November 1-től kötelező az ESP. De vajon mi is ez?

Minden új autóban gyári alapfelszereltség az elektronikus stabilitás kontroll (ESP)

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Immár kötelező az aktív biztonságot szolgáló rendszer, ami rengeteg kárköltséget takaríthat meg és tucatnyi emberéletet menthet meg.

A múlt héten már beszámoltunk arról, hogy idén november 1-től kötelezővé tették az autógyártók részére, hogy az Európai Unió tagállamaiban újonnan forgalomba kerülő autók kivétel nélkül fel legyenek szerelve TPMS (Tyre Pressure Monitoring System), azaz guminyomás-ellenőrző rendszerrel. A szigorú előírásoknak ezzel azonban nincs vége. Szintén 2014. november 1-től csak olyan autó kerülhet forgalomba az EU-ban, amelybe elektronikus stabilitás-szabályzó, közismertebb nevén ESP van beépítve. A korábban még borsos árakat kóstáló extrafelszereltség mára már minden gépjárműbe kötelező szériatartozékként kerül bele. Miért is ilyen fontos ez a berendezés és hogyan működik, hasznát vesszük-e egyáltalán?
Az elektronikus stabilitás-szabályzó megjelenése előtt még csak a kipörgésgátló létezett, melyet elsőként a BMW és a Mercedes szerelt az autóiba 1987-től. A rendszer működésének lényege, hogy a kerekek kipörgését megakadályozza. A mérnökök rövid idő alatt belátták, hogy a közlekedésbiztonság fokozása érdekében ennél többre van szükség. 8 év múlva, 1995-ben a korábban említett két német prémiummárka járműveiben megjelentek az elektronikus stabilitás-szabályzók, melyeknek természetesen része volt a kipörgésgátló is. A legtöbb autógyártó ESP-nek hívja a rendszert, néhány esetben azért találkozhatunk más elnevezésekkel.
Többféle rövidítés, a rendszer azonban ugyanaz
Alfa Romeo, Fiat, Infiniti, Nissan, Proton, Subaru VDC (Vehicle Dynamic Control)
BMW, Ford, Jaguar, Mazda DSC (Dynamic Stability Control)
Daihatsu, Lexus, Toyota VSC (Vehicle Stability Control)
Ferrari CST (Controllo Stabilitá)
Honda VSA (Vehicle Stability Assist)
Kia, Proton ESC (Electronic Stability Control)
Volvo DSTC (Dynamic Stability and Traction Control)
Maserati MSP (Maserati Stability Program)
Porsche PSM (Porsche Stability Management)

Hirdetés
Az ESP alkalmazása számos anyagi kártól mentette már meg és a jövőben is óvja az autósokat, továbbá tucatnyi emberélet köszönhető ennek a nagyszerű mérnöki találmánynak. Az ESP nevéből eredően az autó stabilitásáért felel, konkrétan a függőleges tengely körüli megpördüléseket hivatott megakadályozni. Ezek rendszerint kanyarodáskor következhetnek be, abban az esetben ha az autó hátulja elkezd csúszni, azaz túlkormányzottá válik. Bizonyos sebesség felett, még kellő tapadás mellett is megpördülhet akár egy gyakorlott vezető is egy ESP nélküli autóval. Erre leginkább terhelésváltásoknál hajlamos az autó.
Mit is értünk terhelésváltás alatt?
Tegyük fel, hogy egyenes úton haladuk és előttünk a sávunkban megjelenik egy hirtelen felbukkanó akadály. A kikerülés első fázisában hirtelen balra fordítjuk, esetleg rántjuk a kormányt. Ekkor annyi történik, hogy áttérünk a másik sávba, ahol következik a manőver második része, a visszatérítés, különben pillanatok alatt a szemközti árokban találnánk magukat. Tételezzük fel, hogy 90°-ot kellett balra tekerni a kormányt a manőver első részéhez. A kikerülés második fázisában elérkeztünk az átterhelődéshez, amikor is jobbra 90°-os kormányszöget kell elérni, hogy a sávban maradjunk. Ekkor összesen 180°-ot kell a kormányon jobbra tekerni. Ez a nagymértékű kormányszögváltozás olyan nagy terhelésváltást és egyben oldalirányú erőhatást gyakorol az autóra (és a bent ülőkre is), hogy ekkor a legnagyobb az esélye annak, hogy megpördüljön az autó. Ezt hivatott megakadályozni az ESP, amely bizonyos helyzetig csak a motor nyomatékát csökkenti, durvább szituációknál azonban a fékekkel is beavatkozik. Ilyenkor a kanyarban lévő ívbelső kerekek kerülnek fékezésre, megakadályozva ezzel azt, hogy az autó megpördüljön.
Az ESP mára egy összetett elektronikai berendezéssé vált, összesen öt egységből épül fel, ezek a következők:
 1. Hidraulikus egység
 2. Keréksebesség-szenzor
 3. Kormányszög jeladó
 4. Elfordulás-szenzor és oldalirányú gyorsulás szenzora (az autó súlypontjában elhelyezve)
 5. Motorvezérlő egységA rendszer a működés során figyeli mind a négy kerék sebességét, az autó függőleges irányú elfordulását, az oldalirányú erőhatásokat és a kormányszög változását. Ezen bemenő adatokból kell felismernie a vezérlőegységnek, hogy a fizika határán mozgunk, amelyből könnyen balesetveszélyes szituáció adódhat. A helyzet súlyosságától függően először a motorerőt csökkenti, lényegében helyettünk elveszi a gázt, ha ez kevés, akkor fékezi a megfelelő kereket vagy kerekeket.
A fenti működés szempontjából nagy szórások adódhatnak az egyes autók között. Tapasztaltam már olyat, hogy 1-2 másodperc kellett ahhoz, hogy reagáljon az ESP, más autóban viszont pillanatok, 1-2 tizedmásodperc alatt működésbe lépett.
További személyes tapasztalat alapján elmondhatom, hogy lehetőség van ESP-s autóval is megpörögni, ha kellőn nagy a tempó és alacsony tapadású az útfelület vagy az autón lévő gumiabroncs nem megfelelő. Éppen emiatt ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy ha a kocsink tele van pakolva mindenféle hárombetűs extrával, akkor mindenhatóak vagyunk az utakon. Az ESP nagymértékben segít kiküszöbölni az emberi hibákat, a fizika törvényeit azonban nem tudja felülírni. A téli időszak közeledtével előtérbe kerül az elektronikus stabilitás-szabályozó haszna, ugyanakkor ne gondoljuk, hogy ez az okos kis extra segíteni fog, ha télen nyári vagy erősen elhasználódott téli gumival kelünk útra.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 00:47
  Permalink

