Polákmérgezés – Polonez, a négykerekű tánc

Lengyel hétvége: Polonez történet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Polonez története bővelkedik izgalmakban. Például hogy kerül a képbe a Giugiaro név? És a Fiat biztonsági ESV tanulmányautója? Nem is szólva a ritka kupéról, és a homologizációt soha nem kapott raliautóról.

Ha jól belegondolunk, bizonyos értelemben a Polonez lett volna a lengyel autógyártás zászlóshajója, de a történet már rögtön az elején zátonyra futott, hiszen az autó műszaki alapját a Polski Fiat 125p képezte, ami egy még öregebb olasz széria, az 1960-as évek elejéről származó Fiat 1300-1500 feltupírozott változata volt. Ettől függetlenül nincs hiány kalandokban, ám az első fontos észrevételt már a Syrena ismertetőjében is lelepleztük, konkrétan a lengyelek nyugodt természetűek, nem erényük a kapkodás, és ezt bizonyítja a Polonez esete is. Az FSO vezetői vélhetően már korábban tudták, hogy a Syrena kisautó termelését 1972-ben átveszi az FSM, így volt idő a komótos előkészületekre. A Polonez formája akár saját konstrukciónak is tűnhet, de ez nem így van, sőt, valóságos nagyágyúk bábáskodtak a lengyel gyártmány körül. A ’70-es évek elején még tartott az olasz-lengyel kapcsolat, így az FSO a Fiat 1970-ben indított ESV (European Safety Vehicle) projektjének látványos, ferdehátú prototípusát nézte ki magának, és az átalakítási műveletekben Giorgio Giugiaro és Walter de Silva segédkezett a Zbigniew Watson vezette lengyel mérnöki stábnak – arról volt szó, hogy a Fiatnál 137-es kód alatt futó munkálatok során a 125p konstrukciójához igazítsák az ESV paramétereit. A sziszifuszi művelet 1975-ben fejeződött be, majd a lengyelek még három évig babusgatták a tervet, és csak 1978-ban látta meg a napvilágot a szériagyártásba került Polonez.

Bár az ötajtós típus anno nem nézett ki rosszul, a lemezek alatt a 125p, azaz a korosodó Nagypolszki lapult, motorral, váltóval, futóművel együtt, és ez hosszútávon nem sok jót ígért. Az 1300-as és 1500-as erőforrások után ugyan készült igen komoly, a Fiat kétliteres, dupla vezértengelyes, 112 lovas motorjával is Polonez, de erről az ötgangos váltóval szerelt csodáról a kisember csak álmodhatott, a városi legendák szerint a 170 km/h feletti tempóval repeszteni tudó autót kizárólag állami szinten használták. A 2000-es mellett szintén kuriózum az 1980-ban debütált háromajtós Polonez, amely nem keverendő össze az 1982-es, több ponton módosított 1500 Coupe karosszériával! Előbbiből három év alatt csupán jelképes pár száz darab hagyta el az FSO szalagját, míg utóbbiból 50 körüli példányszámról írnak a históriák – egyik sem jön szembe velünk minden nap, az biztos. Maradva még 1981-ben, a kínálat krémjét a 80 lovas 1500-X jelentette, és ehhez mérten szinte csak valutáért lehetett hozzájutni, ellenben az ECO változattal, amely szerényebb külső és belső felszereléssel, illetve kerek helyett szögletes fényszórókkal kellette magát.

A modell történetében szintén fontos mérföldkő 1983, mikor is a Fiat licence szerződése lejárt, és ahogy a Polski Fiat elnevezése FSO 125p lett, úgy az FSO Poloneznél is áttértek az 1.3 és 1.5 formátumú motorjelölésre. Ennél sokkal fontosabb viszont az első dízel, pontosabban turbódízel Polonez megjelenése, méghozzá az olasz VM Motori erőforrásával. Maradjunk annyiban, hogy a 150 km/h alatti végsebességre képes, lomhán mozgó FSO Polonez 2.0 D Turbo nem robbant be a köztudatba, már csak azért sem, mert 100 darab körül leálltak a gyártásával. A ’80-as évek közepén a B-csoportos raliautók borzolták a kedélyeket, az Audi, a Lancia, a Peugeot szörnyetegei uralták a pályákat, és ez a lengyelek vérét is megpezsdítette. 1984-ben, persze szerényebb léptékben elkészült a döntően Coupe alapú FSO Polonez 2000 Turbo, a gyári versenyautó, amely azonban nem kapott nemzetközi homologizációt. A mérnököket nem keserítette el teljesen a kudarc, két évvel később az 1500-as motorra tettek turbót, és a versenyautó szerepeltetése miatt szerény darabszámban utcai változatok is piacra kerültek.

1985-ben az FSO a korábban a Coupe változatról ismert frontrészt minden normál modellen meghonosítja, és egy évvel később extra üveggel gazdagodik a C oszlop. A Nysa közreműködésével megkezdődik az első Polonez Truck tervezése, amely 1988-ban debütál, és a teherszállító kivitel mellett mentő, illetve tűzoltó felépítményekkel is készül. 1989-ben drasztikusan átszabják a Polonez hátulját, az új kialakítás jellegtelenné teszi a modellt. 1990-ben a Fiat-féle régi 2000-es motort Ford konstrukciója váltja, és 1991-ben, az FSO 125p búcsúzásával a Polonez történetének első korszaka is lezárul. A modellt ekkor komolyabb korszerűsítésnek vetik alá, és esztétikailag nem túlzottan előnyös formában folytatódik tovább a gyártása.
Köszönjük együttműködő partnerünk, a Polski Fiat 125p Klub segítségét!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?