Óránként 290 forintért Opel Insigniával is villanthatunk

Egyre szívesebben közösködnek a magyarok, terjed az autómegosztás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már több mint egy éve itthon is elérhető a közösségi autózás, a carsharing. A rendszer most négy új pesti felvevőponttal bővült.


Tavaly ősszel indult az autómegosztás, azaz az autóbérlésnél olcsóbb, rugalmasabb autóhasználati lehetőség Budapesten. Úgy néz ki bejött az Avalon rendszere, ugyanis mára a felhasználók már százas nagyságrendben, rendszeresen veszik igénybe a szolgáltatást. Tavaly decemberben, majd idén tavasszal is bővült a flotta, most pedig négy új budapesti, két VI. és VII. kerületi felvevőponttal bővült az Avalon Care Services szolgáltatása. Néhány hónapos, folyamatosan karbantartott autókat kínáló flottája az átlagos (ugyebár átlagéletkor szerint 13 éves) autóparknál sokkalta jobbnak számít.
Hirdetés

A carsharing nálunk egyelőre csak Budapesten alternatíva, ugyanakkor a cég országos parkoló- és átvevőpontok létesítését is tervezi a közeljövőben, elsősorban a nagyobb vidéki városok vasútállomásainak közelében. Mint azt kérdésünkre Sződi János, az Avalon Care Services ügyvezető igazgatója elmondta, a hazai közösségi autózás első évében főként cégek ismerték fel a carsharingben rejlő költség- és időhatékonysági lehetőségeket, de az utóbbi időszakban érezhetően nőtt a közösségi autózásra fogékony magánfelhasználók száma is. Érthető, hiszen az például nem egy rossz ajánlat, hogy regisztrált felhasználóként 22 óra után óránként 290 forintért "ki lehet kölcsönözni" egy Opel Insigniát, de azért valljuk be, eléggé késői randevút kell hozzá egyeztetni, ha az amúgy tényleg formás középkategóriással szeretnénk jó benyomást kelteni. Napközben magasabbak a díjak, de előny, hogy az autók akár félórás időtartamra is használhatók - fontos ez, ha például csak egyetlen csomag elszállításához kellene a járgány. Az Avalon kalkulációja szerint rendszerük főként azoknak kínál jelentős költségmegtakarítást, akik leginkább pár órás, városon belüli utakhoz keresnek autót, hiszen évi 8-10 ezer kilométer alatt olcsóbb, mint a saját autó, és rugalmasabb, mint a bérautó. Azért ehhez hozzá kell tenni, hogy olcsóbb, mint a hasonló kategóriájú, korú saját autó. Egy használt esetén azonban a szerényebb értékvesztés miatt a saját lesz a kevesebbe kerülő.
Mibe kerül a carsharing?
Az Avalon Care Sharing rendszerében az autófelvételekhez használható chipkártya 9900 forintos regisztrációs díjjal váltható ki, hozzá a minimum díjcsomag esetén 1290, Optimum csomaggal 1890, Business csomaggal 2590 forintos havidíjjal társkártya is kérhető. A havidíj a főkártya esetén is eltérő, a legmagasabb óra- és kilométerdíjakat adó (tehát kisebb mértékű használathoz ajánlott) Minimum csomag esetén 1290, a középső Optimumnál 3490, a Businessnél 8490 forint. Akár teljes napra is bérelhetünk autót (az autókölcsönzőkéhez hasonló árszinten), előny azonban, hogy az elszámolás félórás egységekben történik, illetve az, hogy éjszaka jelképes áron hozhatók el, és vissza is rakhatók az autók. Így akár egy mozihoz, romantikus kiránduláshoz, vagy akár éjszakai pakoláshoz is könnyedén és olcsón lehet kölcsönözni élvezni a megosztott autót, amihez persze teljes törődés, szervizelés is társul. Számíthatunk rá, hogy tiszta, s arra is, hogy van benne üzemanyag, ha pedig kifogyna, van benne tankolókártya. (Bővebb leírás tavalyi cikkünkben, tarifatábla a cég oldalain.)
