Öko-tudatos művészet

Papírjaguárok, szó szerint

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre divatosabb a „zöld művészet”; üres dobozokból, flakonokból alkotnak szobrokat, használt nylonzacskókból készítenek ruhákat, kartonból vasparipákat...

Az egyik legszélesebb körben használt csomagolási anyag ma világszerte a karton, az „előző életemben is papír voltam” szlogennel azonban nem büszkélkedhet elég termék. Ugyan milliárdszám hasznosítanak újra kartondobozokat, a hulladékba kerülő karton mennyisége ennek sajnos a többszöröse. A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékok körforgásban tartása pedig környezeti és gazdasági szempontból is fontos. Az újrahasznosítással nyersanyagokat és energiát takarítunk meg, és csökkentjük a környezet terhelését, hisz a szelektíven gyűjtött hulladék nem kerül a lerakókra.
Néhány lelkes „zöld művész” - Mark Langan[/url], Chris Gilmour és barátaik - zseniális alkotásokkal igyekeznek erre felhívni a figyelmet, az újrahasznosításért újra használattal kampányolnak. Ezek csak sniccer, leselejtezett kartonok és ragasztópisztoly felhasználásával, kézzel készülnek, illetve a kész művek némelyikét festik, matricázzák vagy lakkozzák. Mintának sokszor csupán csak fotókat, az interneten fellelhető képeket használnak.
Mind mesterien bánnak a kartonnal, ám az egyik legérdekesebb ilyen munkát Chris egy motorsport rajongó megrendelésére készítette, aki mindig is szeretett volna egy különleges autót, azonban azt csak kartonból engedhette meg magának. Az 1:1-es méretarányú McLaren M8B replikája az eredeti pontos mása - kívül és belül egyaránt.

...a kartont kár kidobni!


Elkészült már papírból az angyali Volvo, számos klasszikus és komplett diorámák – egy baleset vagy egy egész roncstelep – is. Mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, az üzenet azonban ugyanaz: a kartont kár kidobni, megfelelő kezekben ugyanis különleges tárgyak válhatnak belőle, újra életre kelhet!

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?