  Ráadásul a guminyomás ellenőrző rendszer nélkül mostmár nem megengedett új autót forgalomba hozni, ez a TPMS. Most ez vajon azt jelenti, hogy ezután már csak TPMS lehet az újonnan megvett autóban? Ha igen akkor a gumicsere az többe fog kerülni? Meghírdették az új technológiát http://gumi-gumik.com , de a gyakorlati, mindennapi használattal kapcsolatos problémákról nagy a csend. Talán egy év múlva, mert az új autók mindig nyári gumikkal vannak felszereleve, majd jön az anyázás.

 • 2017.10.29. at 00:47
  Permalink

  “a fizika határán mozgunk, amelyből könnyen balesetveszélyes szituáció adódhat”

  Szerintem még senki nem érte el vagy lépte át a fizika határát. Ha megpördülök az autóval, ugyanúgy a fizika törvényei hatnak rám. Szerencsésebb lett volna a csúszáshatár szót alkalmazni.

  Egyébként örülök, hogy kötelezővé tették az ESP-t.

 • 2017.10.29. at 00:47
  Permalink

  Nem kell, hogy rosszul legyen beállítva a halogen fényszóró. Elég, ha rosszul teszik bele az izzót, értsd: nem fekszik be a metszett gallér rész a foncsorban kialakított fészekbe. Rögtön rosszul fog világítani a lámpa. Nagyon kevesen vannak ezzel tisztában.

 • 2017.10.29. at 00:47
  Permalink

  …tehát végülis az automata szintezőnek kéne kötelezőnek lennie minden fajta világításnál. Ez legalább első törésig működik és nem egy drága dolog.

 • 2017.10.29. at 00:47
  Permalink

  Hat nem tudom egy rosszul beallitott halogen es xenon kozul en a halogent valasztom.
  Habar egyik sem jobb este esoben szembol varoson kivul.
  Es szerintem meg egyre jobban elkerulunk abba az iranyba mikor mar csak felugyelo leszel az autoban…
  Ne ertsetek felre,tudom fontos de az eremnek 2oldala van.Es sajna egyre tobb olyan van aki
  csak nyomja a gazt de nem erti minek.

 • 2017.10.29. at 00:47
  Permalink

  Mint minden müszaki termeknek vannak elönyei es hätränyai. Nagyon jok az ältalad felsoroltfenyszoro tipusok, de a halogennal szemben vannak hätränyaik is. Pl xenon izzot (nem xenon hatäsu) nemkapsz benzinkuton, illetve a led fenyszorokban komplett modult tudsz csak cserelni (tudom-tudom a LED mindörööke+1napig birja, aztan megsem). Halogen izzot ehhez kepest egyszerübb es olcsobb cserelni. Esöben miert is balesetveszelyes?
  Arrol meg nem a halogen tehet, hogy nem allitjak be a fenyszorot a terhelesnek megfelelöen.
  Szerintem

 • 2017.10.29. at 00:47
  Permalink

  A xenon vagy a full led lámpát is kötelezővé kellene tenni a halogén igen csak elavult technológia és esős időben balesetveszélyes is … arról nem is beszélve mikor egy telepakolt vagy utánfutót vontató kocsi jön veled szembe aminek persze elfelejtették lejjebb állítania lámpáit és megvakulsz tőle és jó 1-2 percig szinte semmit sem látsz …

Vélemény, hozzászólás?