző a medal race, a többiek déltől a döntő futamon startolnak a végső összecsapásra.
Az Opel és a vitorlázás
A vitorlázásba idén a Kékszalag kapcsán került be az Opel, a különleges kétárbocos rekorder katamarán, az Opel Fifty-Fifty névadó támogatójaként. Az Opel továbblépett és segítő kezet nyújtott a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egyletnek, hogy az olimpiai Finn dingi osztálynak rendezett világbajnokságot magasabb színvonalon tudja lebonyolítani. Az Opel a világbajnokság előtt mutatta be a nagyközönségnek az új, a korábbinál tágasabb belső térrel és prémium felszereltséggel futó Insignia Sports Tourert, az Insignia szabadidős kombi modelljét, amelyet az emelt hasmagasságú, még sportosabb Country Tourer követ a közeljövőben. A vitorlázóknak is jól használható autó innovatív és élvonalbeli technológiák sorát vonultatja fel, és több változatát is magyar szív, azaz szentgotthárdi motor hajtja. Az új családi csúcsmodell igazi társ az aktív életmódhoz, óriási belső terét és erejét akár egy kisebb vitorláshajó minden felszerelésének szállítására is jól lehet használni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?