Porsche bánat, BMW győzelem

Nürnburgringi 24 órás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A gyári BMW-csapat nyerte meg a nürburgringi 24 órás futamon, miután két Porsche is kiesett.

Kétszáz autó és közel nyolcszáz versenyző részvételével bonyolították a világ egyik legnagyobb egynapos versenyét, a nürburbringi 24 órás futamot. Míg Le Mans elsősorban a sport prototípusok Mekkája, addig a Nürburgring a GT és túraautó kategória számára kínál különleges versenyzési lehetőséget, ahol a szinte minden autó számára létezik saját kategória. Nem utolsósorban a verseny különlegességét adja, hogy a „Zöld pokolnak” is becézett 25,3 km hosszú nagy Nürburgringen rendezik, amelyen egykoron legendás versenyeket tartottak, és ami leginkább arról vált híressé, hogy 1976-ban itt éget meg Niki Lauda.
Bár a futamnak koránt sincs olyan rangja, mint Le Mans-nak, azért egy tradicionális versenyről van szó, amit az idén már 38. alkalommal rendeztek meg. Főleg Németországban van nagy szurkolótábora, amit az idei kétszázezres nézőszám is alátámaszt.
A német szurkolók örülhettek az idén, hiszen a Jörg Müller, Augusto Farfus, Uwe Alzen és Pedro Lamy vezette gyári BMW M3 GT2-es nyerte a versenyt, annak ellenére, hogy az utolsó órában elvesztették a negyedik fokozatukat. A BMW győzelme kisebb meglepetés volt, hiszen két Porsche tűnt befutónak. Az elmúlt három évben a Manthey-csapat 911-ese nyerte a versenyt, és most is ők tűntek befutónak, de szombat éjszaka, a versenyre jellemző nagy forgalomban balesetet szenvedtek és kiestek.
Egy másik Porsche is úgy tűnt, hogy történelmet ír, hiszen a Williams-csapat által fejlesztett hibridhajtással szerelt 911GT3-as vezetett az éjszaka, ám néhány órával a leintés előtt, műszaki hiba miatt a pálya szélére kellett gurulniuk, átengedve ezzel a győzelmet a BMW-nek.
A második helyen a Farnbacher Ferrari F 430-asa futott be, míg az Audi az R8 LMS-sel a pole pozíció megszerzése után, egy kör hátránnyal csak a harmadik helyen futott be.

A magyar BMW 120d Palik László, Vida János, Walter Csaba és Wéber Gábor irányításával, motorhiba miatt mindössze 15 kört teljesített, amivel a 190. helyen végzett.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?