Növekszenek a magyar erdők, ha tőlük vásárolsz gumiabroncsot!

Fizetett hirdetés

Zöld projekt ösztönzi a kerékcserét

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Felelősen autózni: jól tapadó abroncsokkal biztonságosabban vezethetünk, és most még az erdőink számát is növelhetjük velük.

A fenntartható közlekedés napjaink egyik legégetőbb kérdése. Az üzemanyag-takarékos vezetéshez a megfelelő abroncsoktól a megújuló energiát használó gépjárművekig sok megoldás létezik arra, hogy csökkentsük az autózásból származó ökológiai lábnyomunkat. A Hankook legújabb akciója keretében a nevünkben ültetett facsemetékkel járul hozzá károsanyag-kibocsátásunk egy részének semlegesítéséhez.

A globális felmelegedés egyre nagyobb problémákat okoz világszerte: Szomáliát az elmúlt 40 év legnagyobb aszálya sújtja, de Európában, sőt Magyarországon is érezhetően forróbbak a nyarak és egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási körülmények. A tudományos életben ma már konszenzus van azt illetően, hogy a globális felmelegedés üteméért az emberi tevékenység tehető felelőssé, és hogy az emberiségnek aktívan kell tennie azért, hogy a felmelegedést lassítsa. Ennek leghatékonyabb módja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, illetve azok semlegesítése lehet.
Hirdetés
Az erdősítési projektekben egyre több piaci szereplő és civil szervezet vállal szerepet. A Közösségi Erdőkért Alapítvány (MyForest) egy olyan kezdeményezést indított el, amely először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kíván platformot létrehozni a földön található erdők számának megduplázása érdekében az erdők telepítésben részt vevő cégek, civilek és földtulajdonosok között. „A globális felmelegedés egyik legfontosabb oka az, hogy a Földről az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt az erdőknek a fele. Mindeközben az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen megemelkedett, a megmaradt erdők pedig már nem képesek ezeknek a káros anyagoknak a megkötésére” – mondta el Gayer Zoltán, a MyForest ötletgazdája. „Számításaink szerint, ha az erdők jelenlegi területét a bolygón megdupláznánk, azzal már jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt tudnánk megkötni, és ezzel érezhető mértékben lelassítanánk a globális felmelegedést.”
Hirdetés

A MyForest mindig erdőmérnökök segítségével, talajminta alapján határozza meg, hogy az adott területre milyen fafajta a legideálisabb, figyelembe véve a helyi biodiverzitás megóvásának szempontjait is. Az elültetett csemetéknek pedig a későbbi gondozását is ők végzik, közösségi tevékenység keretében – így biztosítva például, hogy a 10-20 centis kis fáktól ne vegyék el a fényt a környező gyomok.
Hirdetés
A MyForesttel dolgozó önkéntesek és szakemberek végzik el a Hankook Tire Budapest Kft. facsemetéinek ültetését és gondozását is – legújabb akciója keretében ugyanis a vállalat minden megvásárolt és regisztrált téli és négyévszakos Hankook abroncskészlet után 10 facsemetét/magot ültet el vásárlói nevében. Az új, kifejezetten elektromos autókhoz tervezett iON Winter abroncskészlet vásárlása és regisztrálása esetén pedig 20 facsemetét telepít. Nemcsak magánszemélyek, hanem céges vásárlók számára is érvényes ez a lehetőség, tehát vállalati döntéshozók is hozzájárulhatnak a fatelepítés sikeréhez.
„A Hankook folyamatosan keresi a lehetőségét annak, hogy visszaadjon a közösségnek. A társadalmilag hasznos ügyek kiemelten fontosak a számunkra” – mondta el Igaz László, a Hankook Tire Budapest Kft. marketing vezetője. „Az abroncskészletek megvásárlását és regisztrálását követően a faültetést a vásárlóink nevében végezzük, ez azonban nem jelent számukra plusz költséget. A Hankook átvállalja a facsemeték ültetésével és gondozásával járó költségeket, mert hiszünk benne, hogy ezzel mindannyiunk közös érdekét szolgáljuk.”
Az EU területének 43%-át borítják jelenleg erdők, az arány azonban országonként jelentősen eltér. Míg Svédország területének 70%-a erdő és fás terület, Magyarországnak mindössze 24%-a. A My Forest számításai szerint minden ember után 200 fát kellene elültetnünk ahhoz, hogy érzékelhető változást érjünk el. A Hankook akciója ebben a törekvésben jelenthet egy lépést a fenntarthatóbb jövő felé.
Hirdetés
Ahhoz, hogy a Hankook a megvásárolt abroncskészlet után 10 vagy 20 új facsemetét ültessen a nevünkben egy magyar erdőbe, nincs más dolgunk, csak regisztrálni a bármely magyarországi bejegyzésű viszonteladónál vásárolt gumik bizonylatát az alábbi weboldalon: www.hankookpromocio.hu.
Adatok forrásai:
Erdők (wwf.hu)
Klímaváltozás: az erdők védelmével a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásáért | Hírek | Európai Parlament (europa.eu)
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?