Az autómegosztás előnyei persze nemcsak költségoldalon jelentkeznek, hanem környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolhatók, hiszen a rendszerekbe csak olyan új autók kerülhetnek, amelyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, ezért csökken a károsanyag-kibocsátás. Mivel egy-egy autót többen is használhatnak, ez a rendszer 6-10 parkolóhely kiváltására alkalmas, ezáltal csökkenthetők a parkolási problémák és az azokkal összefüggő „helykereső” autózás is. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a németországi tapasztalatok szerint a carsharingre váltók drasztikusan csökkentik az autóval megtett kilométereik számát - hiszen nemcsak a kölcsönzési idő, hanem a megtett táv alapján is fizetni kell, így a korábbi átlagos futást 5000 kilométerről 800-ra szorították le.
A hazai közösségi autózás első évének tapasztalatai
A szolgáltatás bevezetése óta a magyarok egyre lelkesebb carsharing felhasználók: „Míg hazánkban átlagosan 4 óra 17 perces időtávra veszik igénybe a közösségi autókat, a fejlettebb piacokon kimutathatóan rövidebb, 2-2,5 óra az átlagos használati idő. A megtett kilométereket tekintve Magyarországon a magánemberek átlagban körülbelül 47,9 kilométert autóznak alkalmanként. Ez mintegy duplája a nyugat-európai átlagnak annak ellenére, hogy az óra- és kilométer-díjszabásban nincsenek jelentős különbségek a magyar és például a német piac között. Az eltérés hátterében leginkább az áll, hogy a fejlettebb piacokon már tudatosabban és előre megtervezve, kevesebb ideig használják az autókat, és rövidebb utakat tesznek meg velük” – fűzi hozzá az ügyvezető igazgató. Az Avalon adatai szerint a magánfelhasználók átlagosan bruttó 6912 forintot fizetnek alkalmanként.
Azonban a céges és a magánfelhasználás közötti arány teljesen más képet mutat Magyarországon, mint a közösségi autózás szempontjából igen fejlettnek tekinthető nyugat-európai piacokon: ott az igénybe vevők nagyjából fele-kétharmada magánszemély. Ezzel szemben Sződi János tapasztalatai szerint Magyarországon elsőként a vállalati érdeklődők jelentek meg, nálunk a céges felhasználók aránya megközelíti a 70%-ot. A vállalati carsharing népszerűségének oka, hogy az operatív lízinghez képest rugalmasabb, könnyebben felmondható konstrukcióban lehet autóhoz jutni. Jobban lefedi a felhasználási csúcsokat, és ugyancsak német tapasztalatok szerint egy 10 járműves flottát már 5-6 autóval ki lehet váltani CarSharing rendszerben. Ezenkívül lényegesen egyszerűbbé válik az adminisztráció azzal, hogy minden lehetséges felhasználó kártyát kap, illetve az autókat igény szerint vagy a nyilvános állomásokon, vagy pedig a felhasználó saját telephelyén lehet felvenni.
További érdekesség, hogy a magyar céges felhasználók jóval hosszabb időre foglalnak, és hosszabb utakat tesznek meg, mint például német kollégáik: a hazai átlag (6 óra 47 perc, illetve 83,7 kilométer) mintegy 50%-kal magasabb a németnél mind az időtartam, mind pedig a megtett út hosszát illetően. A céges felhasználók átlagos útja nettó 8871 forintba került az Avalon adatai szerint.
2014 szeptemberében az Avalon CarSharing a következő helyeken nyitotta meg új autópontjait:
  1. VI. kerület: Opera parkoló, Zichy Jenő u. 9., illetve Weiner parkoló, Weiner Leó u. 16.
  2. VII. kerület: Holló parkoló, Holló u. 6., valamint Akácfa parkoló, Akácfa u. 12–14.


Az idén ősszel átadott helyek érdekessége, hogy mindegyik fedett parkolóházban helyezkedik el, ezért a felhasználók komfortosabban vehetik igénybe a szolgáltatást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?