Nem csak gumikkal óvja az autósokat a Continental

Nullára csökkentené a halálos balesetek számát a Continental

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Vezetéstechnikai pályán mutatta meg a Continental, hogy mennyi mindennel - nem csak megfelelő gumikkal - támogatja a biztonságos közlekedést.


A téli vezetés és a megváltozott útviszonyok veszélyeire nem győzzük elégszer felhívni a figyelmet. A nonstopgumival közös gumitesztjeinkkel (itt az aktuális téli) is ez az elsődleges célunk, a Continental pedig fejlesztéseivel tesz - nem keveset - a közúti balesetek számának csökkentéséért. A téli időszakra való felkészülésről ilyenkor a legalkalmasabb beszélni, hiszen a november-decemberi időszak a legsúlyosabb balesetek szempontjából. A Continental WinterContact nevű rendezvénye - egy vezetéstechnikai kurzus árához mérten jelképes árért - nemcsak biztonságtechnikai, de családi esemény is a zsámbéki drivingcampen. A tavalyi teltház után kibővített program szorosan kapcsolódik a biztonsághoz, így az ORFK OBB-vel együttműködésben jött létre a két hétvégés (a mostani és a jövő hétvégén tartott) esemény, melyen az autósok találkozhatnak a legújabb fejlesztésekkel és vezetéstechnikai tréningek segítségével tanulhatnak a csúszós úton való biztonságos közlekedésről. A nyitónapra mi is meghívást kaptunk, aki viszont most jelentkezne, azt le kell lombozzuk, a tréningek már beteltek, persze normál látogatói jegy még váltható, s az esemény a vezetési lehetőség nélkül is tartogat elég érdekességet.
A Continental sajtótájékoztatóján, megismerhettük Vision Zero nevezetű koncepcióját, melynek célja, hogy a vezetéstámogató rendszerek segítségével belátható időn belül nullára csökkentsék az elkerülhető, ám halálos kimenetelű balesetek számát. Terveik között szerepel, hogy 2020-ra - világszerte - 20 000 alá vigyék az ilyen balesetek számát, melynek elérésében segítségükre van a Global NCAP és az ORFK is. Ezeken felül bemutatták "StopTheCrash" kampányukat is, amely a három fő vezetéstámogató rendszer, az ESP (menetstabilizáló elektronika), az AEB (automatikus vészfékrendszer) és az ABS (blokkolásgátló) népszerűsítésére jött létre. Ez a kampány jelenleg Európára koncentrál, azonban később szeretnék kiterjeszteni Dél-Amerikára és Malajziára is. Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria Kft. marketing vezetője kiemelte: „A gumiabroncsok állapotát is fontos szem előtt tartani. Legfőképp, hogy 7 fok alatt már cseréljünk abroncsot, legyen megfelelő a tárolás és a profilmélység és a nem megfelelő abroncsnyomás miatt csökkenhet az élettartam és romlik a fogyasztás is.”

A Conti vezető szerepet tölt be a sofőrsegédek piacán, hiszen fejlesztéseivel is élen jár. Ezt a nemrég bejelentett újabb magyarországi beruházás is jelzi, amiről szeptemberben már beszámoltunk. Herendi Dániel, a Continental fejlesztésvezetője elmondta: „Magyarországon belül három divízió Budapesten, kettő pedig Veszprémben foglal helyet. Mára elmondhatjuk, hogy rendelkezünk minden olyan rendszerrel, ami segíthet a biztonságos autózás fejlesztésében.” Terveink között szerepel, hogy a jelenlegi elektronikákat összekapcsolva alkossanak egy önjáró autót, amiről már korábban is írtunk. Erre a legmegfelelőbb eszköz, a Magyarországon fejlesztett MKC1 nevezetű fékvezérlő, melyet először egy Alfa Romeo koncepcióban próbáltak ki.
Hirdetés

Végül egy kis vezetéstechnika, amire szintén lehetőséget ad a Continental, s amire mindenkinek figyelnie kell! Tessék fékpróbát tartani, havas-jeges úton még jó téli gumival is megnő a fékút, ezzel tisztában kell lenni! Miként azzal is, hogy miként arra gumitesztünk is rámutatott, nyárival a télihez mérten akár háromszoros féktávot is kaphatunk jégen. Nem csak a megfelelő abroncsot, az útkörülményekhez ideális tempót is meg kell tudni találni. Ehhez tapasztalat szükséges, azt pedig biztonságos keretek között, koncentráltan tud adni egy vezetéstechnikai tréning - bármelyik pályán. Ha pedig utóbbira épp nincs lehetőség, egy parkolóban gyakorlás is segíthet valamennyit, de azért tessék vigyázni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?